Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor de nieuwsbrief Landbouw en Voedsel Brabant.
De Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) voor kleinere sectoren gaat open van 18 november tot en met 20 december 2024. Deze regeling is bedoeld voor veehouderijen met de diercategorieën melkgeiten, vleeskalveren, overig rundvee, vleeseenden en konijnen. Lees meer over Beëindigingsregeling veehouderij voor kleinere sectoren opent 18 november
Er komt verandering aan voor bedrijven in Brabant die veel grondwater oppompen. De provincie Noord-Brabant wil de grens voor de grondwaterheffing vanaf januari 2026 verlagen. Lees meer over Verbreding grondwaterheffing: meer bedrijven gaan betalen voor grondwatergebruik
Technologie en data bieden kansen voor akkerbouwers en telers die slimmer en efficiënter willen werken. Voor ondernemers die precisielandbouw een plek in het bedrijf willen geven, is het nu mogelijk om kosteloos in te stappen bij de Smart Farming Academy van VDBorne Campus. Lees meer over Aan de slag met precisielandbouw? Ga naar de Smart Farming Academy
Op zaterdag 5 oktober start De Nationale Week van Ons Eten. Een week vol activiteiten gericht om de verbinding tussen boer en burger te verstevigen én om mensen bewuster te laten worden van de herkomst van hun eten. Lees meer over Het is bijna zover: De Week van Ons Eten
Binnen het project BodemUP Brabant ontvingen de eerste duizend boeren via een bodemcoach advies op maat voor hun percelen. Ze werken daarmee actief aan een betere bodem- en waterkwaliteit. Goed voor de boer, en voor de natuur. Lees meer over BodemUP: De eerste duizend boeren werken aan een betere bodem - en waterkwaliteit
Op donderdag 12 september was gedeputeerde Marc Oudenhoven op werkbezoek bij tuinbouwbedrijf (Jan) Laurijsen en melkveebedrijf Nieuwelijn vof, Jack Swolfs. Twee agrariërs die momenteel gebruikmaken van zaaimengsels voor het vergroten van de biodiversiteit van hun land. Lees meer over Marc Oudenhoven bezoekt agrariërs die inzetten op biodiverse akkers en grasland
Een kwart van ons eten in Nederland wordt verspild. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Deze boodschap klonk van 9 tot en met 15 september. Lees meer over Provincie deed mee aan Verspillingsvrije Week
De provincie publiceert tijdelijk geen nieuwe besluiten op vergunningsaanvragen voor natuurvergunningen met emissiearme stalsystemen. Lees meer over Tijdelijk geen nieuwe besluiten voor emissiearme stalsystemen
Bedrijven en scholen in Noordoost-Brabant starten samen met Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB een uniek voedseleducatieprogramma. Lees meer over 10.000 basisschoolleerlingen aan de slag met gezonde voeding
En mooi Brabants nieuws: op de lijst van dit jaar staan maar liefst 18 impactmakers uit Brabant. Vanuit de provincie wordt met veel van deze Brabantse ondernemers samengewerkt. Onder andere door het steunen van meerdere van hun concepten ten behoeve van de verduurzaming van de landbouw. Lees meer over De FOOD100 van 2024 is bekend
Dit najaar wordt de eerste openstelling van de nieuwe GLB-subsidieregeling ‘Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling’ voorbereid. De openstelling bestaat uit twee onderdelen: De voorbereiding van een integraal gebiedsplan, en de uitvoering van een integraal gebiedsplan. Lees meer over Vooraankondiging openstelling GLB-subsidieregeling: Samenwerking voor Integrale Gebiedsontwikkeling
Op maandag 2 september zijn negen studenten van Avans Hogeschool uit Den Bosch gestart om, in co-creatie met mbo-studenten, innovatieve concepten te ontwikkelen om mbo-studenten te stimuleren meer plantaardig te gaan eten. Lees meer over Avans studenten aan de slag met plantaardig eten
In eerste instantie deden vier boerenbedrijven mee, maar dat aantal is nu uitgebreid naar vijf. Want ook melkveebedrijf Akkerman is op zoek naar een opvolger. Lees meer over Nieuwe deelnemer aan Boer zoekt Boer
Alle subsidieregelingen binnen de aanpak piekbelasting zijn bekend. Nieuw zijn de Subsidie voor bewezen investeringen in verduurzaming voor veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv) en de Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp). Lees meer over Nieuwe subsidieregelingen binnen aanpak piekbelasting
Akkoord op twee nieuwe GLB-openstellingen: de openstelling ‘Samenwerken voor innovatie’ en de openstelling ‘Kennisoverdracht’. De provincie wil met het GLB in Brabant een duurzame en toekomstbestendige land- en tuinbouw bevorderen. Lees meer over GLB-subsidieregelingen voor Innovaties en Kennisoverdracht akkoord
Van 5 t/m 12 oktober is het weer De Week van Ons Eten. In heel Nederland worden activiteiten georganiseerd om mensen bewust te maken van hun voedsel. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en hoe ziet de keten eruit. Kortom, weet wat je eet! Lees meer over Meld ze aan: events voor De Week van Ons Eten
Heb jij een idee voor een duurzaam, innovatief voedselsysteem? Ben je onder de 35 en sta je te popelen om je idee verder uit te werken en je droom te realiseren? Meld je dan aan voor JUMP! Lees meer over Meld je aan voor JUMP 24/25!
Vanaf augustus is het nieuwe zaaiseizoen voor kruidenrijk grasland weer van start. Brabantse (melk)veehouders kunnen kruidenrijk zaaigoed met korting bestellen, via de campagne 1001ha Kruidenrijk Grasland van LTO Nederland en Urgenda. Lees meer over Zaaiseizoen voor kruidenrijk grasland weer van start
De provincie Noord-Brabant verlengt de subsidieregeling Vouchers Agrarische Bouwpercelen Noord-Brabant. Met deze subsidieregeling kunnen agrarische ondernemers vanaf 5 augustus 2024 een voucher aanvragen en daarmee een beroep doen op onafhankelijke deskundigen van VABIMPULS. Lees meer over Subsidieverlenging Vouchers VABIMPULS
Ivar van Dorst koos 4 jaar geleden heel bewust én zelfbewust voor biologische tuin- en akkerbouw. Zijn recept: allerlei gewassen telen in stroken. De provincie Noord-Brabant beloont de jonge innovatieve ondernemer met een Agrifoodpluim. Lees meer over Ivar van Dorst ontvangt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt
1001ha Biodiverse Groenbemesters is van start gegaan: voor akkerbouwers die willen experimenteren met soortenrijke groenbemesters. Goed voor bodem, biodiversiteit én klimaat. Het project wordt vanuit Brabants Bodem samen met de provincie Brabant gefinancierd. Lees meer over Op naar 1001 hectare biodiverse akkers
Voor aanvragers van GLB subsidies is de openstellingskalender interessant; hierin kun je direct zien welke subsidiemogelijkheden er zijn en wanneer het mogelijk is om een aanvraag in te dienen en in welke gebieden. Lees meer over Openstellingskalender GLB
De provincie Noord-Brabant en de Brabantse Milieufederatie verlengen het Koepelplan Voedselbossen. Een maatschappelijk initiatief om kennis te delen en onderzoek te doen naar de effecten van voedselbossen. Zo willen we meer agrariërs laten kennismaken met de kansen die voedselbossen bieden. Lees meer over Vervolg Koepelplan Voedselbossen Brabant
Het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de provincie Noord-Brabant hebben de handen ineen geslagen en zijn het project “Boer zoekt Boer in Brabant” gestart. Dit initiatief stamt voort uit het ‘Boer zoekt Boer’ project van het NAJK. Lees meer over Boer zoekt Boer van start
Op 3 juli 2024 is de Impulsregeling NOVEX De Peel opengesteld. Met de Impulsregeling steunt NOVEX De Peel samenwerkingsverbanden van ondernemers, inwoners en maatschappelijke organisaties. Met een bijdrage van maximaal € 25.000, - wil NOVEX De Peel projecten een vliegende start geven. Lees meer over Impulsregeling NOVEX De Peel open
Op 26 juni kreeg de leerlingenraad van de Nutsbasisschool in Teteringen een rondleiding door het provinciehuis. De acht leerlingen (uit groep vijf t/m acht) waren er op uitnodiging van gedeputeerden Hagar Roijackers en Marc Oudenhoven. “Alles was even leuk, maar de bunker was het meest interessant!” Lees meer over Rondleiding en lunch met gedeputeerden voor leerlingenraad
De Provincie Noord-Brabant gaat haar beleid natuurinclusieve Landbouw doorontwikkelen en op een aantal punten aanpassen. De belangrijkste veranderingen zijn het beter definiëren van verschillende niveaus van natuurinclusieve landbouw en een aangepaste inzet van een aantal instrumenten. Lees meer over Doorontwikkeling provinciaal beleid natuurinclusieve landbouw
De toekomst is plant-based. Cruciaal daarbij is de transitie naar duurzame voedselsystemen. De provincie werkt samen om de komende jaren een koploperspositie in deze transitie te pakken. De focus ligt op de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken. Lees meer over Brabant wil Scale-Up Plant van Europa worden
Ons eten. Waar komt het vandaan, hoe wordt het gemaakt en welke vernieuwingen zijn er? Tijdens de Week van Ons Eten, van 5 t/m 12 oktober, worden in heel Nederland honderden activiteiten georganiseerd om dat te laten zien. Provincie Noord-Brabant is één van de partners. Lees meer over De Week van Ons Eten: Meld je aan
In de tweede week van juli vinden de Gezonde Smikkelweken weer plaats. De Gezonde Smikkelweken is een interactief groenten-inspiratie programma voor kinderen op de bso. In Noord-Brabant doen 122 bso’s mee. Lees meer over Gezonde Smikkelweken bijna van start!
Tijdens de internationale conferentie Towards Halving Food Waste in Europe op 18 en 19 juni 2024 in Veghel is het Upcycled4Food Initiatief gelanceerd door Foodvalley. De provincie Noord-Brabant is, samen met bijna 50 partijen, een van de partners. Lees meer over Geupcyclede voedselproducten moeten ‘nieuwe normaal’ worden
Vanaf 15 juni is de tentoonstelling SOILS te zien in het Van AbbeMuseum. Onderdeel hiervan is de expositie Koe en Landschap waaraan Brabantse boeren deelnemen en geportretteerd worden. Prachtige boerenbedrijven in het Van Gogh NP die de verbinding met de koe en het landschap centraal stellen. Lees meer over Expositie Koe en Landschap in het Van Abbemuseum
Het nieuwe pionieren in de Peel is begonnen. De energie die is ontstaan willen we vasthouden, koesteren én delen. We zetten het goede gesprek voort met iedereen die zijn schouders wil zetten onder de toekomst van de Peel. Lees meer over Zomerpeelcafé: beleef de Peel en bouw mee aan de toekomst!
Op 31 mei 2024 namen de tien JUMPers tijdens de Kick Out afscheid van hun coaches, mentoren en van de partners van JUMP Dream Accelerator. De jonge food professionals beginnen met veel vertrouwen aan het volgende hoofdstuk om het voedselsysteem van de toekomst nieuwe vorm te geven. Lees meer over Tien JUMP'ers zwaaien met succes af
Boerschappen, Vitam, Tommy Tomato en de provincie Noord-Brabant zijn gestart met het project 'De Groentegeneratie van Brabant' met als doel om Brabantse basisschoolleerlingen bewuster te maken van het belang van het eten van groenten. Lees meer over Project 'Groentegeneratie van Brabant' van start
Bij het varkensbedrijf van William Meulendijks in Deurne vond op 29 mei 2024 een (pers)bijeenkomst plaats waarbij het startsein klonk voor vijf pilotprojecten voor een emissiearme landbouw. Voor de provincie Noord-Brabant is deelname aan de Versnellingsaanpak Emissiearme Landbouw belangrijk. Lees meer over Vijf pilotprojecten van start voor emissiearme landbouw
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.