Maar wat kon je daar nu eigenlijk halen? Vanuit FoodUp Brabant en ZLTO vertrok donderdagochtend een bus vol medewerkers, agrarische ondernemers en studenten. Voor sommigen was het alweer de vijfde keer, verschillende beursgangers gingen voor het eerst. En iedereen had zijn eigen, persoonlijke verwachtingen.
Zoektocht naar transitie- of doorstartmogelijkheden
Een aantal deelnemers ging vooral om te netwerken en te zien of er nog nieuwe afzetmarkten te vinden waren. Verder was er onder meer een champignonboer die zijn bedrijf heeft moeten sluiten vanwege een tekort aan personeel en die zich nu aan het bezinnen is op een doorstart in de biologische landbouw. Ook de dochter van een traditionele akkerbouwer ging mee om te kijken in hoeverre overname van het bedrijf mogelijk was met een transitie naar biologische akkerbouw.
Onderwijscurriculum
Van het ROC de Leygraaf gingen een aantal docenten en studenten mee naar de beurs. Bart en Richard, beiden student, wisten van tevoren niet wat ze van de beurs konden verwachten. Motivatie om te gaan: ze moesten een buitenschoolse activiteit ondernemen waarvoor ze studiepunten kregen. Maar hun nieuwsgierigheid was wel gewekt. Want biolandbouw, wat is dat nu eigenlijk? Op school is hier nauwelijks aandacht voor. Hun insteek: “Kijken wat dat nu eigenlijk is en of dat misschien iets voor mij zou kunnen zijn.”
Foodinnovatie
Op de beurs zijn honderden exploitanten te vinden. Zij demonstreren hun producten of diensten en alles staat daarbij in het teken van bio. Denk aan nieuwe aardappelgewassen, een biologische manier van grond bewerken, duurzame chocolade, veganistische bitterballen, zorgboerderijen, plantaardige zuivel en nog veel meer.
Bio in de provincie
Maar ook is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een van de vele workshops. Veerle Slegers verzorgde namens FoodUp Brabant de workshop ‘Meer Bio in de provincie’. Insteek: hoe kan de provincie bijdragen aan een toename van biologische landbouw? En is dit de taak van de provincie? Een divers publiek nam actief deel. Uit cijfers blijkt dat de provincie Noord-Brabant onderaan bungelt wat betreft het aandeel biologische landbouw. Een geanimeerd gesprek over afwaarderen van gronden, duurzaamheidscriteria, voorfinanciering en vakmanschap.
Herwaardering gronden
Bij een andere workshop lag de nadruk op het waarderen van grond. Daarbij is duurzame bedrijfsvoering richtinggevend voor de waardebepaling van de grond. De Stichting Grondbeheer stelt bepaalde voorwaarden aan pachters op basis waarvan zij grond kunnen gebruiken. Ook vanuit de financiële wereld is de tendens merkbaar dat steeds meer beleggers duurzaam naar bezit kijken.
Nadenken over wat je niet kent
De opbrengst van deze dag? Gerty van den Bosch is docent aan De Leygraaf: “Het viel mij op dat de markt echt al een stuk verder is dan ik dacht. Dat is mooi om te zien.” Bart heeft veel geleerd. Stevig genetwerkt, inzichten opgedaan, geïnspireerd geraakt en nieuwe dingen gehoord, gezien en gevoeld. “Er zijn zoveel dingen waarvan ik nog nooit had gehoord. En dan denk je er ook niet over na. Ik vind het jammer dat er op school te weinig kennis is om dat mee te geven aan leerlingen.” Wat hij ermee gaat doen, zal de toekomst uitwijzen. En dat geldt voor nog een aantal bezoekers van de beurs.