Opnieuw volop plannen voor Brabantse activiteiten in Dutch Food Week

20-04-2023

In de landbouw-en voedselketen gaat minimaal 30% van het voedsel dat we produceren verloren: op het land, in de winkel en thuis bij de consument. De provincie zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan (met als ambitie 50% minder verspilling in 2030 dan in 2015). Daarmee behouden we economische waarde en verzilveren we de kansen die dit biedt voor innovatie en nieuwe bedrijvigheid.

Het tegengaan van voedselverspilling

Minder voedselverspilling draagt bij aan:

  • het verminderen van uitstoot van broeikasgassen en behalen van de klimaatdoelstellingen;
  • een circulaire economie waarin we onze grondstoffen binnen het voedselsysteem telkens opnieuw tot waarde laten komen;
  • minder landgebruik en het behoud van biodiversiteit;
  • minder afhankelijkheid van de wereldwijde grondstoffenmarkt;
  • een veerkrachtig voedselproductiesysteem met genoeg goed voedsel voor iedereen.

De provincie vindt voedselverspilling een belangrijk thema omdat het raakt aan veel maatschappelijke opgaven voor Brabant zoals klimaatverandering, energiebesparing en het verduurzamen van de landbouw- en voedselketen. Daarom pakken we onze rol op dit thema:

  • We stimuleren en maken beleid voor een circulaire economie.
  • We stimuleren en maken samenwerking in de keten mede mogelijk. Als bedrijven en organisaties hun krachten bundelen en samen innovatieve oplossingen ontwikkelen om reststromen van voedsel te verwerken, beperken we voedselverspilling.
  • We zijn partner in de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en maken het Circulair Food Center mede mogelijk als onderdeel van de Regio Deal Noordoost Brabant.

 

 

 

Hoogwaardig benutten van voedselreststromen

Reststromen uit de agro en foodindustrie kunnen met innovatieve technieken (opnieuw) ingezet worden als grondstof voor agro, food (inhoudsstoffen, eiwitten, nutriënten) en industrie. We richten onze ondersteuning zowel op initiatieven waarin met kleine stromen veel toegevoegde waarde wordt gecreëerd (bijvoorbeeld citrusschillen waarvan etherische oliën worden gemaakt), als projecten met grote volumes en daardoor veel impact (agrofood reststromen als grondstof voor bouwmaterialen en bioplastics). Onze focus ligt op het sluitend krijgen van de business case, impact (in tonnen en economisch) en opschaling van initiatieven.

In Brabant zijn al mooie voorbeelden van bedrijven die goed bezig zijn met voedselverspilling. Bekijk hieronder de video`s.

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws

Ook dit jaar is de provincie Noord-Brabant leadpartner van de Dutch Food Week. In aanloop naar alle activiteiten die gaan plaatsvinden in deze week, van 7 tot en met 14 oktober, was er 19 april een bijeenkomst met Brabantse agrifood-partners.

Ontmoeten, ideeën uitwisselen en krachten bundelen was het centrale thema van de avond bij Natuurlijk Henriette in Dongen.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart is warm pleitbezorger van de Dutch Food Week: “Ook dit jaar willen we tijdens de Dutch Food Week weer laten zien wat Brabant in huis heeft op het gebied van duurzaam produceren van gezonde voeding van hoge kwaliteit. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons samen ook dit jaar weer gaat lukken.”

#DFW2023: Weet wat je eet

Van 7 tot en met 14 oktober geven meer dan 200 organisaties in heel Nederland het publiek de kans om een kijkje te nemen in de wereld van agrifood. Het thema van de Dutch Food Week (DFW) dit jaar is: Weet wat je eet. Hierbij ligt de nadruk op gezondheid. Eten van eigen bodem is behalve smaakvol, ook in veel gevallen heel gezond. Meer bewustwording stimuleren over gezonde voedselkeuzes past bij uitstek bij Brabant, omdat we dé voedselprovincie zijn van Nederland. We willen in de Dutch Food Week laten zien waar onze gezonde voeding vandaan komt, hoe deze wordt geproduceerd en vooral hoe lekker en gezond dit is.

Vele plannen

Bij het diner voor Brabantse Dutch Food Week-partners waren Brabantse agrifood-partners, die vorig jaar actief zijn geweest en/of dit jaar een rol willen pakken tijdens Dutch Food Week: van overheid tot horeca, van onderwijs tot producent en alles ertussenin. Diverse plannen kwamen op tafel, zoals een Brabantse borrelplank in zoveel mogelijk gemeenten bij de opening van DFW, een internationale dag over nut en noodzaak van internationalisering van onze landbouw en voedselkennis, een voedselverspillingscampagne van Wat Restje, een natuurinclusief foodevent van de Brabantse hoeders, Dutch Cuisine in de wijk van Agrifood Capital en Koning Willem 1 College, aansluiting op de Embassy of Food tijdens de Dutch Design Week. En het belangrijkste: hierbij ontstonden veel leuke en nuttige dwarsverbanden.

Ook een activiteit in Dutch Food Week?

Zowel bij de provincie als bij de diverse partners in onze regio zijn de plannen voor #DFW2023 nog volop in ontwikkeling. Samen gaan we er weer wat moois van maken! Wil je ook een event aanmelden voor de Dutch Food Week of even sparren over de (gezamenlijke) mogelijkheden met de provincie? Neem dan contact op via landbouwenvoedsel@brabant.nl.

Kijk ook eens op onze pagina over de Dutch Food Week voor meer achtergrondinformatie. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen
Cookie-instellingen sluiten

Cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over cookies in onze cookieverklaring.


Deze cookies verzamelen nooit persoonsgegevens en zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website.

Deze cookies verzamelen gegevens zodat we inzicht krijgen in het gebruik en deze website verder kunnen verbeteren.

Deze cookies zijn van aanbieders van externe content op deze website. Denk aan film, marketing- en/of tracking cookies.