Bokkenworstenbroodjes, alleen in oktober verkrijgbaar

07-10-2019

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Deze maand kun je kennismaken met bokkenvlees. Jaarlijks worden een kleine 100 duizend geitenbokjes geboren in Nederland. Maar we zien en eten ze nooit. Brabantsche Worstenbroodjes en De Lekkere Man brengen daarom, exclusief in oktober, een bokkenworstenbroodje op de markt.

In Nederland wordt nauwelijks geitenbok gegeten. Ze zijn een ‘bijproduct’ van geitenmelk en -kaas. De dieren zijn van een ras dat speciaal gefokt is om heel efficiënt melk te produceren. Alleen de jonge geiten zijn daarom interessant voor een geitenhouder. De jonge bokjes gaan nu naar mesterijen, en hun vlees vervolgens naar Zuid-Europa. Maar het is prachtig vlees, zegt Anne Reijnders van De Lekkere Man. ‘Dus waarom zouden we het niet in Nederland ook eten?’

 

Goatober

Ter ere van ‘goatober’ is er een samenwerking tussen Brabantsche Worstenbroodjes en De Lekkere Man ontstaan. Oktober is de slachtmaand van bokken; deze dieren zijn allemaal afgelopen winter geboren. De chef van De Lekkere Man, Jorn Verhoof, ontwikkelde een recept voor een bokkenworstenbroodje, met het seizoen in zijn achterhoofd: ‘Het is een mooi toegankelijk, enorm smaakvol en ultiem herfstbroodje geworden.’

Het bokkenworstenbroodje is alleen in oktober verkrijgbaar, op de Bossche markt en in de winkels van Brabantsche Worstenbroodjes, maar ook via keilekker.nl. Zo hoef je niet de regen door om de herfst in huis te halen.

Mannenvlees op de markt

De Lekkere Man zet zich middels catering en productontwikkeling in om mannenvlees op de markt te brengen in Nederland. Je kent ze misschien van Theaterfestival Boulevard en de Tramkade. Naast geitenbok, werkt De Lekkere Man ook met stieren en hanen. Ze werken samen met (biologische) boeren die op hun eigen erf hun mannen grootbrengen. Brabantsche Worstenbroodjes kreeg de Bourgondisch Starter Award 2017 en staat bekend om hun voorliefde voor experimentele recepten.

bokkenworstenbroodjes worstenbroodje mannenvlees foodup voedselverspilling

Het eten van ‘mannenvlees’ (vlees van stieren, hanen, bokken) draagt bij aan minder voedselverspilling. Een aantal jaar geleden organiseerde FoodUp Brabant (onderdeel van provincie Noord-Brabant) samen met SFYN Brabant een mannenvleesbarbecue op de Dutch Design Week, om het onderwerp op de agenda te krijgen, samen met Anne en Lizette van (tegenwoordig) De Lekkere Man. Hun bedrijf heeft inmiddels ook de weg naar de markt gevonden.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen