Mbo’s, HAS, ZLTO en provincie werken samen aan voedselsysteem

07-11-2019
724 keer bekeken

Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, FoodUp Brabant en ZLTO gaan structureel samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant. De partijen bekrachtigden de samenwerking 7 november op de bijeenkomst Brabant Eet (Beet) in Den Bosch.

De partijen willen samenwerken aan een nieuw voedselsysteem in Brabant waarbij gezond, eerlijk, duurzaam en lekker eten centraal staat. Eten dat goed is voor mens, dier en omgeving en dat een faire prijs en waardering oplevert voor wie dat voedsel produceert. Om dat voedselsysteem te bouwen is structurele samenwerking tussen onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en de provinciale overheid cruciaal.

beet brabant eet 2019 foodup

Rol onderwijs in transitie

De veranderende landbouw- en voedselsector in Brabant vraagt om voldoende goed gekwalificeerde professionals die kunnen bijdragen aan de gewenste transitie van het voedselsysteem. Hiervoor is een gedifferentieerd aanbod in het onderwijs noodzakelijk. Daarnaast is samenwerking tussen onderwijsinstellingen onderling belangrijk. Ook overheid en bedrijfsleven spelen een belangrijke rol bij de voedseltransitie in het onderwijs. De ‘handshake’ door de bestuurders van Kennispact MBO Brabant, HAS Hogeschool, provincie Noord-Brabant, FoodUp Brabant en ZLTO is de kick-off van de gezamenlijke Brabantse missie naar een nieuw voedselsysteem.

 

Over de samenwerkingspartners

Kennispact MBO Brabant verbindt, deelt kennis en draagt bij aan de matching van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt door een samenwerking van bedrijfsleven, overheid en mbo-instellingen.

HAS Hogeschool biedt bacheloropleidingen op het gebied van food, business, biologie, tech, agro en design. De HAS-minors hebben allemaal een relatie met duurzaamheid en ondernemerschap.

FoodUp Brabant is een team van de provincie Noord-Brabant dat de ruimte krijgt om te pionieren en bottom-up te werken aan nieuwe perspectieven voor het Brabantse voedsellandschap en versnelling van de voedseltransitie.

ZLTO staat voor de continuïteit van de land- en tuinbouw en de toekomst van haar leden in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Gelderland, ook als het gaat om gezond en veilig voedsel, vitaliteit van het platteland, energie en klimaat.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen