Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart: “Trayplant laat zien dat groeien niet ten koste hoeft te gaan van de natuur. Sterker nog, eraan kan bijdragen. Door de zeer duurzame bedrijfsvoering is er nauwelijks nog sprake van belasting van het milieu. En door deze zeer betrokken ondernemers hebben we er zelfs nieuwe natuur bij. Met een prachtig wandelpad.”
Duurzaamheidsdroom
Van der Avoird Trayplant is gespecialiseerd in het ‘opkweken’ van aardbeien- en frambozenplanten. Het bedrijf vermeerdert stekjes, die vervolgens worden verkocht aan telers in heel Europa en daarbuiten, die ze verder kweken en de aardbeien en frambozen verkopen aan bijvoorbeeld supermarkten. Peter van der Avoird begon 20 jaar geleden in het bedrijf van zijn vader met een uitvinding waar het huidige bedrijf zijn naam aan te danken heeft: het gebruik van trays (kratten) waarin nieuwe scheuten kunnen groeien. Het betekende dat er sneller meer planten kunnen worden geproduceerd.
Maar hij wil meer. “Ik heb een duurzaamheidsdroom,” zegt Peter van der Avoird onomwonden. Hij streeft naar 95(!) procent reductie van alle milieubelastende elementen: energie, water, grond, voedingsstoffen, biologische en chemische bestrijdingsmiddelen en is al een heel eind op weg om zijn droom te realiseren. Zo is zijn bedrijf al zeven jaar van het gas af; de warmtekoudeopslag levert nu zelfs een overschot aan energie op. Ook heeft Van der Avoird Trayplant een gesloten watersysteem: al het water wordt gezuiverd en hergebruikt. De waterbassins zijn volledig bedekt met zonnepanelen en de gewonnen warmte wordt opgeslagen in de grond om er ‘s winters de kassen mee te verwarmen.
Paradepaardje
Het nieuwste voorbeeld van duurzaam werken is de lagenteelt die het bedrijf heeft geïntroduceerd. ‘Ons paradepaardje’ noemt Peter van der Avoird dat zelf: “als je teelt in etages, kun je in één kas net zoveel planten kwijt als dat je vroeger kwijt kon op 240 hectare. De stukken grond die we daardoor niet meer gebruiken, willen we teruggeven aan de natuur.” Het begin is er al: een strook met een lengte van bijna twee kilometer is verrijkt met inheemse planten, met bomen en met waterpartijen. Zo is een wandelgebied ontstaan dat deel uitmaakt van de Wouwervallei tussen Gilze en Rijen. Van der Avoird nam contact op met Brabants Landschap om te achterhalen welke planten hier oorspronkelijk groeiden. Zo is nu onder andere de weegbree teruggekeerd. “Ik zie weer de enorme biodiversiteit waar ik hier als jongetje mee opgroeide,” zegt de eigenaar enthousiast.
Hightech kas
Een ander recent voorbeeld van slim innoveren zijn de ‘groeilampen’ die het bedrijf gebruikt. Dit licht benadert het diffuse zonlicht; het garandeert maximale groei voor de gewassen en een comfortabele werkplek voor de werknemers in de kas. De volgende vernieuwing staat ook al in de steigers: Van der Avoird wil het jaar door aardbeien gaan produceren. De high tech kas die dat mogelijk moet maken, is zo goed als klaar.
Ambitie provincie
Van der Avoird Trayplant draagt bij aan de ambities van de provincie voor de landbouw- en voedselketen van morgen, zoals beschreven in het beleidskader Landbouw en Voedsel 2030. Daarbij stelt de provincie zich onder andere ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 de meest duurzame in Europa is. Zo wil de provincie er voor zorgen dat de Brabantse landbouw– en voedselketen een positieve bijdrage levert aan de Europese klimaatdoelstellingen en aan een gezonde leefomgeving.