Food100 presenteert voor de achtste keer de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. De lijst bestaat uit impactmakers die zich inzetten voor een toekomstbestendig voedselsysteem met duurzamer, gezonder en socialer eten en drinken voor iedereen. Van boer tot bord. Landbouw, innovatie, advies of communicatie, deze honderd gamechangers hebben oplossingen en ideeën voor elke schakel in de voedselketen.
Focus op innovatie, de eiwittransitie en de voedselomgeving
De Food100-lijst bestaat uit 50 inspirerende jonge talenten onder de 35 jaar en 50 ervaren impactmakers boven de 35 jaar. Veel aanpakkers richten zich dit jaar op het terugdringen van voedselverspilling en werken aan de eiwittransitie, bijvoorbeeld met hybride oplossingen die dierlijke en plantaardige eiwitten combineren. Daarnaast is er veel aandacht voor het verbeteren van de voedselomgeving door een duurzamer of gezonder voedselaanbod te presenteren in zorginstellingen of langs de snelweg. Ook productontwikkeling is populair, met bijzondere ingrediënteninnovatie zoals het onderzoek van student Anouk Rustenburg naar eendenkroos als voedsel van de toekomst.
Impact maken binnen de voedselketen
De Food100-lijst bestaat uit een enorme diversiteit aan mensen, van dierenrechtenactivist tot de CEO van Albert Heijn. “We maken bewust ruimte voor zowel studenten en kleine initiatieven als gevestigde namen uit de top van grote bedrijven”, vertelt juryvoorzitter Lisanne van Oosterhoud. “Kleine organisaties zijn sneller, maken makkelijker keuzes en kunnen goed tegen het systeem schoppen. Grote bedrijven zijn vaak langzamer, maar met een kleine verbetering maken ze meteen veel impact.”
Podium dat mensen verder brengt
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network en de juryleden voedselveranderaars een podium bieden. Meer informatie over de Food100 lees je op de website van AgriFood Capital.