Groentjessoep zoekt reststromen groente

23-06-2020

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Vanuit het project Food Heroes ondersteunt FoodUp Brabant het initiatief Groentjessoep: lekkere en gezonde soep voor basisschoolkinderen. De Groentjessoepmakers roepen boeren/telers/kwekers op om hun reststromen deze mooie nieuwe bestemming te geven.

Meer groente met gemak

Groentjessoep is een initiatief om basisschoolkinderen gemakkelijker aan hun dagelijkse portie groente te laten komen. Tijdens de lunch genieten ze samen van een kopje kidsproof soep dat ze krijgen aangeboden. Dit komt de smaakontwikkeling ten goede en door samen op groente-avontuur te gaan worden ze spelenderwijs enthousiast over groente.

Groenten over?

Voor een project in Den Bosch van september tot oktober 2020 zijn de initiatiefnemers van Groentjessoep Anne van Boven en Diana van Bokhoven op zoek naar reststromen/overschotten van groente die ze in de soepen kunnen verwerken. Het gaat om ongeveer 25 kg per week. Denk aan reststromen van courgette, prei, bloemkool, spinazie, tomaat, doperwt, etc.

Ben je een boer/teler/kweker en verwacht je deze reststromen in de periode eind augustus tot oktober? Dan komen Anne en Diana graag met je in contact om de groenten een hele mooie nieuwe bestemming te geven. Mail anne@groentjessoep.nl of bel haar op 06 – 41 31 18 24.

  

Voedselverspilling

Het project groentjessoep wordt gesteund door Food Heroes. Food Heroes is een internationaal project waar onder andere FoodUp Brabant en ZLTO aan deelnemen met als vraagstuk: voedselverspilling. Volgens de Food and Agricultural Organization gaat een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verloren.

De focus ligt vaak op het einde van de keten, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument. Maar ook aan het begin van de keten, in de agrarische productie en verwerking, treden veel verliezen op. Denk hierbij aan 2e en 3e klasse groenten en fruit en mannelijke dieren. Om ook deze producten te benutten zijn oplossingen nodig waarbij meerwaarde wordt ontwikkeld voor deze producten. In het project Food Heroes zoeken we naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen, samen met de creatieve sector.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.