Opruimactie voor gewasbeschermingsmiddelen

30-09-2020
167 keer bekeken {0} reacties

Heeft u gewasbeschermingsmiddelen in de kast staan waarvan de toelating (ruim) is vervallen? Komend najaar kunnen agrariërs gewasbeschermingsmiddelen die ze niet (meer) gebruiken kosteloos inleveren.

Foto: CLM Onderzoek en Advies B.V.

Tot december vindt de actie ‘Bezem door de middelenkast Brabant’ plaats. Agrariërs in Brabant mogen in die periode restanten van niet-toegelaten en/of verouderde middelen kosteloos en zonder boetes inleveren. De ‘bezemactie’ is bedoeld voor alle land- en tuinbouwbedrijven. Grote of kleine bedrijven, in alle sectoren, actief of gestopt. De actie start in 35 gemeenten in Centraal-West Brabant die het mogelijk hebben gemaakt gewasbeschermingsmiddelen bij de milieustraat in te leveren.

Hoe werkt de actie?

Na aanmelding neemt een adviseur van gewasbeschermingsmiddelen contact op om een bedrijfsbezoek in te plannen. Tijdens het bedrijfsbezoek wordt samen de inhoud van de middelenkast bekeken. Met behulp van de digitale CLM-bezemtool kan de adviseur op basis van de toelatingsnummers, snel zien of de middelen zijn toegelaten of niet. De (restanten van) niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen die mogen worden afgevoerd, zet u apart in de middelenkast. U ontvangt van de adviseur een zogenaamde ‘bezembon’, waarop het aantal kilogrammen af te voeren middelen staat vermeld. Dit is tevens uw deelnamebewijs. U kunt vervolgens de middelen kosteloos inleveren bij de gemeentelijke milieustraat.

Milieuwinst

Zorgvuldig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort bij het huidige ondernemerschap. Ondernemers gaan bewuster om met gewasbeschermingsmiddelen, waardoor milieuwinst wordt geboekt. Ondanks alle inspanningen worden nog steeds (normoverschrijdende) middelen aangetroffen in het oppervlaktewater en het grondwater. Hierdoor is het realiseren van de doelen van de Europese Kaderrichtlijn Water en het produceren van schoon drinkwater een (behoorlijke) uitdaging. Door wet- en regelgeving, voorlichting, advisering en het uitvoeren van projecten, werken partijen samen aan het verder verbeteren van de waterkwaliteit. Dit geldt niet alleen voor agrariërs, glastuinders en loonwerkers, maar ook voor andere professionele gebruikers én particulieren.

Geen boetes

Om te voorkomen dat de bezemactie en controles door toezichthouders/handhavers elkaar kruisen, wordt dit afgestemd met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Omgevingsdienst. Agrariërs, glastuinders en loonwerkers die meedoen aan de bezemactie en (restanten van) niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op hun bedrijf hebben staan om af te laten voeren, worden niet beboet.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen