Na de Tweede Wereldoorlog is het beleid er op gericht geweest om voldoende voedsel van goede kwaliteit voor een lage prijs te produceren. Dit is goed gelukt. Keerzijde van het verhaal is onder andere dat er steeds minder mensen een directe relatie hebben met onze voedselproductie. Ons eten wordt veelal geproduceerd in lange voedselketens die voor de consument vaak bestaan uit anonieme partijen. Hierdoor is de afstand tussen boer en consument steeds groter geworden. We willen samen met boeren, burgers en andere partijen uit de keten, komen tot een herwaardering van ons voedsel.
‘Iets met boeren’, de theaterproductie die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen, heeft een nieuwe speciale editie. Op 6, 7 en 8 juni is de uitvoering van studenten van Fontys Academie voor Theater uit Tilburg met medewerking van HAS green academy en in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel te zien in Maren-Kessel. Lees meer over Studenten vertolken nieuwe generatie in ‘Iets met boeren’
Breda is de winnaar van de Gouden Wortel 2023. De gemeente ontving deze landelijke prijs woensdag 24 mei voor haar ondersteuning van het schooltuinieren in de Week van de Schooltuin. In Breda hebben acht scholen recent een schooltuin geopend en binnenkort komen er nog meer bij. Lees meer over Gemeente Breda kampioen in schooltuinieren
Als iemand weet hoe je smakelijke Brabantse streekgerechten maakt, dan is het Danny Jansen uit Raamsdonksveer. De chef draait al meerdere seizoenen zijn tv-programma Lekker van Streek. Dit seizoen in een nieuw jasje: hij gaat de boer op. Zo zet het programma boeren en tuinders in het zonnetje. Lees meer over Lekker van Streek: heerlijke gerechten met producten uit onze provincie
Ook dit jaar is de provincie Noord-Brabant leadpartner van de Dutch Food Week. In aanloop naar alle activiteiten die gaan plaatsvinden in deze week, van 7 tot en met 14 oktober, was er 19 april een bijeenkomst met Brabantse agrifood-partners. Lees meer over Opnieuw volop plannen voor Brabantse activiteiten in Dutch Food Week
Welke honderd voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig. Lees meer over Inschrijvingen voor de Food100 van 2023 geopend
In het nieuwe online ondernemersmagazine 'Goed eten in Brabant' komt aan bod hoe je de aandacht van (potentiële) klanten trekt door jouw bijzondere verhaal. Het staat vol met aansprekende voorbeelden, tips en ervaringen van deelnemers. Lees meer over Ondernemersmagazine Goed eten in Brabant
De provincie Noord-Brabant heeft in de Dutch Food Week WaardeRingen uitgereikt aan drie personen die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen producent en consument te verbeteren. Dalila Sayd, Bram Romme en Henk Kerkers hebben deze ontvangen. Lees meer over WaardeRingen voor Eetschap, HolyCow en Klasseboeren
Boerschappen en The Happy Activist, hebben, in samenwerking met ZLTO, een kinderactie opgezet: ‘De Kleine Bezorgdienst. Het idee: kinderen gaan Nederlandse appels verkopen aan mensen uit hun buurt. Lees meer over De Kleine Bezorgdienst: Nederlandse appels in het zonnetje
Dertig Brabantse basisscholen gaan komend jaar aan de slag met moestuinieren of educatieve voedselbosjes. Dit doen zij onder begeleiding van speciaal opgeleide Moestuincoaches. Hiermee ontdekken de leerlingen hoe ze zelf groenten en fruit kunnen zaaien en planten, verzorgen en oogsten. Lees meer over Moestuinen en voedselbosjes op Brabantse basisscholen
Fiets door het boerenlandschap van Vincent van Gogh, ontmoet de lokale agrariërs en proef puur Brabant. Dat kan vanaf 8 oktober 2022 rond Nuenen tijdens Dutch Food Week. Brabants Bodem, een project gesteund door de provincie Noord-Brabant, biedt de nieuwe fietsroute aan. Lees meer over Fietsroute Brabants Bodem
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.