Gedeputeerde Lemkes opent kruidenrijk zaaiseizoen

24-03-2022

Op 24 maart stapte gedeputeerde Elies Lemkes in Moergestel bij melkveehouder Vugts op de tractor om het kruidenrijkste zaaiseizoen van deze eeuw te openen. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit, de bodem, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest reduceren.

Met kruidenrijk grasland wordt er tot 500 kilo stikstofkunstmest, 1000 kg CO2 minder uitgestoten vergeleken met gangbaar grasland. De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda helpt boeren met omschakelen naar kruidenrijk grasland door crowdfunding. De Provincie Noord-Brabant doet voor de tweede keer mee en stelt zaaigoed voor 225 hectare met korting beschikbaar en vanuit het programma Brabants Bodem in het van Gogh Nationaal Park is nog eens een extra 50 hectare beschikbaar. Brabantse boeren zijn blij met deze hulp, zei vandaag ook Alexander Vugts.

De bijdrage van ministerie LNV voor 1000 hectare kruidenrijk is op. Alleen boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland en de gemeente Hof van Twente kunnen bestellen.

Al 480 hectare verkocht in Brabant

Dankzij donaties van de provincie Brabant is al voor 480 hectare ingezaaid. De Provincie Noord-Brabant doet voor de tweede keer mee en stelt zaaigoed goed voor 275 hectare met korting beschikbaar en vanuit het programma Brabants Bodem in het van Gogh Nationaal Park is nog eens een extra 50 hectare beschikbaar. Gedeputeerde Lemkes opent de vernieuwde website en het zaaiseizoen bij deelnemende boer uit Haaren, op een perceel in Moergestel.

image

Nieuwe ronde met zes zaadleveranciers, 12 mengsels

In oktober 2020 ging de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders fikse korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras komt te liggen. Bovendien krijgen boeren er goede gratis begeleiding bij. De drempel voor boeren om eens te experimenteren wordt zo erg laag. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier – Barenbrug – aan en vanaf 15 maart kunnen boeren kiezen uit 12 zaadmengsels doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: “Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden kan iedereen instappen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.”.

Alexander Vugts, biologisch melkveehouder uit Haaren: "Ik heb dankzij 1001ha vorig jaar voor het eerst kruidenrijk grasland geprobeerd en dat smaakte naar meer. We zaaien nu op een perceel dat biologisch wordt en dus gebruiken we hier geen kunstmest meer en minder mest. De stikstofbindende klavers zijn hier extra belangrijk en het gevarieerde mengsel is erg gezond voor koeien."

Meer dan de helft van de boeren wil door

In de zomer van 2021 stuurden we een enquête naar 700 boeren, verspreid over heel Nederland en vroegen hun naar hun ervaring met kruidenrijk grasland. Het mooie nieuws dat blijkt uit de evaluatie is dat 55% zeker door wil gaan met kruidenrijk, en slechts 6% zeker niet. De overige melkveehouders kijken het nog even aan. Boer Pijs uit Brabant: “Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag meer zelfvoorzienend zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.

Crowdfunding – iedereen kan helpen

Voor elke bijdrage van 150 euro kan een boer voor één hectare kruidenrijk graszaad met korting bestellen. De campagne wordt ondersteund door de ASN bank, en heeft bijdragen ontvangen van vele burgers, overheden en een aantal bedrijven zoals ASN, Triodos, Patagonia, Brabants Bodem en Natuurmonumenten. De laatste landelijke bijdrage – 1000 hectare van het Ministerie LNV - raakt deze week op, waarna enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente kunnen bestellen. Totdat er nieuwe gemeenten, provincies, bedrijven of burgers doneren. www.1001ha.nl/doneer

image
image

 

Foto's: Urgenda

Afbeeldingen

Cookie-instellingen