Corona als kantelpunt: Lokaal eten neemt vlucht

10-04-2020
944 keer bekeken

Door de coronacrisis en het sluiten van de horeca kunnen veel lokale voedselproducenten hun reguliere afzet niet meer kwijt. Zij zoeken creatieve oplossingen om hun brood, zuivel, groenten en fruit direct te verkopen aan de consument. FoodUp Brabant ondersteunt deze Support Your Locals initiatieven.

Inmiddels bruist het van de lokale voedselaanbieders verspreid door heel Nederland. Deze beweging, die organisch ontstond, wordt nu in samenwerking met de Taskforce Korte Keten uitgebreid naar een landelijke campagne waarin lokale producenten de hoofdrol spelen. Vanaf nu zijn alle ‘Support Your Locals’ initiatieven, van foodbox tot boerderijwinkel, te vinden op www.supportyourlocalsnl.nl. Via deze website kunnen consumenten makkelijk de weg vinden naar een voedselproducent of foodbox bij hen in de buurt, lokale helden direct steunen en tegelijkertijd genieten van lekkere, gezonde en duurzame producten.

Maak het verschil, Support Your Locals

De landelijke beweging Support Your Locals roept heel Nederland op om zoveel mogelijk lokale voedselproducenten te steunen en vanaf nu te kiezen voor lokaal, en te streven naar kortere voedselketens nu én na de crisis. Van de speciaalzaak om de hoek tot de boerderij aan rand van de stad. Kortere voedselketens helpen de C02-uitstoot van de logistiek te beperken, zorgen voor een eerlijke prijs voor de producent en vergroten het voedselbewustzijn. Op www.supportyourlocalsnl.nl bundelen inmiddels meer dan 50 - and counting - lokale voedselproducenten hun krachten en zijn tientallen foodboxen te vinden die ontstonden uit nieuwe samenwerkingen.

De Taskforce Korte Keten helpt lokale voedselproducenten bij de missie om korte voedselketens op te zetten. “De crisis maakt onze wereld een stuk kleiner. Het belang van overzichtelijke voedselketens waar we zelf invloed op hebben is zowel voor producent als consument belangrijker dan ooit. Laten we daarom deze crisis gebruiken om meer robuuste korte ketens op te zetten. Dat levert lekkerder en beter eten voor iedereen. Met deze campagne maken we lokaal voedsel heel zichtbaar en vindbaar voor de consument”, aldus Drees Peter van den Bosch, voorzitter van stichting Taskforce Korte Keten.

Brabantse locals

In Brabant zijn ook al vele korte keten boeren actief. Een overzicht:

Daarnaast hebben de Brabantse Milieufederatie en de Natuur en Milieufederaties op 30 april de ‘GoodFoodClub.nu’ gelanceerd. Een plek waar je als consument een overzicht krijgt van duurzame aanbieders bij jou in de buurt.


Over Support Your Locals

Support Your Locals is een landelijke campagne met als doel lokale voedselproducenten te steunen zowel tijdens als na de coronacrisis. De campagne is een samenwerking tussen de Taskforce Korte Keten, en campagnebureau Food Cabinet en wordt gedragen door een groeiend netwerk van lokale ondernemers en voedselproducenten door heel Nederland. Deze campagne is mede mogelijk gemaakt door steun van Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, alle 12 provincies, waarbij FoodUp Brabant is betrokken vanuit de provincie Noord-Brabant, Rabobank en Stichting DOEN.
Meer info op supportyourlocalsnl.nl.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen