De eiwittransitie wordt gezien als een belangrijke ontwikkeling richting een duurzamere voedselvoorziening en draagt ook bij aan de klimaatagenda. Onder eiwittransitie verstaan we de overgang van een overwegend dierlijke naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie.
De laatste jaren is de eiwittransitie in Nederland zich steeds meer gaan manifesteren. Dit geldt ook voor Brabant. Het landelijk streven is om de huidige balans van 60% dierlijke eiwitten en 40% alternatieve (waaronder plantaardige) eiwitten in ons voedsel om te draaien naar respectievelijk 40% en 60% in 2030. Hiervoor zijn fundamentele veranderingen nodig in de hele voedselketen; zowel in de teelt, de verwerking als consumptie van eiwitten. Door middel van (versnellen van) innovaties wil de provincie deze verschuiving stimuleren om zo de economische kansen die deze verschuiving ondernemers biedt te benutten.
In Noord-Brabant is een groot aantal bedrijven actief in de voedingsindustrie, dit in combinatie met een sterk ontwikkelde hightechsector. De hightechsector is belangrijk voor het stimuleren van nieuwe en/of verbeterde technologie voor de eiwittransitie. Dit geldt allereerst voor technologie die benodigd is voor de eiwitwinning uit een grondstof tot een halffabricaat. Hier ligt ook een sterke link met de biotechnologie. Daarnaast is ook de hightech essentieel om uiteindelijk van halffabricaat naar eindproduct te komen.
Door in te zetten op een aantrekkelijker aanbod van plantaardige en alternatieve eiwitten (waaronder insecten, algen, wieren, micro-organismen (gisten, bacteriën en schimmels)) zal uiteindelijk een verbetering van het huidige productaanbod (minder toevoegingen, betere smaak/structuur van eindproducten) optreden. Maar ook zal het bijdragen aan de totstandkoming van nieuwe product-marktcombinaties.
Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen op het gebied van nieuwe eiwitbronnen die nu nog niet op de markt zijn, maar waarvan wel de verwachting is dat die op termijn een grote rol gaan spelen. Hierbij kan gedacht worden aan ontwikkelingen op het gebied van precisiefermentatie als (verwerkings)technologie voor nieuwe, alternatieve eiwitten en kweekvlees.
Belangrijk zijn ook de kansen die de eiwittransitie biedt voor verduurzaming van de voedselproductie. Zo hebben vlinderbloemige planten (zoals peulvruchten, luzerne, lupine en soja) een positief effect op bodemgezondheid, biodiversiteit en klimaat en vormen ze een belangrijk ingrediënt van plantaardige eiwitproductie. Bovendien is het vanuit ecologische perspectief niet langer wenselijk dat grondstoffen (waaronder soja) wereldwijd worden geïmporteerd. Het is duurzamer om aandacht te besteden aan het versterken van lokale ecosystemen om op die manier lokaal ketens te sluiten.
Het verhogen van de consumentenacceptatie is essentieel voor de versnelling van de eiwittransitie. Het ontwikkelen en ontwerpen van nieuwe producten is hierbij cruciaal. Waar nu nog vaak de focus ligt op het nabootsen van traditionele dierlijke eiwitten zal in toenemende mate de focus komen te liggen op het aanbieden van smakelijke producten die op zichzelf staande concepten zijn en dus geen vervanging pogen te zijn.
Met welke (klimaat)opgaven heeft een agrarisch ondernemer zoal te maken? En welke uitdagingen kent het ondernemerschap? Brabants gedeputeerde Marc Oudenhoven (Agrarische ontwikkeling en Bestuurlijke samenwerking) ging hierover op 13 november 2024 in gesprek met de melkveehouders van De Waaistap. Lees meer over Terugblik Klimaatweek: inspirerend kijkje in de boerenpraktijk
Supermarktketen Jumbo heeft vanaf 2025 vriesverse edamame bonen, afkomstig van Nederlandse telers, in het schap liggen. Dit is het resultaat van een onlangs gestarte samenwerking tussen Jumbo en agrarisch ondernemers. De provincie vindt het een belangrijke stap voorwaarts in de eiwittransitie. Lees meer over Eiwitrijke edamame boon van eigen bodem maakt opmars
De toekomst is plant-based. Cruciaal daarbij is de transitie naar duurzame voedselsystemen. De provincie werkt samen om de komende jaren een koploperspositie in deze transitie te pakken. De focus ligt op de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken. Lees meer over Brabant wil Scale-Up Plant van Europa worden
Kaas maken van een metalen koe en vissticks van lokale visvervangers. Of wat denk je van soja niet uit het buitenland halen, maar als alternatief lupinen van hier gebruiken? Lees in het nieuwe Brabant Magazine de verhalen van drie ondernemers die elk bijdragen aan de eiwittransitie. Lees meer over Eiwittransitie in de praktijk – drie ondernemersverhalen
Samen met supermarktketens, producenten, cateraars en maatschappelijke organisaties zet de provincie Noord-Brabant zich tijdens de nationale campagne Bean Meal in om iedereen in de ban van de boon te krijgen. De activatieweek van 3 tot en met 9 februari 2024 is voortgekomen uit de Bean Deal. Lees meer over Provincie stimuleert peulvruchtenconsumptie als onderdeel van Bean Deal
Op vrijdag 19 januari 2024 is op de Internationale Grüne Woche in Berlijn het museum ‘Land of Future Food’ geopend door minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de gedeputeerden van de twaalf provincies en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Lees meer over Provincie Noord-Brabant in Museum 'Land of Future Food' op de Grüne Woche
De provincie Noord-Brabant is altijd aanwezig op de Internationale Grüne Woche in Berlijn. Dé toonaangevende internationale vakbeurs op het gebied van voedsel, land- en tuinbouw is the place to be voor de landbouwsector. De Grüne Woche vindt plaats van 19 tot en met 28 januari 2024. Lees meer over Brabant op de Internationale Grüne Woche
The Green Protein Alliance en Wageningen University & Research hebben in een project in Altena bewoners gestimuleerd meer plantaardig te eten. Dat gebeurde met proeverijen, maaltijdboxen, kooklessen en bekende inwoners die het goede voorbeeld gaven. De provincie ondersteunde het project. Lees meer over Altena maakt werk van plantaardige eiwitconsumptie
Het tweede graangewas in de wereld is Sorghum, van oorsprong een tropisch gewas met veel potenties. De provincie Noord-Brabant heeft samen met partners onderzoek gedaan naar de potenties van Sorghum onder Brabantse omstandigheden. Lees meer over De potentie van Sorghum
Onlangs organiseerde de provincie Noord-Brabant een Bean Deal Diner in het Provinciehuis in Den Bosch. Hierbij waren twaalf van de vijftien Brabantse Bean Deal-partners aanwezig om met elkaar in gesprek te gaan over ieders invulling van de Bean Deal tot nu toe, sinds de ondertekening in juli 2022. Lees meer over Kansen en uitdagingen op tafel bij Brabants ‘Bean Deal Diner’
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.