De Agrofoodpluim is dé aanmoedigingsprijs voor ondernemers die een innovatieve bijdrage leveren aan de transitie naar een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrofoodsector in Brabant. Als blijk van waardering en om andere bedrijven in de sector te inspireren dit goede voorbeeld te volgen.
Heeft u zelf een favoriete kandidaat? Geef aan waarom u vindt dat juist deze innovator het verschil maakt.
KANDIDAAT AANMELDEN
In deze compilatiefilm lichten eerdere Agrofoodpluimwinnaars toe hoe zij vanuit hun koploperspositie een bijdrage leveren aan een vitale, duurzame en maatschappelijk gewaardeerde agrofoodsector in Brabant.
Gedeputeerde Elies Lemkes reikte haar eerste Agrofoodpluim uit aan familiebedrijf De Ruurhoeve. Het bedrijf is een prachtig voorbeeld van korte ketens en de integratie van natuur in de bedrijfsvoering. Pluim voor De Ruurhoeve: groen en vernieuwend - oktober 2020
De meeste mensen gooien koffiedrab achteloos weg. ZuiderZwam in Tilburg maakt oesterzwammen van dit restproduct. Een duurzaam, circulair verdienmodel dat een Agrofoodpluim verdient. ZuiderZwam - maart 2020
Johan Jansen krijgt voor zijn thee een Agrofoodpluim van de provincie omdat deze nieuwe perspectieven opent voor korte ketens in de Brabantse landbouw. Thee van Brabantse bodem - februari 2020
Sinds 2015 zet Michael Luesink de boon op de kaart: een product dat nauwelijks belastend is voor het milieu. Luesink doet dat met duurzame bedrijfsvoering, slimme marketing en aanstekelijk enthousiasme. Michael Luesinks BOON - december 2019
Een verbindende rol spelen voor de geitensector: dat wil Jeannette van de Ven. Samen met haar man runt zij melkgeitenhouderij 4 Vennekeshoeve in Oirschot. Geitenhouderij Vennekeshoeve - september 2019
Wist u dat varkens van nature zindelijk zijn? En dat het echte familiedieren zijn? De Familiestal van het Familievarken is ontworpen met de natuurlijke behoeften van het varken als uitgangspunt. Het Familievarken - mei 2019
Kapteijns gebruikt zo min mogelijk kunstmest, want wormen en schimmels doen het werk. De plantenkwekerij zet de Brabantse landbouw internationaal op de kaart, en wint in februari 2019 de Agrofoodpluim. Plantenkwekerij Kapteijns - februari 2019
Al 14 jaar runnen Peter van der Heijden en Peter van Agt samen pluimveebedrijf De Kakelhoeve. Ze produceren eieren met het Beter Leven-keurmerk, mengen zelf kippenvoer en vonden een goede afzet voor hun mest. Mét aandacht voor educatie en hun omgeving. Kakelhoeve - januari 2019
Kees van der Meijden nam zo’n 30 jaar geleden het varkensbedrijf van zijn schoonvader over. In 2013 sloeg het noodlot toe: een grote brand verwoestte 3 stallen; 5.000 varkens kwamen om. Ze investeerden in een nieuw innovatief stalsysteem. Innovatief stalstysteem Van der Meijden - december 2018
Het ondernemende gezin van den Broek brengt lokale producten, natuur, agrarisch ondernemer en (zakelijke) consument samen. Daarbij staan ze pal voor hun idealen: eerlijk, diervriendelijk, transparant en duurzaam werken. ’t Schop - november 2018
We eten in Nederland steeds meer soja, maar de import van de veelal Zuid-Amerikaanse soja kost veel geld en belast het milieu. Een collectief van boeren en Agrifirm werkt aan de teelt van 'Nedersoja'. Nedersoja - oktober 2018
Pioniers Jack en Annelies Verhulst laten zien dat de veehouderij uit de malaise kan komen. Het heeft hen jaren gekost om hun visie te verwezenlijken, maar nu staat het bedrijf als een huis. De Fleckvieh-koe van Verhulst - september 2018
Naast agrofood is Brabant ook ster in het ontwikkelen van technologie. Aris legt al jaren een link tussen die twee takken van ‘sport’ en past cameratechnologie toe op onder meer de bloemen-, mais- en groenteteelt, en kippenvleesverwerking. Robot-ogen van Aris - augustus 2018
Begin jaren ’90 kreeg Carlos Faes de opdracht om de Fruittuin van Philips uit het slop te trekken. Twintig jaar later kwam de ommekeer: vandaag de dag is de Fruittuin een begrip in en om Eindhoven die de afstand tussen consument en producent verkleint. Philips Fruittuin - juli 2018
Bij biologisch denk je al gauw aan kleinschalig. Alpeko laat zien dat het ook prima groter kan. Joost en Jacqueline van Alphens team werkt hard aan klimaatneutraliteit én een eerlijk biologisch product met respect voor mens, dier en omgeving. Alpeko - juni 2018
Piet en José Mulders ontdekten tijdens een paardentrektocht in Brazilië bij toeval hoe ze de Inca Goudbes op de Brabantse grond kunnen telen. Ze brengen een nieuw gewas én een gezond, lokaal geteeld product. Inca goudbes van Mulders - mei 2018
Ooit oesterblad, crosne, ramenas of blauwe aardappelen gezien? Henk Kerkers teelt zo’n 100 bijzondere groenten en kruiden voor topkoks en consumenten in de Peel. Duurzaam, smaakvol en dichtbij. Bijzondere teelt van Brabantse Bodem - april 2018
Veertig procent van al het voedsel dat we met zorg produceren, belandt in de afvalbak. Contronics wil dit halveren. Met hun mistmachines blijft voedsel vlak na oogst, tijdens transport én in de supermarkt veel langer vers en voedingsrijk. Contronics - maart 2018
Online wortelen en uien planten, en op een app bekijken hoe een robot ze bewatert en onkruid wiedt. De moestuin van de toekomst? PixelFarming denkt van wel: vraaggestuurd werken in de landbouw en een duurzame voedselketen. PixelFarming - februari 2018
Met Dutch Quinoa Group breekt Rens Kuijten een lans voor producten van eigen bodem. Hollandse quinoa verspreidt zich nu in rap tempo over de wereld en draagt bij aan oplossingen voor het wereldvoedselprobleem. Dutch Quinoa Group - januari 2018
De ene dag kookt hij voor de Oranjes, de andere dag leert hij kinderen hoe ze groente snijden. Chef Martien Bos startte met succes het Smaakcentrum en zet zich zo in voor meer voedingsbewustzijn onder basisschoolkinderen. Martien Bos' Smaakcentrum - december 2017
Wie volhoudt, komt ergens. De Brabantse pioniersfamilie van Esch geeft in elk geval niet snel op en staat nu op het punt om een diervriendelijke, duurzame stal te realiseren: een ‘Koeientuin’. Koeientuin - november 2017
Met het sluiten van de ene deur, opende de andere: Henk en Anja van den Broek keken niet meer om. Vijftien jaar geleden maakten zij van de varkensstal een speelboerderij en inmiddels is Hullie een begrip in en om Uden. Hullie - oktober 2017
Leonie van Zuilichem streeft niet alleen naar de lekkerste toetjes voor Qarc, maar ook naar de beste melk uit de veehouderij van haar ouders. Dat levert een puur streekproduct met een groeiende afzet. Qarc - september 2017
Het GrowWise Center experimenteert met het binnenskamers groenten en kruiden verbouwen onder LED-licht; excellent grootschalig onderzoek op het snijvlak van tech en food. Philips Lighting GrowWise Center - augustus 2017
De Volwaard scharrelkip is een ras met een goed, lang leven zonder antibiotica. Deze kippen hebben bovendien een lagere belasting voor het milieu. En de vraag ernaar onder consumenten groeit sterk. Volwaard Kip - juli 2017
Eeterij D’n Oven is een veelzijdig restaurant en beoogde evenementenlocatie in een voormalige koeienstal. De ondernemers krijgen de Agrofoodpluim, omdat ze inspireren met nieuw en flexibel ondernemerschap in de agrofoodsector. Eeterij D'n Oven - juni 2017
Blue Acres ontwerpt en produceert systemen, die viskweek combineren met groenteteelt, ook wel aquaponics genaamd. Het bedrijf zorgt voor professionalisering en is een inspirerend voorbeeld voor slimme productcombinaties in Brabant. Blue Acres - mei 2017
Vegetarisch eten betekent niet dat je de smaak en structuur van vlees zou hoeven missen, zo vond Jaap Korteweg. Hij ging samen met wetenschappers en innovatieve chef-koks op zoek naar een plantaardig alternatief. De Vegetarische Slager - april 2017
De betaalbare boodschappenbox met producten van boeren uit de buurt spreidt zich in rap tempo uit over Brabant. De Bredase onderneming inspireert zowel boer als consument. Boerschappen - maart 2017
Boeren en burgers realiseren samen duurzame landbouw en natuur langs de Kleine Beerze. Hierbij sluiten zij aan bij plannen van het waterschap en de gemeenten om de beek weer te laten meanderen en het gebied verder in te richten. Dal van de Kleine Beerze - februari 2017
KDV ontving de pluim voor de laatste innovatie: de monovergister. Hierin komen mest en urine samen, waardoor koolstof wordt omgezet in biogas. Dit gas is te gebruiken om het eigen bedrijf te voorzien van elektriciteit en warmte. Keten Duurzaam Varkensvlees - januari 2017
De Verspillingsfabriek redt afgekeurde groenten en bereidt er smaakvolle soepen, sauzen en stoofgerechten van. Dat gebeurt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Want ook talent verspillen vinden zij zonde. De Verspillingsfabriek - november 2016
De provincie Noord-Brabant heeft de Agrofoodpluim uitgereikt aan HAS Hogeschool voor het keuzevak 'Werk aan wereldwijde voedseldialoog'. HAS Hogeschool - oktober 2016
De coöperatieve boerderij Herenboeren ontwikkelde een korte, transparante en sociale voedselketen die recht doet aan de inzet van de boer, de relatie met de omgeving en de waardering voor wat men uiteindelijk opeet. Herenboeren - september 2016
Biotrio ontvangt vandaag de Agrofoodpluim voor het op grote schaal telen van biologische producten. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Agrarische ontwikkeling) overhandigde de pluim aan Kees van Beek, mede-eigenaar van Biotrio. Biotrio - juli 2016
NewFoss ontving de Agrofoodpluim voor het ontwikkelen van een fabriek waarmee biomassa (rest)stromen worden verwerkt tot waardevolle grondstoffen. NewFoss - juni 2016
Een Agrofoodpluim voor voedselvernieuwer Deterra in Den Bosch. Oprichter Frans Broeders krijgt die opsteker omdat hij een duurzame voedselketen oprichtte, die op internet producenten en consumenten bij elkaar brengt. Deterra - mei 2016
Jumbo ontving de Agrofoodpluim voor haar Nieuwe Standaard Kip waarmee een grote bijdrage wordt geleverd aan de verduurzaming van de veehouderij. Jumbo - april 2016
Smits Pluimvee & Eieren / Etekin in Gilze-Rijen heeft vandaag de Agrofoodpluim ontvangen voor het ontwikkelen van een fabriek die waarde toevoegt aan mest en zo een organisch alternatief biedt voor kunstmest. Smits Pluimvee & Eieren/Etekin - maart 2016
Protix zet als eerste bedrijf op de wereld op een industriële schaal organische reststromen om in hoogwaardige insecteneiwitten en -vetten die geschikt zijn voor menselijke en dierlijke consumptie. Protix - februari 2016
Suiker Unie neemt onder andere deel aan Stichting Veldleeuwerik. Binnen deze stichting werken akkerbouwers, ketenpartijen en toeleverende partijen op een gelijkwaardige manier samen om een duurzame akkerbouw te stimuleren. Suiker Unie - oktober 2015
Varkenshouderij Heyde Hoeve uit Nuenen ontving de Agrofoodpluim vanwege een gerichte, duurzame samenwerkingsaanpak met smaakvol, gezond en eerlijk vlees als resultaat. Het Heyde Hoeve vlees ligt bij zo’n 100 slagers in de toonbank. Heyde Hoeve - mei 2015
Melkveebedrijf De Regte Heijden kent een agro-ecologische werkwijze, waarbij Wim en Harriëtte van Roessel zich laten inspireren door de permacultuur. In hun bedrijfsvoering staan samenwerken met én leren van de natuur centraal. De Regte Heijden - maart 2015
Oirschot Organics combineert biologische teelt en lokale biodiversiteit. Het bedrijf lanceert met trots little and fresh: minigroenten geschikt voor 1- en 2-persoonshuishoudens met als doel voedselverspilling tegen te gaan. Oirschot Organics - februari 2015
Erik en Lisette van Oosterhout van Kaasboerderij ’t Bosch startten als een van de eersten met het telen van soja, waardoor zij hun kaas zonder toevoegingen van genetisch gemodificeerde stoffen produceren en verkopen in hun boerderijwinkel. Kaasboerderij 't Bosch - januari 2015
Aanmelden nieuwsbrief
Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.
Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.
Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.
Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.