Samen met jongeren de toekomst vormgeven, dat is wat de Provincie Noord-Brabant graag wil doen. Daarom werken wij op veel terreinen samen met Brabantse onderwijsinstellingen en jongerenorganisaties aan vraagstukken op het gebied van voedsel. We stellen materialen beschikbaar via de onderwijstoolkit, organiseren challenges en gesprekken met jongeren (Agrifoodtalks), bijeenkomsten gericht op bewustwording (Met de Boer op Toer, Embassy of Food) en werken samen met het BAJK aan hun jaarprogramma en het Actieplan Toekomst voor Jonge Boeren. Daarnaast werken we aan onderwijsvernieuwing en Talentontwikkeling via het onderwijsprogramma Beet! en vergroten we bewustwording van jongeren via voedseleducatieprojecten. Tenslotte verbinden we ondernemersvragen aan onderwijs- en kennisinstellingen.
Op 22 november 2024 werd de oogst van het programma Smikkelen van eetbaar groen gevierd bij de Heksenboom in Sint Anthonis. In een jaar tijd zijn zo’n 100 basisscholen in de regio Noordoost-Brabant gestart met een vernieuwend voedseleducatieprogramma: Smikkelen van eetbaar groen. Lees meer over Oogst programma Smikkelen van eetbaar groen
Deze week kwamen acht nieuwe JUMP’ers bijeen in onderwijshotel De Rooi Pannen in Eindhoven om de eerste stappen te zetten in hun JUMP-avontuur. Tijdens een tweedaagse Food Bootcamp gaven zij het startschot voor JUMP 2024-2025. Lees meer over JUMP 2024-2025 van start!
Op vrijdag 4 oktober onthulde gedeputeerde Marc Oudenhoven het Boert Bewust Bord van de familie Van Bree. Dit gebeurde tijdens een speciale bijeenkomst ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Land van Cuijk Boert Bewust. Lees meer over Land van Cuijk Boert Bewust viert vijfjarig jubileum
Bedrijven en scholen in Noordoost-Brabant starten samen met Jong Leren Eten, Stichting Spoony, IVN Natuureducatie, provincie Noord-Brabant en RNOB een uniek voedseleducatieprogramma. Lees meer over 10.000 basisschoolleerlingen aan de slag met gezonde voeding
En mooi Brabants nieuws: op de lijst van dit jaar staan maar liefst 18 impactmakers uit Brabant. Vanuit de provincie wordt met veel van deze Brabantse ondernemers samengewerkt. Onder andere door het steunen van meerdere van hun concepten ten behoeve van de verduurzaming van de landbouw. Lees meer over De FOOD100 van 2024 is bekend
Op maandag 2 september zijn negen studenten van Avans Hogeschool uit Den Bosch gestart om, in co-creatie met mbo-studenten, innovatieve concepten te ontwikkelen om mbo-studenten te stimuleren meer plantaardig te gaan eten. Lees meer over Avans studenten aan de slag met plantaardig eten
Heb jij een idee voor een duurzaam, innovatief voedselsysteem? Ben je onder de 35 en sta je te popelen om je idee verder uit te werken en je droom te realiseren? Meld je dan aan voor JUMP! Lees meer over Meld je aan voor JUMP 24/25!
Op 26 juni kreeg de leerlingenraad van de Nutsbasisschool in Teteringen een rondleiding door het provinciehuis. De acht leerlingen (uit groep vijf t/m acht) waren er op uitnodiging van gedeputeerden Hagar Roijackers en Marc Oudenhoven. “Alles was even leuk, maar de bunker was het meest interessant!” Lees meer over Rondleiding en lunch met gedeputeerden voor leerlingenraad
In de tweede week van juli vinden de Gezonde Smikkelweken weer plaats. De Gezonde Smikkelweken is een interactief groenten-inspiratie programma voor kinderen op de bso. In Noord-Brabant doen 122 bso’s mee. Lees meer over Gezonde Smikkelweken bijna van start!
Op 31 mei 2024 namen de tien JUMPers tijdens de Kick Out afscheid van hun coaches, mentoren en van de partners van JUMP Dream Accelerator. De jonge food professionals beginnen met veel vertrouwen aan het volgende hoofdstuk om het voedselsysteem van de toekomst nieuwe vorm te geven. Lees meer over Tien JUMP'ers zwaaien met succes af
Boerschappen, Vitam, Tommy Tomato en de provincie Noord-Brabant zijn gestart met het project 'De Groentegeneratie van Brabant' met als doel om Brabantse basisschoolleerlingen bewuster te maken van het belang van het eten van groenten. Lees meer over Project 'Groentegeneratie van Brabant' van start
Zo’n 13.000 kinderen van 180 scholen in Brabant leerden tijdens de Week van de Schooltuin hoe je moet zaaien en hoe planten groeien. Onder het motto 'Hieper de Pieper, graaf eens wat dieper' leerden kinderen alles over de aardappel. Lees meer over Voedseleducatie begint op het schoolplein
De derde editie van JUMP is in volle gang! Na de kick-off in november zijn tien jonge voedselveranderaars vol enthousiasme aan de reis begonnen die hun fooddromen helpt waar te maken. De provincie Noord-Brabant is partner van dit talentontwikkelingsprogramma. Lees meer over JUMP is in volle gang
Groenten en fruit zaaien, verzorgen en oogsten. Maar ook: koken, bakken en proeven. En dat al spelend. Dat is de kern van het innovatieve scholenproject ‘Smikkelen van eetbaar groen’ van Jong Leren eten, IVN Natuureducatie en stichting Spoony. Lees meer over Vernieuwend scholenproject in Noordoost-Brabant: Smikkelen van eetbaar groen
Leerlingen van het Berkenhofcollege uit Breda hebben de Schoolkantine Challenge 2023-2024 gewonnen met hun zelfbedachte kantinesnack ‘de Berkenbowl’. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het 2College Cobbenhagenlyceum in Tilburg kregen zij de prijs. Lees meer over Leerlingen Berkenhofcollege winnen Schoolkantine Challenge Noord-Brabant
Op 19 maart vond het Diner van de Toekomst plaats. De deelnemers aan dit diner werden daarbij ontvangen door een violiste en danseres die wervelend om de tafel dansten. De gasten, afkomstig uit de agrifoodsector, het onderwijs, de publieke sector en de ontwerp- en kunstwereld, werden ondergedompeld. Lees meer over Diner van de Toekomst door koks en kunstenaars
Recent werd de Hotspot Duurzaam Voedselsysteem gelanceerd bij de Green Valley Estate in Deurne. In dit samenwerkingsverband, dat geïnitieerd is door onderwijsinstelling Yuverta, werken onderwijsinstellingen, bedrijven en overheden samen aan nieuwe voedselsystemen en onderwijsvernieuwing. Lees meer over Lancering Hotspot Duurzaam Voedselsysteem
De provincie ondersteunt de oprichting van een onderwijsplatform voor digitalisering, data-gebruik en precisielandbouw in de akker- en tuinbouw. Met steun van de provincie kunnen 2.000 Brabantse telers een jaar lang 20 modules van de Smart Farming Academy volgen. Lees meer over 2.000 Brabantse telers leren over precisielandbouw
Op 23 en 24 november 2023 vond opnieuw de toneelproductie ‘Iets met boeren’ op de boerderij van de familie Hanegraaf in Maren-Kessel plaats. Bijna 200 studenten van verschillende opleidingen van HAS green academy hebben deze voorstellingen bezocht Lees meer over Toneelproductie ‘Iets met boeren’ als basis voor dialoog
The Green Protein Alliance en Wageningen University & Research hebben in een project in Altena bewoners gestimuleerd meer plantaardig te eten. Dat gebeurde met proeverijen, maaltijdboxen, kooklessen en bekende inwoners die het goede voorbeeld gaven. De provincie ondersteunde het project. Lees meer over Altena maakt werk van plantaardige eiwitconsumptie
Bewustwording creëren bij mensen over gezond voedsel kan het beste starten op jonge leeftijd. Door moestuinieren en voedselbosjes te introduceren op scholen en deze te integreren in het schoolbeleid, leren kinderen in de basisschoolleeftijd waar voedsel vandaan komt en wat gezond eten is. Lees meer over Scholen plukken vruchten van moestuinproject
Na een spannende Pitch Day zijn de tien nieuwe JUMPers voor de 2023/2024-editie bekend! Het zijn 10 ondernemende voedselveranderaars met indrukwekkende dromen om het voedselsysteem van de toekomst vorm te geven. Maak kennis met de nieuwe JUMPers van seizoen 2023/2024. Lees meer over Maak kennis met de 10 JUMPers van seizoen 2023/2024
De ongezonde snack tussendoor wordt de standaard. Door deel te nemen aan de Nationale Groente- en Fruitdag wil een aantal onderwijsinstellingen aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch hier samen met de provincie Noord-Brabant en ZLTO een alternatief voor bieden. Lees meer over Nationale Groente- en Fruitdag: Bossche scholen en provincie stimuleren gezond snacken
Wie mag zich de Brabantse Meesterchef van 2023 noemen? Op vrijdag 15 september gaat de tweede editie van deze kookwedstrijd voor de Brabantse chefs van de toekomst van start. De competitie organiseert de provincie Noord-Brabant met Koning Willem I College en stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Lees meer over Toekomstige koks doen mee aan tweede editie Brabantse Meesterchef
Denk je aan omschakeling naar biologisch met jouw bedrijf? Of ben je nieuwsgierig naar welke goede punten uit de biologische landbouw je kan toepassen in je gangbare landbouwbedrijf? Volg dan de 4-delige gratis masterclass Biologische landbouw bij HAS green academy. Lees meer over Masterclass Biologische Landbouw voor agrariërs en studenten
Bij de Boerderij van de Toekomst in Reusel vonden op 25 en 26 augustus de Precision Days plaats. Ruim 800 bezoekers lieten zich informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van precisielandbouw. Zo’n 50 toeleveranciers presenteerden zich aan telers, professionals, studenten en anderen. Lees meer over Terugblik Precision Days bij Boerderij van de Toekomst
HAS green academy organiseerde op 3 juli samen met de provincie een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. De sessie werd uitgezonden vanuit de studio in het provinciehuis van Noord-Brabant en is online terug te kijken. Lees meer over Terugkijken: Digitale Kennissessie HAS lectoraten
JUMP is dé kickstart en accelerator voor de realisatie van dromen, ideeën, oplossingen en uitdagingen voor een ander voedselsysteem. Het programma is voor professionals, ondernemers en studenten uit heel Nederland met de wens om het huidige voedselsysteem eerlijker en beter te maken. Lees meer over Inschrijving JUMP Dream Accelerator geopend
HAS green academy organiseert in samenwerking met de provincie op maandag 3 juli een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. De sessie wordt live uitgezonden vanuit de studio in het provinciehuis van Noord-Brabant. Lees meer over Digitale kennissessie HAS lectoraten
In het project Boer zoekt Boer worden potentieel geschikte opvolgers en bedrijven zonder opvolger aan elkaar verbonden, zodat er mogelijk succesvolle matches kunnen ontstaan. Op 7 juni is er een bijeenkomst voor geïnteresseerden. Lees meer over ‘Boer zoekt boer’ uit startblokken
‘Iets met boeren’, de theaterproductie die boeren en niet-boeren dichter bij elkaar wil brengen, heeft een nieuwe speciale editie. Op 6, 7 en 8 juni is de uitvoering van studenten van Fontys Academie voor Theater uit Tilburg met medewerking van HAS green academy en in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel te zien in Maren-Kessel. Lees meer over Studenten vertolken nieuwe generatie in ‘Iets met boeren’
Breda is de winnaar van de Gouden Wortel 2023. De gemeente ontving deze landelijke prijs woensdag 24 mei voor haar ondersteuning van het schooltuinieren in de Week van de Schooltuin. In Breda hebben acht scholen recent een schooltuin geopend en binnenkort komen er nog meer bij. Lees meer over Gemeente Breda kampioen in schooltuinieren
Leerlingen van Scholengemeenschap de Overlaat uit Waalwijk hebben de Schoolkantine Challenge 2023 in Noord-Brabant gewonnen. Ze sleepten deze prijs in de wacht met hun vegetarische wrap 'Ikwillum' op 16 maart tijdens de Dag van de Gezonde Schoolkantine. Lees meer over Winnaars Brabantse Schoolkantine Challenge
Meer studiekiezers motiveren om een groene opleiding te volgen. Dat is het doel van de campagne die ZLTO heeft ontwikkeld in opdracht van Stichting MLTS (onderwijs). Deze campagne speelt zich voornamelijk af op social media zoals TikTok en Instagram en richt voorlopig de pijlen op jongeren (en hun ouders) in Zuid-Nederland. Lees meer over Imagocampagne mikt op meer scholieren in groen onderwijs
Jonge boeren en tuinders tot circa 40 jaar kunnen via de provincie Noord-Brabant een onafhankelijk coach inschakelen. In een vrijblijvend coachingstraject kan je aan de slag met jouw persoonlijke doel. Dit kan gaan over bedrijfsovername, over het in contact komen met een nieuw netwerk, en meer. Lees meer over Coaches beschikbaar voor jonge ondernemers
Tijdens de jaarlijkse bedrijvendag van Yuverta mbo Boxtel op 26 januari 2023 werd het practoraat Duurzaam bodembeheer gepresenteerd. Hierbij leren mbo-studenten onderzoek te doen naar de staat van de bodem en oplossingen te bedenken om de vitaliteit van de Brabantse bodem te verbeteren. Lees meer over Yuverta Mbo start practoraat Duurzaam bodembeheer
Een groep jonge agrarisch ondernemers ging op woensdagavond 25 januari in het Provinciehuis in debat met de Brabantse politiek. Dit Jonge Boeren Provinciale Staten Debat werd georganiseerd door het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt (BAJK), ZLTO en de provincie. Lees meer over Brabantse politiek in debat met jonge agrariërs
Op 25 januari vond het slotevent plaats van de Challenge Innovation Makers Agrifood bij BrabantNEXT, de innovatiewerkplaats van de provincie Noord-Brabant. In deze challenge bedachten studenten concepten die kunnen bijdragen aan een duurzamer landbouw- en voedselsysteem in Noord-Brabant. Lees meer over Winnaars Challenge Innovation Makers Agrifood bekend
Studenten van de opleiding Business Innovation aan de Avans Hogeschool werkten in opdracht van het provinciale programma Landbouw en Voedsel en BrabantNext aan vernieuwende oplossingen om de kloof tussen boer en consument te verkleinen. Lees meer over Studenten werken aan nieuwe concepten boer en voedsel
Jonge boeren en goed opgeleide professionals zijn onmisbaar voor een vitale en toekomstbestendige Brabantse agrifoodsector. Daarom lanceerde gedeputeerde Elies Lemkes-Straver vandaag het actieplan ‘Toekomst voor jonge boeren in Noord-Brabant’ met vastgelegde acties om de jonge boer te ondersteunen. Lees meer over Brabant steunt jonge boeren met actieplan
Bodyscans, nucleaire tandenborstels, een pil die overtollige vetten en koolhydraten absorbeert? In de Embassy of Food op de Dutch Design Week stond de "Supermarkt van de toekomst" centraal. Gemist? Je kunt de rondleiding nog eens digitaal bekijken. Lees meer over Terugblik op Embassy of Food
De provincie Noord-Brabant heeft in de Dutch Food Week WaardeRingen uitgereikt aan drie personen die zich in het afgelopen jaar hebben ingezet om de relatie tussen producent en consument te verbeteren. Dalila Sayd, Bram Romme en Henk Kerkers hebben deze ontvangen. Lees meer over WaardeRingen voor Eetschap, HolyCow en Klasseboeren
Boerschappen en The Happy Activist, hebben, in samenwerking met ZLTO, een kinderactie opgezet: ‘De Kleine Bezorgdienst. Het idee: kinderen gaan Nederlandse appels verkopen aan mensen uit hun buurt. Lees meer over De Kleine Bezorgdienst: Nederlandse appels in het zonnetje
Op dinsdag 11 oktober, midden in Dutch Food Week, vond de finale van de eerste editie van de Brabantse Meesterchef plaats. Een competitie waarin de chefs van de toekomst duurzaam hebben gekookt met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten stonden centraal. Lees meer over Dit was Brabantse Meesterchef 2022
Met 'n hapje van een ‘petit boer’ aangereikt door bezorgrobot Bella Bot, markeerde gedeputeerde Elies Lemkes de officiële start van Beet! (Brabant Eet); de Brabantse samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven om jongeren te enthousiasmeren en op te leiden voor de agrifoodsector van de toekomst. Lees meer over Beet! samenwerking officieel van start
Dertig Brabantse basisscholen gaan komend jaar aan de slag met moestuinieren of educatieve voedselbosjes. Dit doen zij onder begeleiding van speciaal opgeleide Moestuincoaches. Hiermee ontdekken de leerlingen hoe ze zelf groenten en fruit kunnen zaaien en planten, verzorgen en oogsten. Lees meer over Moestuinen en voedselbosjes op Brabantse basisscholen
Bedenk een lekkere, gezonde en duurzame snack voor jouw schoolkantine. Met die vraag gaan Brabantse jongeren de komende maanden aan de slag. Tijdens de Dutch Food Week op 10 oktober is de officiële start van de Schoolkantine Challenge. Een initiatief van het programma Jong Leren Eten. Lees meer over Schoolkantine Challenge van start in Noord-Brabant
Wil je als agrarisch ondernemer weten hoe je met precisielandbouw kunt toewerken naar een duurzame bedrijfsvoering en effecten goed kunt monitoren? Of hoe je als bedrijfscoach ondernemers begeleidt bij de inzet van precisietechnieken? Volg dan gratis of met hoge korting een HAS bedrijfsopleiding. Lees meer over HAS Scholingsprogramma precisielandbouw
Dinsdag 13 september vond de eerste ronde plaats van de Brabantse Meesterchef, een initiatief van de provincie, stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het Koning Willem I College. Lees meer over De Brabantse Meesterchef: we zijn begonnen!
Een prijswinnend gerecht maken, waarbij alle ingrediënten, van schil tot pit en van kop tot staart, optimaal worden gebruikt? Of sterrengerechten bereiden met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers? Vijfentwintig jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen gaan de uitdaging aan. Lees meer over Horecastudenten koken duurzaam en verspillingsvrij om titel ‘Brabantse Meesterchef’
Wat eten wij in de toekomst en hoe wordt dat geproduceerd? Hoe kunnen technische en sociale innovaties bijdragen aan het gewenste landbouw- en voedselsysteem? Deze vragen staan centraal in de Challenge Innovation Makers Agrifood voor studenten. Lees meer over Challenge Innovation Makers Agrifood van start
College Boer is een live event waarin studenten vragen stellen aan een inspirerende gast. Deze achtste aflevering is gedeputeerde Elies Lemkes te gast. Ze beantwoordt vragen van studenten van de HAS in Den Bosch en leden van het Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt. Lees meer over College Boer met gedeputeerde Lemkes: 'Heftige tijd voor jonge boer'
Wil je als agrarisch ondernemer kennismaken met de mogelijkheden van natuurinclusief ondernemen, je bestaande bedrijfsvoering verder brengen of als bedrijfscoach natuurinclusieve landbouw aan de slag? Volg een cursus van HAS bedrijfsopleidingen. In de meeste gevallen gratis of met hoge korting. Lees meer over Cursusaanbod natuurinclusief ondernemen
Vier lectoren van HAS Hogeschool presenteerden op maandag 4 juli tijdens een uitzending vanuit het provinciehuis in Den Bosch praktijkonderzoek over de veranderende groene omgeving, natuur en landbouw. Lees het verslag van de kennissessie of bekijk de uitzending terug. Lees meer over Resultaten praktijkonderzoek groene omgeving, landbouw en natuur
HAS Hogeschool organiseerde op maandag 4 juli in samenwerking met Provincie Noord-Brabant een digitale kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen. Gemist? Kijk hier terug. Lees meer over Kennissessie over bodem, biodiversiteit, natuurinclusieve landbouw en klimaatrobuuste landschappen
Het ministerie van OCW heeft twee miljoen euro subsidie toegekend uit het Regionaal Investeringsfonds MBO aan Beet! Beet! staat voor Brabant Eet, de nieuwe samenwerking van mbo, hbo en bedrijfsleven in de agrifood sector in Brabant. Lees meer over Nieuwe samenwerking onderwijs en agrifoodsector in Brabant
Op 3 juni ging gedeputeerde Elies Lemkes in gesprek met terreinbeherende organisaties (TBO’s) Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Over natuurinclusiever boeren als onderdeel van je bedrijfsmodel. Hoe kijken boswachters naar ondernemen met natuur? Lees meer over Agrifoodtalk met terreinbeheerders
De voorbereiding voor de realisatie van The Chocolate Factory (TCF) in de NPF Toren op de Noordkade in Veghel kan van start! Lees meer over Groen licht voor The Chocolate Factory
Kindcentrum Aventurijn uit Uden trapte af. Groep 7 bezocht een aspergeteler en bereidde daarna zelf een lekker aspergegerecht. Allemaal binnen de kaders van Keukenkanjers, een voedingseducatie programma. Doelstelling: Nederlandse kinderen voedselwaardig maken. Lees meer over Schoolklassen van start met pilot programma Keukenkanjers
BAJK, SFYN Brabant en Provincie Noord-Brabant organiseerden op zaterdag 9 april 2022 Met de Boer op Toer #3. Interessante bedrijfsbezoeken bij Tielemans in Boekel en Eigezwijns en Lamperse Hei in Wanroij. Allen bedrijven met elementen uit de kringlooplandbouw. Lees meer over Met de Boer op Toer #3
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.