Brabantse circulaire economie

16-02-2023

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Waardeloos? Waardevol! Lees het Magazine Circulaire Economie dat barst van bewuste bedrijven die bijdragen aan onze Brabantse circulaire economie. Zoals de teelt van Lisdodde voor de bouw en sinaasappelschillen die verwaard worden tot nieuwe ingrediënten.

Vrouwen empoweren, friet verbouwen, knutselende kinderen, kunst van koffie en een tas van werkkloffie. Dit eenmalige magazine barst van de ondernemers die tonen hoe zij waarde toevoegen aan de Brabantse circulaire economie. Als je zoekt naar al het goede wat Brabant te bieden heeft, zit je hier goed

Voor de Week van de Circulaire Economie (in de week van 9 febr.) interviewden we 12 ondernemers die laten zien dat “duurzaam denken” meer is dan aaibaar. Met alles wat er op ons afkomt, is het broodnodig om na te denken over de toekomst van mens en planeet. Dat dit kan vanuit een ondernemende blik met innovaties die zowel lef als doorzettingsvermogen vragen.

In dit magazine lees je interviews over deze circulaire ondernemers en bedrijven

  • Jolijn Creutzberg over de samenwerking Van Hulley & HAVEP
  • Directeur Femke Dingemans van de Brabantse Milieufederatie
  • Designer Marijke Jans over haar koffiekunst
  • Jacob van den Borne van Frietje Precies
  • Annie van Genugten & Maakplaats Uden 
  • Lisdoddeagrariër Janke van Dijk
  • Gerard Rutten over Repair Café Oss
  • Chris Voets van Ontdekfabriek Eindhoven
  • Bas van Wieringen van Peelpioneers
  • Robbert van Walsum van Stichting De Kringloper
  • Waldo Maaskant over Circulair Value Center
  • Rolf Gerritsen over de Brabantse Aanpak Circulair Bouwen

Het delen van dit magazine mag volledig circulair: deel het met je keten, herlees het, hergebruik het, opwaardeer het.

Zo voegen we allemaal waarde toe!

Lees het magazine

Afbeeldingen

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.