De Boeren Escaperoom kan op tour

05-09-2019
79 keer bekeken

Henri’s Escaperoom, de escaperoom waarin je de dilemma’s van omschakelende boeren kunt ervaren, is klaar. Zondag 15 september wordt hij voor het eerst gespeeld. Daarna gaat deze Boeren Escaperoom op tour door de provincie.

FoodUp! Brabant en de Landbouw Innovatie Campus (LIC) ontwikkelden de Boeren Escaperoom samen met Pim Meijer van organisatieadviesbureau TwynstraGudde, en Henri van den Boomen en Maartje Verhulst, een stel met wortels in de BAJK en SFYN Brabant. Het idee ontstond binnen het LIC-project Less+1 (Fides Farmerly).

De escaperoom voor toekomstboeren is vernoemd naar Henri, de jonge boer van het stel. In augustus testten de makers het spel met provincieambtenaren en geïnteresseerden uit het FoodUp!- en LIC-netwerk. Hieronder waren ook medewerkers van enkele gemeenten die in de escaperoom een mooi instrument vinden om burgers en boeren nader tot elkaar te brengen.

 

Lancering

‘De test is goed verlopen’, zegt Wim Coenraadts van de Landbouw Innovatie Campus. ‘De afgelopen weken hebben we de laatste details kunnen aanscherpen; we zijn klaar om het spel te lanceren.’
Dat gaat gebeuren op 15 september, in het Brabantse provinciehuis tijdens de Internationale Dag van de Democratie. Deze valt dit jaar samen met Open Monumentendag.

Reserveer je kaartje voor zondag 15 septembervoor de eerste ronde (10.00u) of voor de tweede ronde (14.00u). Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

 

Boer die wil verduurzamen

In Henri’s Escaperoom word je zelf boer. En niet zomaar een boer, een die precies wil wat jij als burger wil: een duurzame bedrijfsvoering. Je zult ervaren dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, bereidt Coenraadts de spelers voor. ‘Er zijn zoveel zaken waar je als individuele boer geen invloed op hebt. Denk aan wet- en regelgeving die eerder dan gepland wordt aangescherpt. Het maakt voor een boer echt wel uit als een maatregel ineens niet in 2030 maar in 2025 van kracht wordt. Of denk aan het inkoopgedrag van supermarkten. Ze heten ketenpartners, maar zo gedragen ze zich echt niet altijd. En dan hebben we het nog niet eens over internationale ontwikkelingen waar je al helemaal geen invloed op hebt: handelssancties of natuurrampen. Allemaal niet te voorzien, maar wel direct van invloed op je bedrijfsvoering.’

 

Ervaar de zoektocht

De escaperoom voor toekomstboeren is zeker geen klaagzang over de ontwikkelingen in de landbouw, met de boer louter in de rol van slachtoffer. Je ervaart in het uur dat je speelt echt de zoektocht van de boer die gemotiveerd en geëngageerd de omschakeling wil maken. Henri zelf is ook aanwezig op 15 september. Na afloop kun je met de makers in gesprek over je eigen spelervaringen.

 

Begrip

De lancering van de boerenescaperoom betekent ook de verzelfstandiging van het spel, dat in opdracht van FoodUp! en de Landbouw Innovatie Campus is ontwikkeld. Henri en Maartje gaan de escaperoom verder exploiteren. Ze gaan ermee de bühne en de boer op om begrip te kweken voor de zaken waar boeren voor staan en te laten zien dat consumenten zelf hier ook een rol in hebben.

Henri’s Escaperoom is te boeken voor particulieren, evenementen en organisaties.
Meer informatie via agrowcreation@gmail.com of hun website.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen