Jonge melkveehouders blijven positief

31-07-2019
33 keer bekeken

Jonge melkveehouders blijven positief over hun werk door contact met collega’s en mensen buiten de sector, een gevoel van keuzevrijheid, passie, een plan voor hun bedrijf en het negeren van negatieve berichtgeving.

Voor verduurzaming van de landbouw zijn volgens hen een duidelijke overheidsvisie, ondersteunende maatregelen en andere keuzes van consumenten onontbeerlijk.

Dat concludeert FoodUp!-stagiaire Maria Joosse. Zij deed de afgelopen maanden onderzoek naar wat jonge melkveehouders motiveert om door te gaan en te veranderen. Joosse deed de masteropleiding Environment and Society Studies in Nijmegen. Voor haar onderzoek liep Maria een halve of een hele dag mee met in totaal vijftien jonge boeren met melkvee.

 

Meer waardering en zekerheid

De belangrijkste punten voor een overgang naar een duurzame landbouw zijn volgens de jonge boeren:

  • Waardering vanuit de samenleving. In verbetering hebben zowel boeren als overheden en retailers een rol.
  • Erkenning dat boeren niet alleen verantwoordelijk zijn voor het milieu.
  • Zekerheid voor de toekomst, door een duidelijke en stabiele visie vanuit de overheid op de toekomst van de melkveehouderij.
  • Realistische oplossingen voor terugdringing ammoniakemissies.

 

Ook rol overheid en samenleving

Jonge melkveehouders erkennen hun eigen rol in de transitie, aldus Maria. Daarnaast doen ze een beroep op de verantwoordelijkheid van de overheid en de samenleving als geheel. ‘En het is van belang voor boeren om uit hun oude vertrouwde wereld te stappen’, schrijft Maria.

Wat helpt bij hun positiviteit is het jong zijn. Er is meer tijd om investeringen terug te verdienen en jonge boeren hebben sowieso meer aandacht voor verandering en duurzaamheid.

 

De blik van jonge melkveehouders

Maria Joosse maakte van haar scriptie een zeer toegankelijke, Nederlandse samenvatting. Lees hier de Nederlandse samenvatting. Haar masterscriptie had als titel: Towards Sustainable agriculture in Noord-Brabant. Exploring the view of young dairy farmers on the transition.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen