Effecten nudging op verkoop biologische groenten en fruit

Begin

29-06-2022 om 14:00

Einde

29-06-2022 om 18:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Provinciehuis, Brabantlaan 1, Den Bosch

Bij twee filialen in Noord-Brabant (Jumbo en Plus) loopt op dit moment een pilot voor een nudgingscampagne om inzicht te krijgen in het stimuleren van de verkoop van biologische groenten en fruit. Door ‘nudging’ geef je de consument als het ware 'een zetje' door positieve keuzes naar voren te schuiven zonder de andere keuzeopties weg te halen.

Deze pilot is uitgevoerd in opdracht van Comité Bio (een samenwerking tussen BioNederland en GroentenFruit Huis). Uit een eerdere pilot met zuivel bleek dat de verkoop van biologische melk steeg met gemiddeld 47% en dat is zeer welkom. Stimulatie aan de vraagzijde is namelijk een noodzakelijke voorwaarde om tot een biologisch landbouwareaal van 25% te groeien, een van de doelen van de Europese Green Deal. De Provincie Noord-Brabant heeft een ambitie van 15% biologisch landbouwareaal in 2030.

Tijdens deze periode zijn verschillende nudges uitgevoerd bij twee filialen van Jumbo en van Plus, gericht op groenten en fruit. Er zijn twee interventies op de ruimte gedaan: meer ruimte voor biologische groente en fruit én biologische groenten en fruit bij elkaar in het schap. Daarnaast zijn er zeven interventies gedaan in de communicatie gericht op smaak, biodiversiteit, bodem, bestrijdingsmiddelen en reassurance.

Presentatie pilot nudgingscampagne

Wij nodigen u van harte uit op woensdag 29 juni 2022 van 14.00 uur tot 18.00 uur in het Provinciehuis in Den Bosch aanwezig te zijn bij de presentatie van de resultaten van deze pilot: ‘Met welke stimulans is de consument bereid meer biologische groenten en fruit te kopen?’. De resultaten geven ook u inzicht en directe aanknopingspunten om de verkoop van biologisch groente en fruit te vergroten.

Aanmelden

Programma

14:00-14:30 uur: Ontvangst met koffie en thee

14:30-15.10 uur: Opening en vraaggesprek
• ‘Biologische ambitie Noord-Brabant’, Elies Lemkes - Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel Provincie Noord-Brabant
• ‘Meer bio voor iedereen’, Bionext
• Bernard van der Horst, LNV

15:10-16:10 uur Resultaten AGF pilot, Bart Fischer, ondernemer/retail expert

16:10-16:45 uur Podiumdiscussie toekomst biologisch in de supermarkt

16:45-18.00 uur Borrel

Cookie-instellingen