Studenten vertolken nieuwe generatie in ‘Iets met boeren’

25-05-2023
0 reacties

‘Iets met boeren’, de theaterproductie die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen, heeft een nieuwe speciale editie. Op 6, 7 en 8 juni is de uitvoering van studenten van Fontys Academie voor Theater uit Tilburg met medewerking van HAS green academy en in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel te zien in Maren-Kessel.

Net zoals de eerdere producties gaat ook deze editie in op de problemen die veel boeren ervaren in de actuele landbouw. Iets met Boeren geeft inzicht in de actuele landbouw en draagt bij aan het voeren van een minder gepolariseerd debat.

Bij de eerdere uitvoeringen bleek al hoe effectief de theaterproductie in dit verband kan werken. Iets met Boeren toont de landbouw als een complex thema, dat iedereen aangaat en waarin iedereen dus een aandeel en verantwoordelijkheid heeft. Het maakt vele dilemma’s invoelbaar.

Co-creatie studenten

In deze unieke co-creatie van studenten en de professionals van Bureau Pees komt de toekomstige generatie agrariërs aan het woord. Wat is hún verhaal? Wat is hun perspectief in de discussies en snel wisselende ontwikkelingen? Zien zij het zitten om het werk van hun ouders voort te zetten, om te blijven boeren? Of zijn zij het die het roer omgooien?

‘Iets met Boeren’ is op 6, 7 en 8 juni te zien op een boerderij in Maren-Kessel (familie Hanegraaf, Burg. Smitsweg 10, Maren-Kessel, gemeente Oss). Alle informatie is te vinden op de website van de producent. Kaartjes zijn verkrijgbaar via deze link (voor studenten is er een speciaal ticket beschikbaar).

Veranderende landbouw

Bureau Pees heeft ‘Iets met Boeren’ ontwikkeld in opdracht van de Provincie Noord-Brabant en de gemeenten Sint Anthonis en Reusel-De Mierden. Het doel is op een creatieve en interactieve manier boeren en niet-boeren dichter bij elkaar brengen. Ook krijgt het publiek inzicht in de actuele problematiek van de veranderende landbouw in de eigen regio.

Ambitie provincie

De theatervoorstelling draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Door te werken aan een verbeterde relatie tussen boer en burger en tussen boeren, de andere schakels in de voedselketen en de overheid. De provincie wil nieuwe initiatieven en duurzame oplossingen zichtbaar maken, met bijzondere aandacht voor het betrekken van jonge boeren, jongeren en het onderwijs.

Foto’s: Rob ten Brink

Leestip 

Over Iets met Boeren schreef NRC onlangs een mooi artikel

Afbeeldingen

0  reacties

Cookie-instellingen