De ins en outs van mest

09-03-2020
365 keer bekeken

Johan Laurijsse werkt op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders. Hij volgt de masterclasses mest van FoodUp Brabant, ZLTO en BAJK; onderdeel van de serie rond kringlooplandbouw. Wat leerde hij tot nu toe?

Zijn ouders hebben een akkerbouwbedrijf én fouragehandel. Ze verkopen hooi, stro en alle soorten dierlijke mest. Nadat Johan in Breda de MAS volgde is hij op het bedrijf van zijn ouders in De Heen gaan werken. Waarom koos hij voor de masterclasses mest? “Ik wilde meer te weten komen over de ins en outs van mest en wat de mogelijkheden zijn voor de toekomst. Ik ben vooral geïnteresseerd in het sluitend krijgen van kringlopen. Hoe haal je het maximale uit de mineralen die je hebt?”

Berekeningen

“Tot nu toe heb ik vooral met berekeningen te maken gehad tijdens de masterclasses. Daar leer ik natuurlijk van, maar ik hoop ook nog meer te leren over regelgeving. Verder hoop ik nog een en ander te weten te komen over de technieken, proeven en onderzoeken die er zijn. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat ik van de drie masterclasses de tweede heb gemist. Dus…”

Toekomstbeeld

“Tijdens de eerste masterclass ging het trouwens wel veel over regelgeving. Met welke geldende regels moeten we rekening houden en hoe komt het dat er nog steeds overschotten zijn? Een medewerker van de provincie verzorgde dit onderdeel. Wat mij betreft, werd er niet veel nieuws verteld. Daarna kwam er een spreker van de WUR. Dat vond ik wel heel interessant. Hij vertelde over kringlopen en op welk gebied we in de toekomst tekorten kunnen verwachten. Ook hebben we toen gezamenlijk gepraat over welke richting we op moeten in de toekomst.”

Praktische toepasbaarheid

“Het is nog wel een zoektocht naar wat in de praktijk nu al toepasbaar is. Sommige dingen gebruiken we al langere tijd. Voor andere onderwerpen geldt dat er nog eerst meer onderzoek gedaan moet worden voordat we er daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. En weer andere toepassingen zijn in principe klaar voor de praktijk, maar die moeten nog door de RVO of een andere instantie goedgekeurd worden. Dat betekent dus dat je er nog niet mee aan de slag mag.”

Kruisbestuiving

Ons groepje van de masterclass is een heel klein groepje. Dat is aan de ene kant wel jammer. Aan de andere kant leren we juist ook heel veel van elkaar. Bijna iedereen is afkomstig van een andere sector. Daardoor worden er heel veel verschillende vragen gesteld en dat zet je aan het denken.”

De masterclasses mest vormen samen met de onderdelen voer, bodem en energie een serie rond kringlooplandbouw.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen