Gevolgen coronavirus voor landbouw- & voedselsector

26-03-2020
641 keer bekeken

De Brabantse Impact Monitor is een rapport over de impact van het coronavirus in Brabant. De monitor verschijnt 3 x per week. Hier vindt u de highlights voor landbouw en voedsel uit het 1e rapport.

De Brabantse Impact Monitor is een rapport over de impact van het coronavirus in Brabant. De monitor verschijnt 3 x per week. Hier vindt u de highlights voor landbouw en voedsel uit het 1e rapport.

Arbeidsmigranten

Alle sectoren gaan de impact voelen, maar de grootste krimp zal zich volgens de Rabobank in 2020 voordoen bij de horeca, cultuursector, bouw, sierteelt en transportsector.

De eerste zorgen vanuit de landbouwsector zijn nu de arbeidsmigranten. ZLTO vraagt acute aandacht voor het feit dat veel arbeidsmigranten zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst. Het is onduidelijk of de vele seizoenswerkers straks weer terug (kunnen) keren. Zo zit aardbeienteler Van Asseldonk uit Gemert ineens zonder seizoensarbeiders, terwijl die juist de komende drie maanden essentieel zijn.

Online platform

Een taskforce van LTO heeft een platform opgericht:; help-ons-oogsten. Hiermee probeert de taskforce  mensen die nu zonder werk komen zitten, te verbinden met mensen die wel werk hebben in de agrarische sector. Gezien het mooie weer de komende tijd en het aanstaande oogstseizoen, verwachten ze een grote stroom arbeiders nodig te hebben. Er zijn ook contacten met uitzendbureaus uit andere sectoren die al mensen beschikbaar hebben.

Abonneren

Wilt u de Brabantse Impact Monitor direct in uw mailbox ontvangen? Stuur dan een mail met uw naam en mailadres naar corona@brabant.nl.

Over de monitor

De Brabantse Impact Monitor is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, programma Economie en Talentontwikkeling, met medewerking van de leden en partners van PACT Brabant en de regionale ontwikkelmaatschappijen in Brabant. Meer informatie vindt u op de speciale subsite van de provincie Brabant

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen