Eiwitbooster: waar zijn afnemers naar op zoek

Begin

25-11-2022 om 12:30

Einde

25-11-2022 om 17:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

De markt voor plantaardige eiwitten groeit snel. Kunnen telers in de Peel deze eiwitrijke grondstoffen leveren? En wat willen de afnemers precies voor plantaardige eiwitten? Voor de antwoorden organiseert AgroProeftuin de Peel vrijdagmiddag 25 november van 12 tot 17 uur de eiwitbooster.

Een middag over de teelt, afzet en verwerking van eiwitrijke gewassen voor humaan gebruik. Telers én voedselverwerkers en andere betrokken partijen in de Peel zijn van harte welkom bij Fruitz for Life in Zeeland (NB). Ontdek hieronder het programma.

Ondernemerschap en leefbaarheid in de Peel

De aftrap wordt verzorgd door Jeroen van den Heuvel, wethouder van de gemeente Maashorst en voorzitter van de stuurgroep van AgroProeftuin de Peel. In die functies is hij veel bezig met de verdere ontwikkeling van het ondernemerschap en de leefbaarheid van Noordoost-Brabant. 

Keynote: effectieve ketens voor plantaardige eiwitten

Keynote-spreker is Mariët van de Noort van MFH Pulses. Zij weet alles van de wereld van peulvruchten en eiwitrijke plantaardige producten na jarenlange ervaring in de praktijk. Zij gaat in op wat afnemers willen, hoe een effectieve keten wordt opgebouwd en welke kansen zo’n keten heeft in de markt. Nu en in de toekomst.

Van veevoer naar vleesvervangers

Belangrijke speler in de verwerking van plantaardige eiwitten is het bedrijf Schouten Food in het Brabantse Giessen. Henk Schouten nam het bedrijf ooit over van zijn vader. Hij transformeerde de veevoerfabriek tot grootschalige producent van vleesvervangers op basis van plantaardige eiwitten. Zijn filosofie: het is veel efficiënter en duurzamer als je plantaardige grondstoffen direct omzet in voedsel voor mensen.

Pionieren met lupine

Meerdere  producenten van eiwitrijke gewassen komen aan het woord. Zoals lupineteler Henk Kerkers in Deurne. Hij is pionier in de teelt van lupine en heeft een duidelijk idee waar en hoe lupine past in ons dagelijkse eten. Daarbij is Job van Baars, oprichter van Slow Food Masters, een van zijn sparringspartners en afnemers. Deze barbecue-expert heeft een passie voor vlees maar verdiept zich ook in plantaardige alternatieven, denk aan shoarma van lupine. ‘Verantwoord lekker staat bij ons voor verantwoorde, duurzame producten’, aldus Job.

Noten als eiwitbron

We zijn deze middag te gast op het bedrijf Fruitz for Life van Sjef en Wilma van Dongen. Dit bedrijf in het Brabantse Zeeland geeft deze dag een rondleiding op de boomkwekerij met daarin nieuwe kruisingen van fruit en veel notenbomen. Noten zijn immers ook een belangrijke plantaardige eiwitbron.

Kersvers: producentenorganisatie Eiwitboeren Nederland

Mei 2022 is producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland opgericht. Inmiddels zijn 40 telers van eiwitrijke gewassen aangesloten. Henk Janknegt is een van de telers en voorzitter van de EiwitboerenHij kent het belang van een producentenorganisatie, is bezig met prijsafspraken en met de zoektocht naar wat afnemers willen.

Teler zoekt afnemer

De middag staat in de teken van ontmoetingen tussen telers en afnemers. We organiseren speeddates tussen telers en afnemers; dé gelegenheid om in korte tijd elkaar te leren kennen, te horen wat je van elkaar verwacht en helder te krijgen of een relatie een optie isEen aantal afnemers en verwerkers zoals MFH Pulses en Schouten Food is van de partij en kunnen ‘geboekt’ worden. Geef bij de aanmelding voor deze dag aan of je wilt deelnemen aan een of meerdere speeddates. Via onderstaande button kun je je aanmelden voor het evenement.

Aanmelden voor Eiwitbooster                                   

Over AgroProeftuin de Peel

AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, Provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Wageningen University & Research. De financiering komt van de Regiodeal Noordoost-Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. 
 

Cookie-instellingen