PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa

15-10-2020
430 keer bekeken

Het ‘voorkomen van verspilling’ staat hoog op de agenda van het uitwerkingsprogramma eiwittransitie van de provincie Noord-Brabant. De nieuwe schillenfabriek van PeelPioniers sluit hier naadloos op aan. Daarnaast is het ook een mooi voorbeeld van een integrale aanpak van maatschappelijke problemen.

De nieuwe productiefaciliteit van PeelPioniers is de grootste in zijn soort in Europa en komt te staan in Den Bosch. Een consortium met BOM Brabant Ventures investeert 10 miljoen euro in de nieuwe fabriek. PeelPioneers wil hier drie maal zoveel schillen gaan verwerken als dat ze nu doen. De keuze voor Den Bosch is ingegeven door de aanwezige agrifood infrastructuur. De regio loopt voorop in innovatie van de voedselketen. De schillenboer van de 21ste eeuw zoekt de samenwerking met kennisinstellingen in de regio, zoals de HAS Hogeschool. Zo wil het bedrijf talent helpen ontwikkelen.

Slimme voedselketen

Jan Hoskam, wethouder Den Bosch: “We zijn trots dat dit bijzondere bedrijf zich in onze gemeente vestigt. De ambities van PeelPioneers sluiten perfect aan bij onze regio, waar we samen werken aan duurzame innovaties in de agrifood sector. We verwelkomen hier graag ambitieuze bedrijven die onze voedselketens vernieuwen en slimmer maken.”

Brabants netwerk

Bas van Wieringen, medeoprichter van PeelPioneers: “Wij geloven dat duurzaamheid gecombineerd kan worden met gezonde business. Brabant is bij uitstek de regio waar we dit kunnen waarmaken. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij heeft ons vanaf het eerste moment ondersteund. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door hun expertise te delen en door ons te koppelen aan het waardevolle Brabantse netwerk.” Op dit moment maakt PeelPioneers onder meer sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden toegepast in levensmiddelen en non-foodproducten.

Elke dag een zwembad vol

De pionierende technologie van PeelPioneers biedt een honderd procent circulaire oplossing voor de afvoer van schillen door supermarkten en horeca. Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers: "Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen. Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar honderdtwintigduizend kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.”

Vleesvervangers

Met de investering gaat PeelPioneers niet alleen de productie opschalen, maar ook nog meer waarde uit schillen halen. Zo zijn in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van de citrusschillen, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek te implementeren. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers, bakkerijproducten en sauzen. Hiermee wil PeelPioneers een bijdrage leveren aan de eiwittransitie.

De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een uniek consortium, bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), Nationaal Groenfonds, BOM Brabant Ventures, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen