Voorstelling Iets met Boeren raakt mensen

19-10-2021
0 reacties

Twee weekenden in oktober stonden in het teken van 'Iets met Boeren'. Een bijzondere voorstelling op boerderijen in Sint Anthonis en Reusel-De Mierden die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar brengt. 'Dit moeten veel meer mensen zien'.

Iets met Boeren speelde op twee totaal verschillende boerderijen. In de stal, in de schuur, in de melkput, in de wei. Zo’n 600 bezoekers - alle uitvoeringen waren uitverkocht - reageerden enthousiast en vaak aangedaan. Het publiek ondervond herkenning én nieuwe inzichten. 

Na afloop vonden er veel gesprekken tussen de verschillende bezoekers plaats. 'Het heeft impact als alles in één voorstelling op je af komt. Het boerenbestaan, de strijd met de overheid, het veranderende beleid, het boerengezin, milieu versus industrie, geld, de boerenleenbank, het zat er allemaal in.' 'Dit moeten veel meer mensen zien'. 'Het raakt me hoe ze precies de juiste snaar raken'. 'Er is geen goed of fout, iedereen bekijkt alles door zijn eigen bril'.

Veranderende landbouw

Bureau Pees produceert Iets met Boeren in opdracht van FoodUp Brabant (onderdeel van de Provincie Noord-Brabant) en de gemeenten Sint Anthonis en Reusel-De Mierden. Met Iets met Boeren willen deze partijen op een creatieve en interactieve manier boeren en niet-boeren dichter bij elkaar brengen. Ook krijgt het publiek inzicht in de actuele problematiek van de veranderende landbouw in de eigen regio. Dit theatrale format wordt ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant.

Foto’s: Rob ten Brink

Vervolg

Een groep vertegenwoordigers uit de Brabantse voedselsector ging op zaterdag 16 oktober, nadat zij de toneelproductie in Reusel hadden bekeken, samen in gesprek over de vraag hoe zij de verbinding tussen boeren en burgers kunnen versterken. Dit gebeurde op initiatief van Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart. 

Momenteel werkt Bureau Pees aan een vervolg. Het is de bedoeling dat de voorstelling in 2022-2023 ook op andere boerderijen te zien is, telkens opnieuw gemaakt met lokale spelers uit de directe omgeving.

Contact

Heb je naar aanleiding van de voorstelling ideeën of vragen met betrekking tot de veranderende landbouw in de gemeente Sint Anthonis? Stuur dan een email naar postbus@sintanthonis.nl onder vermelding van Iets met Boeren.

Wil je meer weten over de voorstelling zelf of ben je benieuwd of er mogelijkheden zijn om deze voorstelling naar jouw gemeente te halen? Neem contact op met Marcel Webster, mwebster@brabant.nl.

Iets met Boeren in de media

Afbeeldingen

Cookie-instellingen