Meld je aan
Het Netwerk Goed Boeren organiseert het volgende bedrijfsbezoek op dinsdag 21 november. Melkveehouder Gerard Noordman neemt de deelnemers mee in zijn natuurpacht in het beekdal van de Sterkselse Aa.
Gerard Noordman runt, samen met vrouw José en zonen Stef en Max, een natuurinclusieve melkveehouderij: kruidenrijk grasland, natuurvriendelijke oevers, extensiviteit, agrarisch natuurbeheer en veel andere maatregelen om duurzaamheid en biodiversiteit te bevorderen. Deel van zijn bedrijfsvoering is ook het pachten van grond van Brabants Landschap. Daarnaast wil hij in de toekomst nog grond pachten van Staatsbosbeheer. Veel veehouders én akkerbouwers vinden dit tegenwoordig een interessante optie voor hun bedrijfsontwikkeling. Deze grond is natuurlijk echter niet zomaar hetzelfde om onder je bedrijf te hebben als volledig agrarische grond. Maar wat komt hier nu bij kijken, wat houdt het in en hoe verkrijg je die grond?
Gerard vertelt in het veld over zijn ervaringen met het pachten van deze natuurgronden en hoe dit in zijn bedrijfsvoering past. Hoe gaat hij om met de aanwezigheid van ongewenste planten in het hooi? Welke restricties zijn van kracht rondom maaien en hoe werkt hij daar mee? Hoe past hij het hooi toe en wat doet het met zijn koeien?
Daarnaast is Theo Bakker, Coördinerend adviseur natuurinclusieve landbouw bij Staatsbosbeheer, ook aanwezig. Staatsbosbeheer zet met haar pachtbeleid in op actieve samenwerking met natuurinclusieve boeren. Theo licht toe hoe het nieuwe pachtbeleid van Staatsbosbeheer er uitziet en de rol van natuurinclusieve bedrijven daarin. Ook legt hij uit waarom bepaalde regels rondom bijvoorbeeld mest en maaien bij deze pachtgronden van toepassing zijn.
Heb je zelf interesse om gronden van de natuurorganisaties te pachten? Of ben je misschien op zoek hoe deze grond zo goed mogelijk in je bedrijfsvoering in te passen? Dan is dit werkbezoek iets voor jou!
Praktische informatie
Deelname is gratis, het maximumaantal deelnemers is 25.
Voor wie?
Collega-boeren en bedrijfsopvolgers met interesse in natuurinclusieve landbouw en duurzame teeltmethodes. Evenals docenten en studenten van agrarische opleidingen.
Meer informatie
Doe goede schoenen of laarzen aan (geen bedrijfskleding). Indien mogelijk gaan we graag het natuurveld in. Let daarop bij de kleding en schoenenkeuze.
Vervoer is op eigen gelegenheid.
Inschrijven voor het bedrijfsbezoek kan hier