Moestuinen en voedselbosjes op Brabantse basisscholen

13-10-2022
0 reacties

Na de Tweede Wereldoorlog is het beleid er op gericht geweest om voldoende voedsel van goede kwaliteit voor een lage prijs te produceren. Dit is goed gelukt. Keerzijde van het verhaal is onder andere dat er steeds minder mensen een directe relatie hebben met onze voedselproductie. Ons eten wordt veelal geproduceerd in lange voedselketens die voor de consument vaak bestaan uit anonieme partijen. Hierdoor is de afstand tussen boer en consument steeds groter geworden. We willen samen met boeren, burgers en andere partijen uit de keten, komen tot een herwaardering van ons voedsel. 

Updates

Dertig Brabantse basisscholen gaan komend jaar aan de slag met moestuinieren of educatieve voedselbosjes. Dit doen zij onder begeleiding van speciaal opgeleide Moestuincoaches. Hiermee ontdekken de leerlingen hoe ze zelf groenten en fruit kunnen zaaien en planten, verzorgen en oogsten.

Doel: hun interesse in gezonde voeding aanwakkeren. Provincie Noord-Brabant, Jong Leren Eten en IVN Natuureducatie hopen met dit programma bij te dragen aan een gezondere samenleving. Tijdens de Dutch Food Week was de aftrap van dit programma op basisschool Sint Jozef in Nederwetten.


Slechts 1 op de 5 heeft moestuin

Uit onderzoek van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bleek vorig jaar dat slechts één op de vijf leerkrachten met hun klas een schooltuin heeft. Het merendeel van de leerkrachten gaf aan wel te willen schooltuinieren, maar dat ze hiervoor geen mogelijkheden hebben en er niet de juiste ondersteuning is. Het onderwerp schooltuinieren bleek dan ook bij slechts een kwart van de basisscholen in het onderwijsprogramma te zijn opgenomen. “Hierin moet echt verandering komen. Wat ons betreft moet een schooltuin net zo gewoon worden als een gymlokaal,” stelt Jong Leren Eten Makelaar Marieke Wingens. Gedeputeerde Elies Lemkes- Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart kan zich daar helemaal bij aansluiten: “We vinden het erg belangrijk dat mensen zich beseffen waar hun eten vandaan komt. En daar kan je maar beter zo vroeg mogelijk mee beginnen. De kinderen van de Sint Jozefschool wisten me precies te vertellen welke bloemen eetbaar zijn en wanneer de eerste appels kunnen worden geoogst, dankzij hun voedselbosje. Dat gun ik alle kinderen in Brabant.”

Weet wat je eet 

Uit praktijk en onderzoek blijkt dat kinderen in de schooltuin een gezonde smaakvoorkeur ontwikkelen. Het zelf geteelde worteltje smaakt immers het allerlekkerst! Dankzij schooltuinieren leren kinderen over zaaien en planten, hoe je een tuin onderhoudt en over het belang van bodemdieren en een gezonde grond. Ze leren hoe je groenten en fruit moet oogsten en hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden. Schooltuinieren kan dus bijdragen aan een positieve houding van kinderen ten aanzien van gezonde voeding en zorgt ervoor dat kinderen gezonde en duurzame keuzes maken over wat ze eten. Dat is goed voor de gezondheid, maar ook voor de natuur en biodiversiteit, voor het klimaat en tegen voedselverspilling. Tijd voor meer schooltuinen dus! Daarnaast worden leerkrachten en leerlingen in het programma ook uitgenodigd om op bezoek te gaan bij de boer om daar te leren waar het voedsel, dat zij dagelijks op hun bord krijgen, vandaan komt.

Elies Lemkes met leerlingen bij informatiebord

‘Elk kind een schooltuin’

Provincie Noord-Brabant, Jong Leren Eten en IVN Natuureducatie zetten zich zo in om kinderen in de basisschooltijd toegang te geven tot een schooltuin. Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.

 

Foto's: Gedeputeerde Elies Lemkes - Straver samen met leerlingen van basisschool Sint Jozef Nederwetten in een Educatief Voedselbosje.
Fotograaf: Erik van der Burgt

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen