Agrofoodpluim voor Protix

Protix ontvangt Agrofoodpluim voor grote bijdrage aan circulaire economie.

Verwonderd over de mooie wereld onder water, maar gefrustreerd over de grootschalige visvangst kwam Kees Aarts terug van een duiktrip. Hij pakte zijn oude hobby’s en interesse rondom insecten op en ging samen met zijn partner Tarique Arsiwalla aan de slag. In 2009 zag Protix het levenslicht en inmiddels kan de wereld al bijna niet meer zonder. Insectenkweker Protix wint prijs na prijs met het duurzame en gezonde alternatief voor het voeden van kweekvis en (pluim)vee. Zo won Protix de eerste editie van Schiphol Go Multinational en daarmee een pop-upkantoor in Chili. Ook het World Economic Forum liet van zich horen en riep Protix in 2015 uit tot Tech Pioneer. Het mag duidelijk zijn: Protix heeft de aandacht. Ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft aandacht voor dit unieke bedrijf. Protix wordt voor de grote bijdrage aan de circulaire economie beloond met de Agrofoodpluim, de aanmoedigingsprijs voor initiatieven die een bijdrage leveren om Brabant tot een van de meest innovatieve agrofoodregio’s van Europa te maken.

Insecten veranderen de wereld

Er komen steeds meer mensen op de wereld, we worden rijker en ons consumptiepatroon verandert. De vraag naar vlees, vis en zuivel stijgt. Om vee te voeren wordt er wereldwijd zo’n 450 miljoen ton eiwit uit gewassen geproduceerd en worden er miljoenen tonnen vis gevangen om eiwitmeel te maken voor voeders van andere vissen en dieren. Het gevolg: uitsterving van vissoorten door overbevissing voor eiwitproductie. Daarnaast worden er ook nog eens ontzettend veel voedingsmiddelen van boer tot bord verspild en weggegooid. Protix zet als eerste bedrijf op de wereld op een industriële schaal organische reststromen om in hoogwaardige insecteneiwitten en -vetten die geschikt zijn voor menselijke en dierlijke consumptie.

Duurzaam alternatief vismeel

De potentie die het omzetten van organisch afval naar hoogwaardige voedingsstoffen biedt is enorm. Afvalstromen die voorheen uit onze voedselketen verdwenen of inefficiënt werden ingezet als compost vormen nu een bron van eiwitten en vetten waarmee we kweekvis en (pluim)vee kunnen voeden op wereldwijde schaal. Deze voedselbron is bovendien een uitstekende vervanger voor het vismeel dat we gebruiken voor kweekvis, zodat ook overbevissing kan worden verminderd. Hiermee levert Protix een zeer grote bijdrage aan het creëren van een circulaire economie. 
Eerste onderzoeken lijken er bovendien op te wijzen dat de aminozuren die in insecten zitten, waaronder laurinezuur, een antibacteriële werking hebben en de spijsvertering van de dieren kunnen bevorderen. Zo kunnen bijvoorbeeld kuikens op een natuurlijke manier hun weerstand verhogen en hebben daardoor minder snel antibiotica nodig.

Gamechanger

In augustus werd Protix uitgeroepen tot Tech Pioneer door het World Economic Forum voor haar bijdrage aan het creëren van een circulaire economie. Als snelgroeiend technologiebedrijf is Protix namelijk een gamechanger die de (dier)voeding industrie ingrijpend kan gaan veranderen door een nieuwe bron van eiwitten en vetten in de voedselketen te brengen: insecten.
Na enkele jaren van ontwikkeling heeft het Nederlandse bedrijf nu technologie ontwikkeld die klaar is om op grote schaal internationaal te worden ingezet. Hoogwaardige voedingsstoffen zoals proteïnen en vetten worden hiermee op een duurzame manier op bijna iedere plek ter wereld beschikbaar.

Protix en Brabant

Inmiddels heeft Protix wereldwijd faam, maar ooit begon het allemaal in het Brabantse Dongen. Brabant investeert graag in koplopers in de Agrofoodsector, zo ook in Protix. Kees Aarts: “In samenwerking met ZLTO heeft Protix onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van het opzetten van een nieuwe keten op basis van insecteneiwit. Op dit moment is er genoeg interesse en potentieel om verder hierin te investeren. Protix biedt zodoende agrariërs in de regio de mogelijkheid deel te nemen aan ons initiatief waarbij we de opfok van insecten decentraal inrichten. We bieden hen zo een alternatief voor de gangbare, traditionele bedrijfsmodellen in de agrarische sector die steeds verder onder druk komen te staan.

De Agrofoodpluim

Brabant heeft de ambitie om in 2020 tot de meest innovatieve, duurzame en slimme agrofoodregio’s van Europa te behoren waarbij gezondheid en welzijn van mens en dier geborgd zijn. Deze ambitie kan de provincie Noord-Brabant niet alleen waarmaken, daarom zijn koplopers met innovatieve initiatieven van groot belang. De provincie zet koplopers in het zonnetje met de Agrofoodpluim. Protix is met haar insectenkweek een van deze koplopers en een groot voorbeeld voor Brabant en de rest van de wereld. Daarvoor ontvangt Protix de Agrofoodpluim van februari 2016. 

Bekijk ook het artikel in het Brabants Dagblad over Protix.

Cookie-instellingen