Vliegende start voor FoodUp Academie

21-09-2021
0 reacties

Na de Tweede Wereldoorlog is het beleid er op gericht geweest om voldoende voedsel van goede kwaliteit voor een lage prijs te produceren. Dit is goed gelukt. Keerzijde van het verhaal is onder andere dat er steeds minder mensen een directe relatie hebben met onze voedselproductie. Ons eten wordt veelal geproduceerd in lange voedselketens die voor de consument vaak bestaan uit anonieme partijen. Hierdoor is de afstand tussen boer en consument steeds groter geworden.

Vanuit FoodUp Brabant willen we samen met boeren, burgers en andere partijen uit de keten, komen tot een herwaardering van ons voedsel. Dit doen we door bijvoorbeeld samen op zoek te gaan naar een voedselketen waar iedereen trots op kan zijn (FoodUp Academie) en het organiseren van ontmoetingen met voedselveranderaars (FoodUp Transitietafel). Daarnaast starten we zelf projecten en werken we met mensen en partijen samen die ook bezig zijn om de verbinding tussen boer en burger te versterken (zoals Agri Meets Design, lokaal toneel ‘Iets met Boeren’,  Henri’s Escaperoom, voedseleducatie en korte ketenprojecten zoals Herenboeren). Bij elk project kijken we of we jongeren en het onderwijs een rol kunnen geven.

Updates

Door coronamaatregelen is de vierde editie van de FoodUp Academie enkele keren uitgesteld. Vrijdag 17 september gingen de 22 deelnemers dan eindelijk van start. En hoe... Het was een waardevolle kennismaking en een dag vol inspiratie.

De FoodUp Academie is een ‘reis door de voedselketen’, georganiseerd door FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant). Dit lesprogramma biedt ruim 20 deelnemers kennis, een netwerk en inspiratie om zelf actief bij te dragen aan de transitie naar een robuust voedselsysteem. Er is ruimte voor zowel theorie als praktijk en leren van elkaar is een belangrijk onderdeel.

Ontmoeten

‘We hebben dit jaar weer een mooie groep deelnemers’, vertelt Ralf Immens, organisator en voormalig deelnemer van de FoodUp Academie. ‘Eindelijk konden we elkaar afgelopen vrijdag fysiek ontmoeten. De groep is zeer divers van samenstelling: van boer(in) tot communicatieadviseur, van filmmaker tot worstenbroodjesproducent. Ze vullen elkaar goed aan. De een wil graag een product ontwikkelen en een ander weet dan bijvoorbeeld hoe je dat het beste in de markt kunt zetten of wat er bij het maken van een verpakking komt kijken.’


Netwerken

Naast verschillende achtergronden hebben de deelnemers ook verschillende redenen om mee te doen aan de Academie. Diana van Bokhoven, ook organisator en voormalig deelnemer vult Ralf aan: ‘Sommige deelnemers hebben al een concreet idee dat ze graag willen doorontwikkelen. Anderen zijn op zoek naar hun eigen rol in de voedseltransitie en hopen die te vinden door een beter beeld te krijgen van de hele keten. En verder zijn de deelnemers op zoek naar uitbreiding van hun netwerk.’ Die uitbreiding biedt de FoodUp Academie zeker. In de cyclus van vijf bijeenkomsten wordt inhoud gecombineerd met het bouwen aan nieuwe netwerken van professionals die bezig zijn met vernieuwing van het voedselsysteem.

Deelnemers tijdens opdracht

Inspirerend

De eerste dag stond in het teken van kennismaken. Vragen we de deelnemers wat ze ervan vonden, dan horen we ‘inspirerend, waardevol en leuk! Marieke Schouten is als storyteller binnen de verduurzaming van agrifood één van de deelnemers aan de FoodUp Academie: ‘Deze eerste dag was héél inspirerend. Goed om de diverse invalshoeken te zien en dat er op persoonlijk vlak nog veel mogelijkheden zijn om me verder te ontwikkelen. Leuk om hiermee aan de slag te gaan.’
 

Verschil maken

Annemarie de Koning haar relatie met de voedselketen kom voort uit de moestuin van vroeger: ‘Ik zou graag willen dat iedereen toegang krijgt tot de smaken zo van de grond. Dat we hier van jongs af aan mee beginnen en wil hier graag mijn bijdrage aan leveren. Ik doe mee aan de FoodUp Academie omdat ik het inspirerend vind om met gelijkgestemden te kijken waar we het verschil kunnen maken. Het enthousiasme waarmee iedereen het verschil wil maken, de positieve energie, maakt me helemaal blij.’

 

Impact

Bij de vraag wat zijn relatie is met de voedselketen geeft deelnemer Jochem Kuilboer aan dat hij eerst en vooral consument is, een genieter van lekker eten en met name de gezelligheid die daarmee gepaard kan gaan: ‘Verder houd ik me dagelijks bezig met de groothandel waarmee ik ambachtelijk geproduceerde hoogwaardige producten lever aan kaasspeciaalzaken. Ik heb daarbij een concept voor borrelplanken ontwikkeld waarmee de winkel zich nog extra kan onderscheiden.” Waarom doe je mee aan de FoodUp Academie en wat heeft deze eerste dag je gebracht? “Ik wil persoonlijk en met de projecten waar ik bij betrokken ben (meer) impact maken op de voedseltransitie die nodig is om duurzaam te kunnen blijven voldoen aan de voedselvraag die er is. Daarnaast zie ik het als een kans om met veel gelijkgestemden in contact te komen en ons samen over diverse vraagstukken te buigen. Deze eerste academiedag vond ik heel motiverend, interessant en gezellig. We hebben veel aandacht en tijd besteed aan ieders persoonlijke vraag en een eerste inkijk gekregen in het denken in systemen en transitie. De passie en het enthousiasme van de groep zijn me het meeste bijgebleven. Daarnaast een trigger voor mijzelf rondom het denken in systemen, transitie, het regime en de niches. Een kritische blik op mijn eigen huidige gedrag en gewoontes, neem ik al concreet mee in mijn dagelijkse praktijk. Ik voel me direct gemotiveerd om waar ik kan al (kleine) dingen aan te passen.’

 

Gezamenlijk belang

Franca van Nunen sluit zich hier helemaal bij aan. Franca is al 10 jaar gepassioneerd bezig met de voedseltransitie als project- en changemanager binnen de gehele breedte van de voedselketen. De laatste tijd is zij vooral actief als Plattelandscoach waarbij ze agrarische families ondersteunt bij het maken van duurzame bedrijfskeuzes en oriëntaties op nieuwe verdienmodellen. Franca vond de eerste dag een waardevolle eerste kennismaking: ‘De groep vormt een positieve, veilige omgeving waarin je kunt groeien in je professionaliteit. Het is leuk om aan de slag te gaan met je eigen uitdagingen en kansen te zien voor samenwerkingen. Ook vind ik het mooi om te zien dat er binnen zo’n diverse groep aan deelnemers toch een grote gezamenlijke missie aanwezig is. We willen allemaal op onze eigen wijze een bijdrage leveren aan de voedseltransitie. Ik kijk uit naar de andere academiedagen met nog meer nieuwe ervaringen.’

Diana van Bokhoven overhandigt tasje

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen wijzigen

Deze website maakt gebruik van cookies. Cookies worden onder andere gebruikt voor het bijhouden van statistieken, het opslaan van voorkeuren, het optimaliseren van deze website, de integratie van social media en marketingdoeleinden. Lees meer over cookies en jouw privacy in ons cookieverklaring. Wij gebruiken de hieronder genoemde soorten cookies.


Deze cookies gebruiken we om de basisfuncties van deze website te kunnen laten draaien en om inzicht te krijgen in het gebruik. Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en worden daarom altijd geplaatst.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Indien u deze toestaat, worden deze cookies gebruikt door aanbieders van externe content die op deze website kan worden getoond. In sommige gevallen gaat het daarbij om marketing- en/of tracking cookies, die het gedrag van bezoekers vastleggen en op basis daarvan gepersonaliseerde advertenties tonen op andere websites.