Nationale Handelsmissie Korte Keten

07-10-2020
744 keer bekeken

Op 5 oktober organiseerde het Ministerie van LNV met de provincies een handelsmissie onder het motto ‘Dichtbij boert beter’. Met als doel de waardering van streekproducten en korte (voedsel)ketens te stimuleren. Bekijk hieronder de vlog over korte ketens van gedeputeerde Elies Lemkes-Straver.

In onze landbouwsector is een mooie beweging gaande. Een beweging die boeren en burgers dichter bij elkaar brengt. Met kortere ketens, nieuwe verdienmodellen en meer ruimte om te investeren. Talloze initiatieven en regionale samenwerkingen laten zien dat korte ketens werken. Voor de bedrijven zelf én voor de natuurlijke balans en leefbaarheid in de omgeving.

Dichtbij boert beter

In het kader van de Handelsmissie Korte Keten reikte gedeputeerde Elies Lemkes- Straver de Agrofoodpluim uit aan Kaasboerderij De Ruurhoeve dat een goed voorbeeld is in korte keten. Op De Ruurhoeve wordt al decennia kaas gemaakt van zelfgeproduceerde melk. De kaas wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht: korter kan de keten niet zijn. Jaarlijks komen tienduizenden bezoekers naar Hoogeloon voor een bezoek aan de streekwinkel of een workshop. Maar ook voor het echte verhaal van de landbouw, de koeien, de melk, de kaas. Dat vergroot het begrip voor de boer. Daarom is het bedrijf ook onderdeel van de Nationale Handelsmissie van het Ministerie van LNV.

Tijdens de handelsmissie ging minister Schouten, samen met het publiek via een webcast, in gesprek met enkele van deze pioniers. Wageningen University and Research (WUR) presenteerde tevens de eerste resultaten van een onderzoek naar korte ketens.

Videoserie Handelsmissie

Afgelopen zomer is een videoserie gemaakt over de pioniers van de korte keten in de 12 provincies. In vier afleveringen krijg je een kijkje achter de schermen van lucratieve deals en
inspirerende samenwerkingen. We zien hoe de boer minder afhankelijk wordt van
bewegingen in de markt. Hoe bijzondere streekproducten weer hun weg vinden naar
ons bord. Hoe producenten waarde toevoegen aan de omgeving. En hoe de korte
keten kan helpen de ambities voor kringlooplandbouw te realiseren.

Lees ook: Pluim voor kaasboerderij De Ruurhoeve.

Meer info op Platform Kringlooplandbouw.

Vanwege de corona-crisis heeft deze handelsmissie een digitaal karakter gekregen.

 

Afbeeldingen

Vlog Elies Lemkes-Straver over korte ketens

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen