Brabantse Biodiversiteitsmonitor Graasdierhouderij Pilot

Wegens het succes van de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij, waarbij agrarisch ondernemers een score kunnen krijgen voor hun duurzaamheidsprestaties, wordt er een inventarisatie gedaan voor de ontwikkeling van een Brabantse Biodiversiteitsmonitor Graasdierhouderij (BBG). 

 

Pilot 2024

Adviesbureau Boerenverstand gaat in opdracht van Brabants Bodem (een samenwerking van onder andere Brabants Landschap, de waterschappen, ZLTO, Brabantse Milieufederatie en de provincie Noord-Brabant) een set KPI’s (kritische prestatie indicatoren) ontwikkelen, die inzicht geeft in de duurzaamheidsscore op zoogkoe-, schapen-, geiten (met weidegang)- en overige graasdier bedrijven. Deze KPI's worden zoveel mogelijk gebaseerd op de KPI's van de bestaande Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij en de landelijke KPI-kernset die in ontwikkeling is. 

In april 2024 start de pilot BBG, waarin samen met praktijkbedrijven, sectorpartijen, de provincie Noord-Brabant en Staatsbosbeheer data en ervaringen gedeeld wordt. Dit project zal lopen tot halverwege juli 2024 en heeft als doel om een werkbare set KPI’s te ontwikkelen voor graasdierhouders. Deze pilot geeft een indicatie van de haalbaarheid voor een biodiversiteitsmonitor graasdierhouderij.

Gerelateerd nieuws

Een momentje...
 • Nieuwe deelnemers gezocht voor studiegroep natuurinclusieve melkveehouderij

  09-04-2024 386 keer bekeken

  Steeds meer melkveehouders kiezen voor een vorm van natuurinclusieve landbouw, dit draagt bij aan de grote opgaven van de landbouw op de thema’s stikstof, klimaat, water en biodiversiteit. Maar biedt natuurinclusieve landbouw ook financieel een duurzame toekomst voor de agrarisch ondernemer?

 • Onderzoek naar verdienmodel voor natuurinclusieve landbouw positief

  14-03-2024 669 keer bekeken

  Je bedrijf natuurinclusief inrichten en een goed inkomen blijven verdienen? Met die vraag startte Wij.land het onderzoek naar het verdienmodel van natuurinclusieve melkveehouderij. Het onderzoek van Wij.land gaat over 45 melkveehouders, waarvan 8 uit Noord-Brabant.

  Cookie-instellingen