Rondleiding en lunch met gedeputeerden voor leerlingenraad 

04-07-2024
0 reacties

Op 26 juni kreeg de leerlingenraad van de Nutsbasisschool in Teteringen een rondleiding door het provinciehuis. De acht leerlingen (uit groep vijf t/m acht) waren er op uitnodiging van gedeputeerden Hagar Roijackers en Marc Oudenhoven. “Alles was even leuk, maar de bunker was het meest interessant!”

In april 2024 gaven de leerlingen tijdens een werkbezoek over groene schoolpleinen en voedseleducatie een rondleiding over hun groene schoolplein met kruidentuin, vijver, moestuin en voedselbosje. Gezien hun enthousiasme, betrokkenheid en nieuwsgierigheid naar het werk van de provincie, was het nu hun beurt om een kijkje te komen nemen in het provinciehuis. 

Hoe zag de rondleiding eruit?  

  • De rondleiding startte op de bovenste etage. De leerlingen keken hun ogen uit. Een aantal leerlingen zag zelfs via een verrekijker de Pagode in de Efteling.  

  • In de Statenzaal kregen ze uitleg waar deze ruimte voor gebruikt wordt. Eén van de leerlingen is zo bevlogen door de politiek, dat zij graag in de toekomst de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden. In de Statenzaal liet zij al merken een hele goede voorzitter te zijn.  

  • Vervolgens gingen ze naar de bunker in het provinciehuis. Volgens de leerlingen was dit het allerleukste aan het bezoek. “Er werden allerlei interessante dingen verteld en we mochten de fietsen uitproberen.” 

  • Ook de biologische moestuin op het dak van het provinciehuis werd bekeken.   

  • De rondleiding werd afgesloten met een biologische lunch in het bedrijfsrestaurant waarbij de leerlingen in gesprek gingen met de gedeputeerden Hagar Roijackers en Marc Oudenhoven.

Bewustwording over voedsel

Nutsbasisschool Teteringen is een van de ruim 350 basisscholen in Brabant met een groen schoolplein en waar actief gewerkt wordt aan voedseleducatie. Dit is een belangrijk thema voor de provincie. Een groene omgeving maakt kinderen creatiever, gezonder en socialer. Bovendien is dit goed voor de biodiversiteit en het maakt kinderen bewust waar hun voedsel vandaan komt. 

De provincie stimuleert voedseleducatie op verschillende manieren. Zo ondersteunt zij bijvoorbeeld het project de 'Groentegeneratie van Brabant' en het project Smikkelen van Eetbaar Groen. Daarnaast stimuleert zij de ontwikkeling van een netwerk van mensen en partijen die met voedseleducatie bezig zijn. 

Regelmatig nodigt de provincie daarbij ook leerlingen en studenten uit om te komen kijken waar de provincie aan werkt. Bij het programma Landbouw en Voedsel zijn afspraken gemaakt met de Groene Opleidingen (HAS green academy, Curio en Yuverta), waarmee dit voor een aantal opleidingen een vast onderdeel is geworden van het curriculum.  

Schoolpleinen van de Toekomst 

Via de regeling Schoolpleinen van de Toekomst kunnen scholen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70% van de kosten, met een maximum van €10.000 per project.  

Voor 2024 is het subsidieplafond bereikt. In het voorjaar van 2025 wordt de regeling opnieuw opengesteld en is het mogelijk aanvragen in te dienen. Op schoolpleinvandetoekomst.nl is meer informatie te vinden. 

Ambitie provincie 

Het gesprek aangaan met jongeren over voedsel, zoals tijdens het bezoek van de leerlingenraad, draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Door voedseleducatie wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat de landbouw- en voedselketen actief bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en ruimtelijke kwaliteit. Zodat de Brabanders de landbouw- en voedselsector waarderen en zij zich daarmee verbonden voelen. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen