Terugblik: verschillende oplossingsrichtingen
Op zaterdag 18 november kwamen alle deelnemers bijeen in het Werkwarenhuis in Den Bosch. Daar begonnen we de dag met een terugblik aan de hand van foto’s van de afgelopen academiedagen die deelnemers hadden uitgekozen.
In stilte aan het werk. Foto: William van der Voort.
Tijdens deze trip down memory lane werden momenten opgelepeld. De dag ‘Het voedsellandschap’ werd als indrukwekkend ervaren. Eén van de deelnemers heeft zelfs de voedselsafari onder leiding van David Klingen als inspiratiebron gebruikt om zelf een project te starten. Ook het bezoek aan de één ster Beter Leven-keurmerk varkenshouder maakte veel los. De derde dag over Radicale Vernieuwing heeft de deelnemers opnieuw aan het denken gezet: moeten we terug naar vroeger, alles biologisch, technologie omarmen, ‘gewoon’ minder vlees gaan eten? Er barstte een discussie los en de motivatie om iets te veranderen van de deelnemers was duidelijk voelbaar.
Joris Lohman reflecteerde op de discussie vanuit het Multi Level Perspective-model: misschien zijn er meerdere oplossingsrichtingen mogelijk en moeten we daar nu juist op inzetten. Daarbij mogen we ook niet vergeten dat het vroeger echt niet altijd beter was: de bekritiseerde ‘groene revolutie’ heeft ook veel goeds gebracht, o.a. dat voedsel een stuk veiliger is geworden en wij, in ieder geval in Nederland, van voedselzekerheid mogen spreken. De deelnemers kwamen uiteindelijk samen tot de conclusie dat er inderdaad verschillende antwoorden mogelijk zijn en dat het ene het ander niet perse hoeft uit te sluiten, dus misschien wel biologisch én technologisch of gangbaar en lokaal.
Pitchtraining
Tussen de Academiedagen door hebben de deelnemers niet stil gezeten. Zij hebben gewerkt aan hun eigen plannen, ideeën, concepten of projecten. Ondersteund door een coach hebben zij concreet kunnen maken hoe zij willen bijdragen aan de voedseltransitie in Brabant. Om hun verhaal ook goed aan anderen over te kunnen brengen, kregen ze van Linda Vermaat een pitchtraining. Tijdens deze training leerden de academici hun verhaal vertellen. Van je houding, tot hoe je je zenuwen onder controle kan krijgen, en wat moet je zeggen om aandacht van mensen te krijgen?
Leren pitchen. Foto: William van der Voort.
Pitches
Toen was het tijd voor echte werk! Diana van Bokhoven (zelfstandig communicatiestrateeg), Maarten Lockefeer (Keukenconfessies), Dalila Sayd (Het EETschap), Corné Ansems (Kaasboerderij de Ruurhoeve) en Saskia Pellis (kwaliteitsmanager bij biovergistingsbedrijf) klommen op het podium om aan het FoodUp!-netwerk hun ideeën te laten horen. Zeer uiteenlopende ideeën, maar allen geïnspireerd door de FoodUp! Academie.
Corné pitcht zijn plan. Foto: William van der Voort.
Diana gaf toe dat ze in verwarring is en zet dit in als vruchtbare grond voor projecten waar ze mensen bij elkaar wil brengen. Maarten gaat met een plantaardig eiwitten fabriekje het land doorrijden en Dalila deelde ons in haar missie de voedseltransitie inclusiever en socialer te maken. Saskia vertelde over haar plan om in haar buurt afval te gaan verwerken en circulariteit te introduceren – eerst op wijkniveau, en dan stap voor stap de hele samenleving. Corné haakte aan op dit idee met zijn ‘circulaire belevingsboerderij’. Stuk voor stuk vernieuwende projecten, gericht op verschillende aspecten van de voedseltransitie. Alle deelnemers hebben tijdens de Academie hun rol in deze transitie gezocht en daarmee een kader voor zichzelf geschapen. Van daaruit hebben zij een concreet plan kunnen creëren. Een geslaagde Academie dus, waarover nog even werd nagepraat tijdens de borrel die verrijkt was met de prijswinnende kazen van Corné en de kikkererwtenkookvochtmerengue (ja, echt!) van Maarten.