Ruim zeshonderd VABIMPULS-vouchers toegekend

11-03-2021

Agrarische ondernemers die gestopt zijn, gaan stoppen of willen omschakelen ondersteunen en begeleiden. Vanuit dat idee ging eind 2017 VABIMPULS op initiatief van provincie Noord-Brabant en gemeenten van start.

Veel belangstelling was er vanaf de start van VABIMPULS voor de vouchers voor ondersteuning en begeleiding. In de periode van de coronacrisis leek het aantal aanvragen voor een voucher te verminderen.

Een gesprek aan de keukentafel over de toekomst van Vrijgekomen of Vrijkomende Agrarische Bedrijfslocaties is immers wat lastiger geworden. Toch zijn sinds de zomer van 2020 al weer meer dan 100 vouchers toegekend.

Na toekenning van een VABIMPULS-voucher krijgt de eigenaar van lege stallen of schuren (VAB’s) en eigenaren die overwegen om te stoppen of om te schakelen ondersteuning en begeleiding bij het zoeken naar een oplossing. Daarbij wordt ook de kwaliteit van het landschap en de leefbaarheid in de directe omgeving in het oog gehouden. Kortom: zowel sociale, ruimtelijke als economische aspecten komen in de gesprekken met deskundigen aan bod. “Alle initiatieven samen dragen nadrukkelijk bij aan de transitie van ons landelijk gebied.” vertelt Peer Verkuijlen, projectleider van VABIMPULS. 

Keukentafel

De coronacrisis maakt het lastiger om samen aan de keukentafel te dromen en denken over de mogelijkheden en kansen in de toekomst. Maar het lukt de deskundigen en specialisten van VABIMPULS toch om partijen verantwoord bij elkaar te brengen om samen naar de toekomst te kijken. Daarbij is in iedere situatie aandacht voor persoonlijke dromen, maar de focus ligt ook op het grotere geheel: de transitie van het landelijk gebied. Met andere woorden: de 1,4 miljoen m² leegstaande stallen en schuren (VAB’s) in goed overleg met de eigenaren, omgeving en gemeenten een nieuwe bestemming geven. Daar is sloop ook een onderdeel van.

Verlenging

Agrarische ondernemers die gestopt zijn, gaan stoppen of willen omschakelen ondersteunen en begeleiden. Vanuit dat idee ging eind 2017 VABIMPULS op initiatief van provincie Noord-Brabant en gemeenten van start. De uitvoering is onafhankelijk bij Brabant Advies ondergebracht. Nu zo’n 3 jaar na de start zijn er ruim zeshonderd voucheraanvragen toegekend.

De VABIMPULS-regeling is opengesteld tot eind 2021, want de komende jaren zullen er in Brabant nog circa 2,5 miljoen vierkante meters aan leegstaande agrarische bebouwing bijkomen. De provincie Noord-Brabant stelt budget beschikbaar, zodat het aanvragen van een VABIMPULS-voucher mogelijk blijft. 

 Voor de meer informatie over VABIMPULS  en de mogelijkheid om aan te vragen zie www.vabimpuls.nl.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen