1e etappe ‘Breinreis over boerenkeuzes’ is klaar

24-07-2020
1584 keer bekeken

Het begin van ‘Breinreis - naar de binnenkant van het boerenverstand’ is gereed. Een mooie introductie, ondersteunt door FoodUp Brabant, op een driedelige documentaire waarin makers Twan van Asseldonk en Els van Westrienen de keuzestress bij boeren proberen te ontleden.

Want boeren krijgen heel wat op hen af. Hoe om te gaan met veranderend consumentengedrag, burgerwaardering, aangescherpte wet- en regelgeving als gevolg van grotere milieudruk en de concurrentie met andere wensen voor het buitengebied (o.a. woningbouw). Wat betekent dat voor de toekomst van mijn bedrijf, ga ik op dezelfde voet verder of is nu het moment om een andere weg te kiezen? Op welke manier wil – en kan – ik de komende 10, 20 of 30 jaar nog boeren?

Hersenkramp

Al jaren zetten deze zaken het brein van de boer onder druk. Met vaak stress tot gevolg, en dan is het moeilijk de juiste keuzes te maken. Puur omdat stress je beoordelingsvermogen vernauwt en je daarmee de ruimte ontneemt om vrijelijk over andere opties na te denken. Je houdt vast aan wat je kent.

Prof. Dr. Erik Scherder legt in de teaser op beeldende wijze uit hoe onze hersenen in dat soort situaties werken. En hoe je uit de kramp kunt komen die daaruit voortvloeit. Belangrijk daarbij is om samen te werken aan nieuwe oplossingen.

Ook Wim Coenraadts van FoodUp Brabant onderstreept het belang om je open te stellen voor andere mensen en denkbeelden. Dat geldt niet alleen voor de boer, maar voor alle mensen en partijen waar hij professioneel mee te maken heeft: toeleveranciers, coöperaties, overheden. Dit biedt kansen om te komen tot verrassende nieuwe oplossingen waar iedereen beter van wordt.

De opnames zijn gemaakt bij Frens en Wendy van Oirschot van waterbuffelboerderij D’n Buff uit Boxtel. Op hun bedrijf hebben zij de melkkoeien ingeruild voor waterbuffels. In de teaser vertellen zij over hun twijfels en keuzes en hoe trots zij nu zijn op hun nieuwe bedrijf.

Teaser Breinreis

Help Breinreis

Twan van Asseldonk (film- en documentairemaker 2XP.nl) en Els van Westrienen (communicatieadviseur whatels.nl) beginnen na de zomer met de opnames voor de driedelige documentaire Breinreis. Vind jij dit ook een tof project en wil je het mee mogelijk maken, dan kan dat. Alle beetjes helpen. Ga naar https://2xp.nl/breinreis/ en onderaan de pagina kun je via een QR-code heel makkelijk je bijdrage doneren.

Lees ook het eerdere achtergrondartikel over Breinreis.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen