Magazine Landbouw en Voedsel 2030 Nr. 2

24-11-2022

In het Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 staan alle ambities en doelstellingen voor 2030 geformuleerd. De Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel 2022-2023 is een eerste belangrijke stap in het realiseren ervan. Hierin staat de aanpak geformuleerd en welke projecten en activiteiten er worden uitgevoerd.

Alles wat op ons bord terecht komt, is geproduceerd, verwerkt en bereid door de landbouw en voedselketen. Van melkveehouder, akkerbouwer en suikerfabriek tot slachterij, groenteman of aardbeienteler. Zonder al deze bedrijven, geen voedsel op ons bord. Hoe maken we die keten toekomstbestendig en duurzaam? Hoe produceren en consumeren we in evenwicht met landschap en natuur, met water en bodem, met mens en dier? Hoe kunnen we voorop blijven lopen? Dat vraagt om structurele veranderingen. En om innovatie, dat is de basis van vernieuwing en verduurzaming van de sector. Een weg met de nodige uitdagingen, maar ook met enorme kansen die we optimaal willen benutten.

Daarom heeft de provincie een nieuw beleidskader opgesteld, dat 8 april 2022 jl. is vastgesteld door Provinciale Staten. In dat beleidskader schetsen we hoe we onze voedseltoekomst vorm willen geven. Zodat alle betrokken partijen weten waar ze aan toe zijn en nieuw perspectief krijgen. Zodat we trots kunnen zijn op onze duurzame boeren en innovatieve voedselverwerkers. En we allemaal waarderen wat er op ons bord ligt. Samen creëren we een keten die innovatief, waardevol, circulair en verbonden is. Daarmee voeden we onszelf, onze samenleving en onze toekomst.

 

Updates

Het verduurzamen van de voedselketen kunnen we als ketenpartners niet alleen. Het is juist van belang de Brabanders hierin te betrekken en de verbinding te zoeken. In dit magazine vele mooie duurzame en verbindende voorbeelden in onze Brabantse landbouw- en voedselketen.

De afgelopen periode stond, middels het lead-partnerschap van de provincie in de Dutch Food Week, in het teken van de 'boer-burger verbinding'. Juist nu. In tijden waarin we vaak tegenover elkaar lijken te staan in plaats van naast elkaar, is het belangrijk de handen ineen te slaan. Voor een gezonde toekomst, voor onszelf en voor onze agrarische sector in Brabant.

Direct naar het Magazine

In dit Magazine maken we kennis met Lupeel, een eiwit van Brabantse bodem voor elke smaak en elk bord. En wist je dat je circulair bezig bent als je je eigen sap perst in de supermarkt? De Peelpioniers verwaarden het tot nieuwe producten in het schap.

Denk je dat buffelmozzarella van ver komt? In de Stoerderij lopen de buffels in de natuur en zorgen ondertussen voor heerlijke, duurzaam geproduceerde producten. Of zoals de Herenboeren het doen; zij laten zien dat voedsel produceren samen, lokaal en duurzaam kan.

Lees de bijzondere verhalen die onze landbouw- en voedselketen iedere dag een stukje duurzamer maken!

Afbeeldingen

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.