Hij vertelt over deze academiedag vlakbij huis, in Vught en Boxtel. “We lopen door een prachtig landgoed naar een schuur waar we bij elkaar komen. Zelfs de zon laat zich zien. Wat een heerlijk begin van de dag.
Transitie
Toch wordt ook de pijn die de transitie met zich meebrengt al snel weer duidelijk. Een van de deelnemers vertelt emotioneel wat de uitdagingen bij haar bedrijf met haar doen. In deze fijne groep leven we met haar mee en voelen we de noodzaak dat het anders moet. Fijn dat we vandaag geïnspireerd worden door initiatieven die lijken te werken. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Kipster, Landgoed Bleijendijk waar we te gast zijn en ons bezoek aan Herenboeren in Boxtel. Als communitymanager vind ik het interessant om te kijken wat de gemene deler is van deze initiatieven en wat we hiervan kunnen leren.
Anders boeren
Het zijn verschillende manieren van boeren. Kipster wil op grotere schaal betere en eerlijkere eieren in de markt zetten. Op Bleijendijk werken de boeren op kleine schaal met liefde voor dieren en de omgeving, wat zich vertaalt in een prachtig landgoed en heerlijke kwalitatieve en duurzame producten. Herenboeren organiseren met elkaar een boerderij én boer om zo wekelijks in de behoefte te kunnen voorzien van verse groeten, fruit en vlees. Een mooi voorbeeld van een korte keten.
Samen doen
Mij vallen een aantal zaken op. In alles doen ze het samen, met elkaar. Er wordt gewerkt vanuit passie, liefde voor de omgeving en product en met een positieve inbreng vanuit ieder individu. Daarbij werkt iedereen vanuit zijn eigen expertise en worden deze op een duurzame manier met elkaar verbonden. Er wordt gewerkt vanuit een centrale vraag waar mensen vanuit hun eigen vakgebied invulling aan proberen te geven. Door deze manier van samenwerken worden diverse partijen binnen de keten van boer tot bord met elkaar verbonden.
In mijn ogen leveren al deze boeren met hun manier van werken in een korte keten, een positieve bijdrage aan het voedselsysteem van de toekomst en lukt het hen om een gezond verdienmodel te creëren.
Voedselcommunity
Ik zou de komende periode graag gebruiken om mijn plan voor een Brabantse voedselcommunity uit te werken; met mensen die gezond, lekker, lokaal en duurzaam willen eten én aanbieders daarvan. Een plek waar vraag en aanbod bij elkaar komen. Hoe kunnen we de positieve flow verenigen met de kennis vanuit de voedselveranderaars die ik tijdens deze cursus heb leren kennen en met elkaar de voedseltransitie versnellen? Ik zou graag een bijdrage willen leveren om meer van dit soort initiatieven succesvol te maken.”