BodemUP Brabant, Haal meer uit je bodem

Een agrariër met een vitale bodem op zijn percelen heeft minder last van droogte en wateroverlast, gaat efficiënt met zijn nutriënten om en hoeft minder gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken om een goede gewasopbrengsten te realiseren. Agrarisch ondernemers die een vitalere bodem willen kunnen via BodemUP aan de slag, met de hulp van een bodemcoach.

 

Meld je hier direct aan

 

Waarom BodemUP Brabant?

In een vitale bodem is geen sprake van verdichting en zijn het bodemleven, de beworteling en de bodemstructuur zo goed, dat de bodem voedingsstoffen goed kan opnemen en water kan vasthouden (sponswerking). Voedingsstoffen worden dan optimaal benut en er is resistentie tegen ziekten en plagen.

Brabantse boeren kunnen zich aanmelden voor BodemUP en krijgen dan voor een periode van drie jaar een bodemcoach. Samen ga je aan de slag met het nemen van bodemmanagementmaatregelen. Welke maatregelen zijn op welk perceel nuttig en leveren die maatregelen ook echt iets op?
 

 

Wat mag je als deelnemer verwachten?

  • Jaarlijks maak je samen met je coach een plan voor verbetering van minstens één perceel, op basis van veld- en labanalyses. De coach begeleidt bij het selecteren, uitvoeren en evalueren van maatregelen op een perceel waarvan jij denkt of hoopt dat er winst te halen is.
  • Er worden studiegroepen georganiseerd met deelnemers bij jou uit de buurt. Daarin ga je onder begeleiding van een expert elkaars plannen vergelijken, verbeteren, bij elkaar kijken en van elkaar leren.
  • Extra inspiratie en kennis komt van een jaarlijkse excursie en specifieke demo’s over het onderwerp waar je meer over wilt weten, als groep of individueel.
  • Je bent onderdeel van het (landelijke) netwerk BodemUP. Dit is het netwerk van boeren die, net als jij, hun best doen op een constructieve en zichtbare manier te werken aan volhoudbare landbouw.
  • Binnen het netwerk BodemUP heb je toegang tot veel kennis: webinars, podcasts, e- learning en aankondigingen van bijeenkomsten

 

Meedoen?

Wil jij ook meedoen aan BodemUP Brabant en ben je op zoek naar een coach die je helpt met jouw bodem?

Meld je aan

 

Achtergrond van het project

De provincie Noord-Brabant, Brabant Water en de Brabantse Waterschappen werken aan een robuust bodem- en watersysteem dat bijdraagt aan het behalen van de opgaven van de Kaderrichtlijn Water en de Nitraatrichtlijn. Zij financieren dit project, omdat boeren en tuinders een cruciale rol hebben in het bodembeheer. De uitvoering van het project ligt bij ZLTO. Het project loopt tot en met 2027 en het doel is minstens 2000 deelnemers te begeleiden.

 

 

 

Een momentje...
  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.
Cookie-instellingen