Dit was Brabantse Meesterchef 2022

18-10-2022
0 reacties

Brabant is een slimme provincie, die vooroploopt in het duurzaam produceren van gezonde voeding van hoge kwaliteit, in vernieuwende techniek én in betrokkenheid tussen boeren en inwoners. Daarom is de provincie Noord-Brabant in 2023, net zoals vorig jaar, lead partner van Dutch Food Week. Een campagneweek geïnitieerd door de Topsector Agrifood, en gesteund door het ministerie van LNV én bijna 300 partners. Van boer, supermarkt tot onderwijsinstelling, producent en provincie.

Tussen 7 en 14 oktober 2023 gaat de Dutch Food Week plaatsvinden. We zijn nu volop bezig met het voorbereiden van diverse mooie activiteiten in onze regio en zoeken daarbij continu de samenwerking op met iedereen die de agrifoodsector een warm hart toedraagt.

Terugblik 2022

In 2022 werden er tijdens de Dutch Food Week alleen al in Brabant meer dan 100 activiteiten georganiseerd. De hele keten kwam in beweging, om de consument te laten zien dat er hard wordt gewerkt aan ons voedselsysteem van morgen. Bekijk hieronder de aftermovie van Dutch Food Week Brabant 2022.

Updates

Op dinsdag 11 oktober, midden in Dutch Food Week, vond de finale van de eerste editie van de Brabantse Meesterchef plaats. Een competitie waarin de chefs van de toekomst duurzaam hebben gekookt met ‘mystery boxes’. Thema’s zoals verspillingsvrij, plantaardig en lokaal eten stonden centraal.

Een prijswinnend gerecht maken, waarbij alle ingrediënten, van schil tot pit en van kop tot staart, optimaal worden gebruikt? Of sterrengerechten bereiden met seizoensgebonden producten van lokale leveranciers? Vijfentwintig jonge studenten van Brabantse horecaopleidingen zijn de uitdaging aangegaan.

Deze competitie is een initiatief van Provincie Noord-Brabant, het Koning Willem I College en de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Over de competitie

Vijf teams, bestaande uit een mix van vmbo- en mbo-studenten, van 4 Brabantse horecaopleidingen (Koning Willem I College, Summa, De Rooi Pannen en SG De Overlaat) zijn samen de strijd aangegaan. Tijdens de eerste ronde, die plaatsvond tijdens de Verspillingsvrije Week, werd gekookt met een mystery box van Boerschappen. De studenten werden uitgedaagd verspillingsvrij te koken met producten die normaliter niet te vinden zijn in de supermarkt, bijvoorbeeld haantjes- of bokjesvlees of groenten met een afwijkende vorm.

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “We streven naar een duurzamer, circulair voedselsysteem waarin grondstoffen, van pit tot schil en van kop tot staart, zo effectief mogelijk benut worden. In Nederland wordt een kwart van al ons eten nooit gegeten. Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Des te belangrijker dat de chefs van de toekomst verspillingsvrij aan de slag gaan!”

Koken met lokale producten

Een topgerecht koken met enkel plantaardige ingrediënten? Geen probleem. De studenten lieten het ons maar al te graag zien in de tweede ronde van de Brabantse Meesterchef op dinsdag 27 september bij het Summa College in Eindhoven. Voor deze ronde werd de ‘mystery box’ samengesteld door 'Caring Farmer' Henk Kerkers, een boer die natuurinclusieve kringlooplandbouw nastreeft.

Finale tijdens Dutch Food Week

Een competitie vraagt om een finale. Het slot van de Brabantse Meesterchef vond plaats tijdens de Dutch Food Week, bij het Koning Willem I College in Den Bosch op dinsdag 11 oktober. Leverancier Herenboeren, een groeiende burgerbeweging die mensen gedeeld eigenaar maakt van een kleinschalig, gemengd boerenbedrijf, vulde de ‘mystery box’ met lokale en seizoensgebonden producten voor de finaleronde.

De door de teams bereide gerechten werden beoordeeld door een jury bestaande uit diverse topchefs. Uiteindelijk won team blauw de eerste editie van de Brabantse Meesterchef.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel: “In deze kookwedstrijd hebben de Brabantse chefs van de toekomst zich van hun meest creatieve en duurzame kant laten zien. Het verbindt belangrijke thema’s uit ons beleidskader Landbouw en Voedsel met elkaar: voedselverspilling, duurzaamheid, gezonde voeding en regionale producten.”

Een meer dan geslaagde eerste editie. Met nadruk op de eerste: want inmiddels is al besloten dat er een volgende editie georganiseerd gaat worden. 

 

Afbeeldingen

Brabantse Meesterchef 2022

Registreren

0  reacties

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.