Monkeys by the Sea wint Agrifoodpluim

22-02-2023
1903 keer bekeken 0 reacties

De jonge start-up ‘Monkeys by the Sea’ uit Roosendaal maakt visvervangers met gezonde ingrediënten uit de buurt. Hiermee draagt het bij aan de Brabantse doelstellingen op het gebied van eiwittransitie, de overgang naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie. De provincie Noord-Brabant beloont het innovatieve bedrijf met een Agrifoodpluim.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw en Voedsel: “De eiwittransitie is een belangrijke pijler in ons beleidskader. Monkeys by the Sea draagt daar zeker aan bij met hun smaakvolle visvervangers. Extra pluspunt is dat zij hebben gekozen om te werken met echt regionale ingrediënten, zoals oesterzwammen uit Oost-Brabant, maar nu ook aan het experimenteren zijn met suikerbietenpulp uit West-Brabant. Daarom reik ik hen graag de Agrifoodpluim uit.”

Apen en vis

Thijs Wullems en Taco Wijbenga zien de Agrifoodpluim als een aanmoediging om door te gaan op de door hen ingeslagen weg naar een plantaardiger voedselaanbod. Visvangst richt wereldwijd zó veel milieuschade aan dat de Brabantse food-tech startup het alternatief ‘Monkeys by the Sea’ heeft bedacht. Beide initiatiefnemers werkten twintig jaar geleden samen in de horeca, waarna Wijbenga zijn carrière voortzette in de International Foodservice en Wullems zich stortte op de internationale handel in vis en groente. De bedrijfsnaam ontleent hun bedrijf aan een ontdekking van de Universiteit Leiden: apen die dicht bij zee leven hebben een aanzienlijk grotere hersencapaciteit dan andere apen. Ze krijgen veel meer eiwitten binnen doordat ze zeewier en schelpen eten. ‘Voor ons was dit de inspiratie voor ingrediënten van land en zee.’

Innovatief

Inmiddels heeft Monkeys by the Sea zo’n vijftien producten ontwikkeld. Denk aan plantaardige tonijn-, garnalen- en krabsalades, krokante vissticks, filets en krokante zeewierbites. Belangrijke ingrediënten zijn gezuiverd zeewater, rijst, tarwe, oesterzwammen, micro-algen en erwtenproteïne. ‘We gebruiken bewust geen soja.’ Zelfs de gezonde omega 3-vetten ontbreken niet. ‘Iedereen denkt dat omega 3 van nature in vissen zit, maar die krijgt de vis alleen binnen door het eten van algen. Wij slaan de vis over en halen de omega 3 direct uit algen-oliën en zeewier.’

Ingrediënten uit Brabant

Alle basisingrediënten komen zoveel mogelijk van dichtbij, want daar komt veel minder transport bij kijken. Om het zo lokaal mogelijk te zoeken, werken ze behalve met Zeeuws zeewater ook met oesterzwammen uit Oost-Brabant en experimenteren ze volop met fermentatieproteïnes en suikerbietenpulp uit West-Brabant. ‘We staan pas aan het begin van de eiwittransitie als het over vis gaat,’ weet Thijs Wullems. Monkeys by the Sea mikt op twee afzetmarkten: supermarkten en de horeca. In Nederland zijn de producten inmiddels te koop bij Albert Heijn XL en Jumbo (met name in de Randstad), in Duitsland bij onder andere Edeka en Globus. ‘Ook chef-koks hebben veel interesse in de producten van Monkeys by the Sea en kunnen deze nu kopen via horecagroothandel Bidfood,’ zegt Taco Wijbenga.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen