Watrestje; kookuitdaging voor iedere Brabander

15-01-2020

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Hoe zorgen we ervoor dat er minder voedsel in de afvalbak verdwijnt? Vrijdag 24 januari start de campagne ‘Watrestje’. Doel: minder voedselafval en meer bewustzijn.

‘Maak van de restjes uit je koelkast een gerecht, deel dit via social media en daag anderen uit hetzelfde te doen.’ Met deze uitdaging wil Watrestje de hoeveelheid voedsel dat in de afvalbak verdwijnt op ludieke wijze helpen terugdringen. De uitdaging is bedoeld voor iedere (Brabantse) consument. De campagne start op vrijdag 24 januari 2020 in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch.

‘Maak van de restjes uit je koelkast een gerecht, deel dit via social media en daag anderen uit hetzelfde te doen.’ Met deze uitdaging wil Watrestje de hoeveelheid voedsel dat in de afvalbak verdwijnt op ludieke wijze helpen terugdringen. De uitdaging is bedoeld voor iedere (Brabantse) consument.

Officiele aftrap

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, verricht de opening namens Voedsel1000. De Osse burgemeester Wobine Buijs start de voedseluitdaging voor Brabanders en adjunct/directeur Twan Musters  van het Koning Willem I College spreekt over voedselverspilling bij zijn opleidingen. Enkele studenten van het college verzorgen hapjes met restproducten uit de keuken.

Voedsel1000

Watrestje kwam voort uit een groep Brabantse vrijwilligers, geïnitieerd door de Provincie Noord-Brabant onder de noemer Voedsel1000; de Brabantse denktank over de (toekomstige) voedselketen. Deze groep wil aan de hand van een ludieke publiekscampagne de consument bewuster te maken van de hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt weggegooid. Op jaarbasis is dat 34 kilo per persoon.

Voedselbank

Via de website watrestje.nu kan iedereen met € 3,40 of meer de Voedselbank ondersteunen. Op deze site vindt u ook tips, recepten en andere (ook landelijke) initiatieven over het nuttigen van eetbare restjes.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen