Tropische goudbes in de Brabantse achtertuin

Piet en José Mulders ontdekten tijdens een paardentrektocht in Brazilië bij toeval hoe ze de Inca Goudbes op de Brabantse grond kunnen telen. Ze brengen een nieuw gewas én een gezond, lokaal geteeld product. Daarom winnen ze deze maand de Agrofoodpluim.

Mulders Sierteelt begon met een niet-eetbare variant van de goudbesplant: de Physalis Alkekengi, bekend om zijn oranje lampionnen. Tests met de eetbare variant wilden niet vlotten. Tot ze in Brazilië een gaucho tegenkwamen die hen een zaadsoort kon leveren van de eetbare variant die wél goed groeit en rijpt in het Nederlandse klimaat. José Mulders: “We vertelden dat we physalis-teler waren en bij de volgende stop op de tocht schotelde de gaucho ons schalen vol goudbessen voor. Hij was trots. Sindsdien levert hij het zaad voor de eetbare Physalis Peruviana. Deze groeit in korte tijd heel mooi uit en van het zaad komt meer dan 99% op.”

De testfase is voorbij en de teelt voor het derde seizoen is in volle gang. Nu dit eenmaal onder de knie is, moet de plant nog steviger vermarkt worden. Via de veiling gaat de Physalis van Mulders naar een groot aantal retailers, exporteurs en tuincentra. En het bedrijf heeft een eigen webshop: “Vanaf maart kun je hier plantjes bestellen. Die worden in een mooi doosje verzonden, bijvoorbeeld als moederdagcadeau. Nu is dit de eetbare Physalis, later in het jaar de sierplant met oranje lampion. De verkoop via webshop groeit gestaag.”

Klik op de foto om het filmpje te bekijken.

“Mensen reageren heel enthousiast op de goudbes,” vertelt José Mulders. “De smaak is niet te vergelijken met de geïmporteerde variant uit de supermarkt: onze bes is veel fruitiger en frisser.” Mensen zijn trots op hun plant, zegt ze. En zeg nou zelf: exotische bessen uit eigen tuin klinkt toch aantrekkelijk? Mulders Sierteelt is de eerste onderneming die de eetbare Physalis teelt en moest er zelfs een productcode voor aanvragen bij de veiling.

Duurzaam werken

Het bedrijf is heel duurzaam. Zo staat er een bijenhotel op het erf, waardoor er ook nog eens veel meer lampionnen aan de plant komen. Ook wordt restwater opgevangen in een biosloot, gereinigd en hergebruikt. Nu werken ze aan de laatste stap om een volledig biologisch bedrijf te worden: “Alleen in onze potgrond zitten bemestingskorreltjes met een omhulsel. Dat mag niet. Momenteel draaien we een proef met potgrond waar het wél goed mee zit.”

Bovenal heeft het echtpaar veel lol in de teelt van de eetbare Physalis. “De plant krijgt bloemen én vruchten, en dat is mooi om te zien. Ook educatief is het belangrijk: consumenten zien zélf hoe hij groeit. De plant is heel gemakkelijk te verzorgen. Als hij niet genoeg water krijgt, gaat ‘ie slap hangen. Geef je hem dan weer water, leeft hij direct op. De plant gaat niet snel dood.” Dat bewees een bestelling die ooit een week onderweg was, en terugkeerde naar de kwekerij. Eenmaal verpot leefde de plant direct weer op.

Brabant als kwekerijgebied op de kaart

Brabant heeft zoveel in huis als het gaat om de teelt van gewassen. Niet alleen grote volumes zoals aardbeien en asperges, maar ook heel bijzondere planten. Mulders laat dat wel zien met een nieuw en exotisch gewas. Daarmee verdient Mulders Sierteelt de Agrofoodpluim in mei. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: “Nieuwe gewassen bieden nieuwe kansen voor Brabantse boeren. Deze ondernemers zijn erin geslaagd om een nieuw concept neer te zetten en doen dat bovendien met veel oog voor natuur en milieu. Met de Brabantse goudbes hebben we er een nieuw gewas, een gezond voedingsproduct én een educatief en mooi plantje bij voor de consument.”

Cookie-instellingen