Basiscursus voedselbossen

Begin

07-09-2021 om 19:15

Einde

07-09-2021 om 22:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Brabanders houden van lekker en goed eten. Dat voedsel kunnen we ook duurzaam produceren in ons eigen voedselbos. Wil je zelf aan de slag met een voedselbos? Meld je nu aan voor de basiscursus voedselbossen van de Brabantse Milieufederatie!

Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt samen met Martijn Ballemans de basiscursus voedselbossen. Allebei hebben ze jarenlange ervaring met permacultuur en het creëren van voedselbossen. Zo is Wouter van Eck een van de mensen achter het grootste voedselbos van Europa, het voedselbos in Schijndel. In drie avonden leren ze je de basisprincipes om zelf aan de slag te gaan met een voedselbos.

Voedselbossen zijn productiebossen en bestaan uit zeven tot negen productieve lagen. Deze lagen vormen samen een zelfstandig ecosysteem dat gebruikt maakt van natuurlijke processen en kringlopen. Het principe uit de permacultuur speelt hierin een grote rol: werk de natuur niet tegen, maar werk ermee samen. Er wordt dan ook geen gebruik gemaakt van pesticiden en er wordt niet bemest. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen luizen met lieveheersbeestjes te bestrijden en wespen met vogels. Om niet te hoeven bemesten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke processen en kringlopen die een rijke en voedzame bovenlaag creëren uit afgevallen bladeren: de humuslaag.

Programma

De cursus bestaat uit drie avonden en een praktijkdag.

Permacultuur en voedselbossen 
Datum: dinsdag 7 september 2021
Tijd: 19.15 – 22.00 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst in Tilburg*

Voedselbossen 1 
Datum: dinsdag 14 september 2021
Tijd: 19.15 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Voedselbossen 2 
Datum: dinsdag 21 september 2021
Tijd: 19.15 – 22.00 uur
Locatie: Online bijeenkomst

Praktijkdag
Datum: woensdag 6 oktober 2021
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Locatie: Fysieke bijeenkomst*

Ga nu zelf aan de slag met voedselbossen. De inschrijfkosten voor de gehele cursus van drie avonden en een praktijkdag bedragen € 199,-. Er is slechts plaats voor 25 deelnemers, de cursus start vanaf minimaal 20 deelnemers.

Inschrijven

* Onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen, de Brabantse Milieufederatie behoudt het recht om de cursus online te geven als de coronamaatregelen daarom vragen.

De ontwikkeling van deze cursus is mede mogelijk gemaakt door FoodUp Brabant, onderdeel van de Provincie Noord-Brabant

Cookie-instellingen