Masterclasses over voer: “Direct toepasbaar in de praktijk”

28-01-2020
678 keer bekeken

Als melkveehouder volgt Martijn van Deursen de masterclasses Voer van FoodUp Brabant, ZLTO en BAJK. De cursus is onderdeel van de serie rond kringlooplandbouw. Hij vertelt over zijn ervaringen tot nu toe.

Martijn van Deursen (24 jaar) woont in De Mortel waar hij samen met zijn ouders een melkveebedrijf met 50 melkkoeien en bijbehorend jongvee runt. Daarnaast werkt hij op een groot melkveebedrijf. Waarom koos hij voor de masterclasses voer?

 

Een overvolle werkweek

“Onze koeien worden gemolken met een melkrobot. Dat zorgt ervoor dat mijn vader en ik tijd over hebben om er wat werk bij te doen. Naast het werk op ons eigen familiebedrijf werk ik op een groot melkveebedrijf. Daar zijn we met vijf medewerkers verantwoordelijk voor de verzorging van alle dieren. Dat betekent dat ik bezig ben met het insemineren van koeien, klauwverzorging, behandeling van eventuele zieke dieren, afkalven en het opstarten van de melkkoeien. Ik doe dit zo’n 40 tot 50 uur per week. Voor en na dit werk, ben ik actief op het eigen bedrijf.”

 

“Voor de melkkoeien valt er veel te halen”

“Ik ben zo’n drie jaar klaar met school. Inmiddels had ik wel weer behoefte aan wat extra bijscholing. Het is tenslotte nooit verkeerd om iets bij te leren. Ik heb daarbij voor voeding gekozen omdat ik dat een heel interessant onderwerp vind. En ik denk dat er heel veel te halen valt voor de melkkoeien wat dit thema betreft.”

 

Direct toepasbaar in de praktijk

“Er zijn al veel verschillende onderwerpen aan bod gekomen. Zo heb ik geleerd hoe je kuiluitslagen moet lezen. Op die manier kun je zien of een bepaalde kuil goed is om te melken. Smakelijk ruwvoer met goede voedingswaardes zorgt voor een betere melkproductie. Verder is er aandacht besteed aan rantsoenen en het optimale oogstmoment. Ook hebben we gepraat over (toekomstig) beleid van de overheid dat de sector raakt. Het is goed om daar al op voorbereid te zijn en over na te denken. Ook zijn we op excursie geweest naar een melkveebedrijf met 300 melkkoeien.

 

Leren van elkaar

Tot nu toe vind ik de bijeenkomsten allemaal erg interessant. Ik heb veel dingen geleerd en de combinatie van theorie en praktijk werkt voor mij heel goed. Wat ik leer kan ik echt nu al toepassen. Ik heb geleerd waar ik rekening mee kan houden in de verschillende seizoenen om nog beter ruwvoer te kunnen telen. Ten slotte vind ik de discussie in de groep ook een echte meerwaarde. We hebben een kleine groep deelnemers, maar iedereen is echt heel erg geïnteresseerd en gemotiveerd. Dat zorgt voor goede en geanimeerde discussies. Ik leer dus niet alleen van de docenten, maar zeker ook van mijn medecursisten.”

 

De masterclasses voer vormen samen met de onderdelen mest, bodem en energie een serie rond kringlooplandbouw.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen