Groentjessoep zoekt reststromen groente

23-06-2020
2600 keer bekeken

Vanuit het project Food Heroes ondersteunt FoodUp Brabant het initiatief Groentjessoep: lekkere en gezonde soep voor basisschoolkinderen. De Groentjessoepmakers roepen boeren/telers/kwekers op om hun reststromen deze mooie nieuwe bestemming te geven.

Meer groente met gemak

Groentjessoep is een initiatief om basisschoolkinderen gemakkelijker aan hun dagelijkse portie groente te laten komen. Tijdens de lunch genieten ze samen van een kopje kidsproof soep dat ze krijgen aangeboden. Dit komt de smaakontwikkeling ten goede en door samen op groente-avontuur te gaan worden ze spelenderwijs enthousiast over groente.

Groenten over?

Voor een project in Den Bosch van september tot oktober 2020 zijn de initiatiefnemers van Groentjessoep Anne van Boven en Diana van Bokhoven op zoek naar reststromen/overschotten van groente die ze in de soepen kunnen verwerken. Het gaat om ongeveer 25 kg per week. Denk aan reststromen van courgette, prei, bloemkool, spinazie, tomaat, doperwt, etc.

Ben je een boer/teler/kweker en verwacht je deze reststromen in de periode eind augustus tot oktober? Dan komen Anne en Diana graag met je in contact om de groenten een hele mooie nieuwe bestemming te geven. Mail anne@groentjessoep.nl of bel haar op 06 – 41 31 18 24.

  

Voedselverspilling

Het project groentjessoep wordt gesteund door Food Heroes. Food Heroes is een internationaal project waar onder andere FoodUp Brabant en ZLTO aan deelnemen met als vraagstuk: voedselverspilling. Volgens de Food and Agricultural Organization gaat een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, verloren.

De focus ligt vaak op het einde van de keten, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument. Maar ook aan het begin van de keten, in de agrarische productie en verwerking, treden veel verliezen op. Denk hierbij aan 2e en 3e klasse groenten en fruit en mannelijke dieren. Om ook deze producten te benutten zijn oplossingen nodig waarbij meerwaarde wordt ontwikkeld voor deze producten. In het project Food Heroes zoeken we naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen, samen met de creatieve sector.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen