Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant.
In juli zijn een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor Brabantse boeren over het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dit beleid richt zich op de verdere verduurzaming van de landbouw. Kijk via dit artikel de bijeenkomst terug. Lees meer over Wat betekent het nieuwe Europese landbouwbeleid voor jou?
Wat eten wij in de toekomst en hoe wordt dat geproduceerd? Hoe kunnen technische en sociale innovaties bijdragen aan het gewenste landbouw- en voedselsysteem? Deze vragen staan centraal in de Challenge Innovation Makers Agrifood voor studenten. Lees meer over Challenge Innovation Makers Agrifood 2022
Mirthe Christenhusz, student Landscape Architecture & Planning aan de Wageningen Universiteit, onderzoekt wat boeren en beleidsmakers verstaan onder een 'goed agrarisch landschap'. Vul de enquête in en draag bij aan het krijgen van inzicht in de perspectieven op ons agrarische landschap in Brabant. Lees meer over Onderzoek naar perspectieven op agrarisch landschap
Om aan de voorwaarden van het Beter Leven Keurmerk (1* BLK) voor vleeskuikens te voldoen moeten pluimveehouders hun stallen aanpassen. De provincie steunt deze ontwikkeling met onder meer een subsidieregeling voor Brabantse pluimveehouders die willen omschakelen. Lees meer over Subsidieregeling Beter Leven 1 ster vleeskuikens
Met de Routekaart Stalaanpassingen 2024 wil de provincie duidelijkheid en ondersteuning bieden aan veehouders die voor belangrijke keuzes staan. Verouderde stalsystemen moeten voor 2024 voldoen aan strengere emissie-eisen. Het is belangrijk tijdig een vergunning aan te vragen. Lees meer over De route naar duurzame stalsystemen in 2024
Vanaf 1 augustus 2022 treedt de aangepaste Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij, de BZV versie 2.2 in werking. Veehouders (of hun adviseurs) die willen uitbreiden dienen deze BZV in te vullen alvorens zij een omgevingsvergunning aanvragen. Lees meer over Nieuwe versie Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV)
Janine Keller-den Dunnen en Paul den Dunnen runnen gemengd agrarisch familiebedrijf BIO In de Polder in Lage Zwaluwe. Het bestaat uit biologische akkerbouw, stieren, walnotenteelt en een camping. Hoe ondernemen zij natuurinclusief en biologisch? Bekijk hun bedrijfsvideo. Lees meer over Op bedrijfsbezoek bij BIO in de polder
Afgelopen 5 jaar was de provincie Noord-Brabant aangesloten bij het Europese Interreg project EUREGA. Met de afronding van dit project stopt de intensieve internationale samenwerking, maar in Brabant gaan we dóór met het onder de aandacht brengen van Goed eten in Brabant. Lees meer over Goed eten doe je in Brabant
Alle bestuurders van de provincie, de Brabantse gemeenten en waterschappen hebben een brief gestuurd naar de ministers Staghouwer en Van der Wal. Daarin geven de bestuurders gezamenlijk aan de richtinggevende stikstofreductiedoelen te onderschrijven, maar wel dringend behoefte te hebben aan meer duidelijkheid en perspectief voor de Brabantse boeren. Lees meer over Dringend beroep op ministerie door alle Brabantse bestuurders
Van der Avoird Trayplant in Molenschot ontziet het milieu al jaren dankzij de ene na de andere slimme innovatie. Bovendien geven ze de grond die ze niet meer hoeven te benutten door deze innovaties, terug aan de natuur. Reden voor de provincie Noord-Brabant om het bedrijf een Agrifoodpluim toe te kennen. Lees meer over Van der Avoird Trayplant wint Agrifoodpluim
College Boer is een live event waarin studenten vragen stellen aan een inspirerende gast. Deze achtste aflevering is gedeputeerde Elies Lemkes te gast. Ze beantwoordt vragen van studenten van de HAS in Den Bosch en leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Lees meer over College Boer met gedeputeerde Lemkes: 'Heftige tijd voor jonge boer'
Op de Floriade in Almere heeft gedeputeerde Lemkes (namens de negen ‘eiwit- provincies’) samen met oa minister Staghouwer vandaag de Green Deal Eiwitrijke gewassen getekend. Deze wordt daarnaast ondertekend door ketenpartners waarvan een groot deel uit Brabant komt. Het doel is de productie en consumptie van regionaal geteelde plantaardige eiwitten te stimuleren. Lees meer over Brabant stimuleert plantaardige eiwitten met Green Deal Eiwitrijke gewassen
Op dertig bedrijven die meedoen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij vindt onderzoek plaats naar de relatie tussen de maatregelen die veehouders nemen en de kwaliteit van bodem, water en biodiversiteit. Studenten van de HAS Hogeschool Den Bosch voeren het onderzoek uit. Lees meer over Onderzoek naar effect van Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij
Een beetje eigenwijs is hij wel, waterbuffelhouder Arjan Swinkels. Met zijn bedrijf De Stoerderij in het Brabantse Son en Breugel heeft hij een succesvol concept neergezet en is hij bekend geworden als de boer die met zijn waterbuffels knuffelt. Lees het artikel in 'Nieuwe Oogst'. Lees meer over Arjan Swinkels: 'Waterbuffels zijn gaver dan een kantoorbaan'
Wil je als agrarisch ondernemer kennismaken met de mogelijkheden van natuurinclusief ondernemen, je bestaande bedrijfsvoering verder brengen of als bedrijfscoach natuurinclusieve landbouw aan de slag? Volg een cursus van HAS bedrijfsopleidingen. In de meeste gevallen gratis of met hoge korting. Lees meer over Cursusaanbod natuurinclusief ondernemen
Vier lectoren van HAS Hogeschool presenteerden op maandag 4 juli tijdens een uitzending vanuit het provinciehuis in Den Bosch praktijkonderzoek over de veranderende groene omgeving, natuur en landbouw. Lees het verslag van de kennissessie of bekijk de uitzending terug. Lees meer over Resultaten praktijkonderzoek groene omgeving, landbouw en natuur
Inmiddels zijn er veel Brabantse partners uit de agrifoodsector die deel willen nemen aan de Dutch Food Week. Een deel van hen kwam bij het Koning Willem 1 College bijeen om de handen ineen te slaan en samen een scala aan activiteiten te organiseren tijdens de Dutch Food Week in oktober. Lees meer over Dutch Food Week kleurt rood-wit
Oogsten, bakken, verpakken en vervoeren: er zit veel energie in ons brood. Toch worden er in Nederland dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen. Lees meer over Circular Food Center-cluster werkt aan efficiëntere broodketen
Er zijn veel mogelijkheden om biodiversiteit te versterken en natuur te ontwikkelen. De vernieuwde inspiratiegids voor groene regelingen van de provincie Noord-Brabant, geeft een overzicht van voorbeelden en subsidieregelingen voor natuur en landschap in het landelijk gebied. Lees meer over Nieuwe Inspiratiegids Groene Regelingen beschikbaar
HAS Hogeschool organiseerde op maandag 4 juli in samenwerking met Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. Gemist? Kijk hier terug. Lees meer over Kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen
Op 29 juni 2022 is de tweede fase van het programma BodemUP van start gegaan. Dit is een programma waarbij agrariërs maatregelen doorvoeren om de bodem te verbeteren. Hiervoor krijgen ze begeleiding van bodemcoaches. Lees meer over Wegens succes uitgebreid: BodemUP 2.0 van start
Dit jaar is provincie Noord-Brabant lead partner van Dutch Food Week. Deze campagneweek, die in het teken staat van ons voedsel van vandaag en morgen, wordt afgetrapt op vrijdag 7 oktober met de nieuwe Boer Burger Markt op de Markt in het centrum van ’s-Hertogenbosch. Lees meer over Opening Dutch Food Week vindt plaats in 's-Hertogenbosch
De mobiele luchtmeetstations van de provincie Noord-Brabant vervolgen hun tour door Noord-Brabant. Het afgelopen half jaar hebben de meetstations metingen gedaan aan de luchtkwaliteit in ‘s-Hertogenbosch en Etten-leur. De volgende locaties zijn het voormalig Landbouw Ontwikkelgebied Graspeel in de gemeente Maashorst en het buitengebied van de gemeente Baarle-Nassau. Lees meer over Graspeel en Baarle-Nassau nieuwe locaties voor mobiele luchtmeetstations
VABIMPULS helpt boeren bij het maken van keuzes over hun vrijgekomen of vrijkomende stallen, schuren of locatie een tweede leven te geven. De verhalen en ervaringen van de afgelopen 5 jaar zijn nu gebundeld in een magazine. Lees meer over Magazine VABIMPULS
Het ministerie van OCW heeft twee miljoen euro subsidie toegekend uit het Regionaal Investeringsfonds MBO aan Beet! Beet! staat voor Brabant Eet, de nieuwe samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven in de agrifood sector in Brabant. Lees meer over Nieuwe samenwerking onderwijs en agrifoodsector in Brabant
In dit online ondernemersmagazine 'Goed eten in Brabant' komt aan bod hoe je de aandacht van (potentiële) klanten trekt door jouw bijzondere verhaal. Naast handvatten, staat het vol met aansprekende voorbeelden. Lees meer over Inspiratie om meer klanten te trekken
Veel agrariërs zien zich voor een keuze gesteld: investeren door optimaliseren/intensiveren, of stoppen? Met natuurinclusieve landbouw is er in veel gevallen een aantrekkelijk en tegelijk duurzaam alternatief. Lars van Loenhout (32) aan het woord. Lees meer over Natuurinclusieve landbouw: de drie stikstoftandwielen in actie
Op 3 juni ging gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek met terreinbeherende organisaties (TBO’s) Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Over natuurinclusiever boeren als onderdeel van je bedrijfsmodel. Hoe kijken boswachters naar ondernemen met natuur? Lees meer over Agrifoodtalk met terreinbeheerders
Vandaag presenteerden het Rijk plannen voor de reductie van stikstof. Dit heeft veel gevolgen voor de landbouw in Brabant. De provincie komt met een reactie. Lees meer over Reactie Brabant op doelen van het Rijk voor reductie van stikstof
Dierlijke mest, gebruikt op een manier die goed is voor boer, milieu en omgeving, moet een belangrijke plaats krijgen in de kringlooplandbouw. Het gaat er om de waardevolle bestanddelen uit mest te behouden en te gebruiken en tegelijk overlast voor de omgeving te voorkomen. Dat is het belangrijkste uitgangspunt van de Uitvoeringsagenda Mest van de provincie Noord-Brabant. Lees meer over Mest belangrijk voor toekomstbestendige kringlooplandbouw
De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren van de doelen uit het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Hierin staat waar de provincie aan gaat werken en welke projecten en activiteiten worden uitgevoerd om de doelen in het beleidskader te bereiken. Duurzaamheid, gezondheid, innovatie en herstel en balans in natuur staan daarbij centraal. Lees meer over Brabant aan de slag met vernieuwend boeren
Op 30 juni organiseert AgriFoodInnovation, een netwerkorganisatie waarin bedrijven en kennisinstellingen in en rondom Brabant samen met overheden werken aan grensverleggende innovaties in agrifood, een Meet-up met als thema: Reststroomverwaarding. Lees meer over AgriFoodInnovation Meet-Up 30 juni 2022: Reststroomverwaarding
Op maandag 27 juni organiseren wij een webinar over de kansen van Dutch Food Week voor gemeenten. We delen praktijkvoorbeelden en geven concrete tips over de invulling van Dutch Food Week. Dit doen we samen met Bert van Wanrooij (Dutch Food Week) en Albertien Perdok (Gemeente Altena). Lees meer over Webinar voor gemeenten: doe mee met Dutch Food Week!
De mooie verhalen in Brabant liggen voor het oprapen. In iedere schakel van de keten bevinden zich inspirerende en innovatieve bedrijven. Een aantal van die verhalen zijn terug te vinden in een digitaal magazine dat je hier kunt lezen, luisteren en bekijken. Lees meer over Magazine Landbouw en Voedsel 2030
Heb jij een mooi initiatief of een concreet plan? En draagt het bij aan een mooie, gezonde en groene leefomgeving binnen Van Gogh NP? En kom je via de gebaande paden (nog) niet waar je wezen wil met je idee? En wil je graag met anderen aan de realisatie gaan werken? Dan is de Van Gogh NP Academie iets voor jou. Lees meer over Meld je aan voor 3e Van Gogh NP Academie
Bestrijdingsmiddelen en meststoffen in het grond- en oppervlaktewater vormen onder meer een bedreiging voor ons drinkwater. Het samenwerkingsprogramma Schoon Water stimuleert het gebruik van alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw en tuinbouw. Lees meer over Samen werken aan minder gewasbeschermingsmiddelen in water
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.