Basiscursus voedselbossen

Begin

03-11-2020 om 09:30

Einde

03-11-2020 om 10:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Tijdens de 'Online basiscursus voedselbossen' van de Brabantse Milieufederatie leer je de basisprincipes van een voedselbos. De cursus bestaat uit drie online avonden en een afsluitende fysieke praktijkdag.

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie online avonden en één praktijkdag leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus voedselbossen bestaat uit drie online avonden en een afsluitende fysieke praktijkdag. Tijdens deze dag bezoek je een bestaand professioneel voedselbos: Volmeer in Sint-Michielsgestel van Den Food Bosch.

Permacultuur en voedselbossen
 Datum: dinsdag 03 november 2020
 Tijd: 19.30 – 21.30 uur
 Locatie: via ZOOM (link volgt) 

Voedselbossen 1
 Datum: dinsdag 10 november
 Tijd: 19.30 – 21.30 uur
 Locatie: via ZOOM (link volgt) 

Voedselbossen 2
 Datum: dinsdag 17 november
 Tijd: 19.30 – 21.30 uur
 Locatie: via ZOOM (link volgt) 

Praktijkdag
 Datum: zondag 22 november
 Tijd: volgt op een later moment
 Locatie: Voedselbos Volmeer, Sint-Michielsgestel

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden en een praktijkdag bedragen € 199,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

AANMELDEN

De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door FoodUp Brabant van de Provincie Noord-Brabant.

Cookie-instellingen