De Gouden Wortel en de Week van de Schooltuin zijn in het leven geroepen door de Alliantie Schooltuinen en het programma Jong Leren Eten. De provincie Noord-Brabant ondersteunt verschillende voedseleducatieprojecten, waaronder het project moestuinieren op basisscholen van Jong Leren Eten.
In de Week van de Schooltuin (van 22 tot en met 26 mei) worden de schijnwerpers gezet op het belang van het schooltuinieren, en op gemeenten die het schooltuinieren op een inspirerende manier ondersteunen.
Goede bodem
Voor de Gouden Wortel verkiezing zijn gemeenten opgeroepen een vlog in te sturen over het belang van de schooltuin. Het filmpje van de winnaar Breda viel direct op, vertelt jurylid Marjan van Creij. “Een jonge verslaggever liet ons zelf zien wat in Breda gebeurt en waarom een schooltuin voor scholieren leuk en belangrijk is. De gemeente ondersteunt dit met bijvoorbeeld moestuincoaches en roept andere gemeenten op om ook mee te doen. Bovendien wordt het schooltuinproject gedragen door meerdere organisaties in Breda en heeft daarmee een goede bodem om te groeien.”
Voedselvaardig
Wethouder Gezondheid en Onderwijs Arjen van Drunen legt uit waarom schooltuintjes belangrijk voor de gemeente zijn. “Kinderen kunnen beleven waar ons voedsel vandaan komt. Ze kunnen pure smaken proeven en leren hoe je gezond en lekker eten maakt. ‘Voedselvaardig worden’, zo noemen we dat.” De komende jaren wil Breda meer schooltuinen openen.
Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver (Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart) van de provincie Noord-Brabant was bij de feestelijke uitreiking aanwezig. “Wij stimuleren groene schoolpleinen en schooltuinen, omdat daar de koppeling ligt van gezondheid, duurzaam voedsel en natuur. In de gemeenten moet het gebeuren. Breda is een geweldig voorbeeld voor andere gemeenten in onze provincie.’’
Gezonde voeding
“Steeds meer gemeenten zien in dat de schooltuin een goede manier is om kinderen een topervaring te bieden waarbij ze in aanraking komen met gezonde voeding, leren over natuur en biodiversiteit en bewegend bezig zijn’’, vertelt Arjan Klopstra namens de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. “Wanneer kinderen leren hoe ze zelf groenten, fruit en bloemen kunnen zaaien, verzorgen en oogsten, wordt hun interesse in gezonde voeding aangewakkerd. Een zelfgekweekt worteltje smaakt toch het lekkerst.’’
Jury Gouden Wortel
De jury van de Gouden Wortel werd gevormd door Marjan van Creij, van het ministerie van LNV en Jong Leren Eten, Ignas van Schaick van EMS, maker van de Schooltuinfilm, Marcel Webster, trekker Kennis- en Onderwijsvernieuwing programma Landbouw en Voedsel van de provincie Noord-Brabant, Irene Harmsen, zelfstandig onderwijsadviseur en Dieuwke Hovinga, lector Natuur & Ontwikkeling Kind, Hogeschool Leiden.
Week van de Schooltuin
In 2022 werd de Gouden Wortel voor het eerst uitgereikt aan de gemeenten Teylingen en Arnhem tijdens de landelijke Maand van de Schooltuin. In 2023 is de Week van de Schooltuin op 22 mei van start gegaan onder het motto Samen zaaien, samen groeien. Maar liefst 47.525 leerlingen zaaien deze week zaadjes of planten en verzorgen hun plantjes in de klas, op het schoolplein of in een schooltuincomplex.
Ambitie provincie
De Gouden Wortel draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 gemeenschapsinclusief is. Met de verkiezing wil de provincie er samen met partners voor zorgen dat de landbouw- en voedselketen actief bijdraagt aan een gezonde leefomgeving en ruimtelijke kwaliteit. Zodat de Brabanders de landbouw- en voedselsector waarderen en zij zich daarmee verbonden voelen.