SFYN gelooft dat jonge mensen een belangrijke rol hebben in de toekomst van ons voedselsysteem. Met de SFYN Academie leiden ze jonge mensen op tot de voedselveranderaars van morgen door hen kennis te geven over het voedselsysteem en samen op zoek te gaan naar oplossingen.
Op vrijdag 11 maart gingen de deelnemers in gesprek met gedeputeerde Elies Lemkes-Straver. Deze bijeenkomst in het provinciehuis was de start van een tweedaagse excursie waarin ze meer willen leren over veehouderij en voedselpolitiek.
Voordat Elies het beleidskader Landbouw en Voedsel toelichtte, zei ze dat Brabant als provincie inderdaad bekend staat om de veehouderij, maar dat het plantaardige deel van de sector veel groter is. De groep reageerde op de systeemsprong naar een ander, duurzamer agrifoodsysteem 3.0 en de doelen van de provincie op het gebied van natuurinclusieve en biologische landbouw.
Na het gesprek ging de groep op bezoek bij een biologische varkenshouder en een gangbare varkenshouder. ’s Avonds een diner waarin alle delen van het varken werden benut. Zaterdag werd een bezoek gebracht aan een slachthuis en de POV (Producentenorganisatie Varkenshouderij). Een interactief en interessant weekend met veel verdieping in ketens en systemen.
Slow Food Youth Network
SFYN staat voor Slow Food Youth Network, een netwerk dat zich inzet voor good, clean en fair voedsel voor iedereen. Dat betekent: puur en vers voedsel (uit de volle grond) dat zo min mogelijk negatieve impact heeft op mens, dier en milieu, met een eerlijke prijs voor de producent en toegankelijk voor iedereen. Samen bijdragen aan een eerlijker, gezonder en duurzamer voedselsysteem.
Agrifoodtalks
Onder de noemer Agrifoodtalks gaat Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, regelmatig in gesprek met jongeren: "Ik vind het belangrijk om te horen wat er speelt, om in gesprek te gaan met jonge boeren, studenten en andere jongeren die betrokken zijn bij landbouw, voedsel en natuur. Met elkaar leren over duurzame voedselketens. Waar lopen we tegenaan? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Hoe zorgen we voor een goede ecologische, economische en maatschappelijke balans tussen landbouw en natuur?"
Zou jij ook weleens in gesprek willen met gedeputeerde Elies Lemkes of heb je ideeën over de toekomst van het Brabantse landbouw- en voedselsysteem? Laat het weten via deze link.