Herenboer worden in Sint Anthonis?

17-11-2020
1124 keer bekeken

Op 24 november publiceert de gemeente Sint Anthonis een talkshow over het concept Herenboeren. Het concept Herenboeren is een aanpak voor mensen die bewust en actief met hun eigen eten bezig willen zijn. Met inwoners zorgen zij voor hun eigen boerderij en beslissen samen wat zij produceren.

"Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees en lekkere vleeswaren. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je éigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt." 
Bron: Herenboeren.nl

Het concept Herenboeren is een aanpak voor mensen die bewust en actief met hun eigen eten bezig willen zijn. Met een aantal inwoners zorgen zij voor hun eigen boerderij en beslissen samen wat zij produceren. De boerderij is in handen van een boer, de regie ligt bij de boer en alle leden.

Talkshow

In de talkshow komen alle facetten aan bod rondom het concept Herenboeren;
•    Wat is het concept Herenboeren precies?
•    Waar komt dit concept vandaan?
•    En wat betekent het om Herenboer te zijn: Wat vraagt het van je?
•    Wat krijg je ervoor terug?
•    Welke rol(len) kun je pakken als Herenboer?
•    Wanneer kun je Herenboer worden?  
•    Hoe word je Herenboer?
        

Wie komen er aan het woord?

Boudewijn Tooren, voorzitter van Herenboeren Wilhelminapark, vertelt over de praktische kant. Hij licht zijn ervaringen toe en vertelt hoe je met een grote groep Herenboeren een Herenboerderij als Wilhelminapark kunt beheren. 

Marc van Asten is voorzitter van Herenboeren Landsmeerse Loop. Dit initiatief speelt in de gemeente Gemert-Bakel, waar nog voldoende ruimte is voor nieuwe Herenboeren om aan te sluiten.        


       
Annemarie Spierings, voormalig gedeputeerde bij Provincie Noord-Brabant is een enthousiaste en zeer actieve vrijwilliger bij Herenboeren, en zelf ook Herenboer! Zij geeft haar beweegredenen weer om bij Herenboeren aan de slag te gaan.   


        
Wouter Bollen, wethouder van de gemeente Sint Anthonis, vertelt tenslotte hoe het concept Herenboeren past binnen de transitie waar het buitengebied in zit en waar steeds meer ruimte is voor alternatieve manieren van voedselvoorziening.        


Hoe kun je de talkshow bekijken?

De talkshow wordt vanaf 24 november beschikbaar gesteld via het YouTube kanaal van gemeente Sint Anthonis. En kun je kijken op het moment dat het jou uitkomt. 
Omdat de gemeente Sint Anthonis zich realiseerd dat er na afloop nog veel vragen onbeantwoord zullen zijn, organiseren zij op 30 november van 19.30-20.30 uur een 'digitaal vragenuurtje'. Tijdens dit uur kun je al je vragen stellen. De vragen worden naderhand via de website van gemeente Sint Anthonis gedeeld.
 
Je kunt je aanmelden voor het vragenuurtje. Je ontvangt van de gemeente Sint Anthonis dan een link waarmee je de sessie kunt bekijken. Via het formulier kun je je aanmelden en eventueel je vragen insturen. 

 
Inspiratie

Nederland telt inmiddels 8 Herenboerderijen, waarvan 4 in Brabant en minstens 20 initiatieven in oprichting. De Brabantse Herenboerderijen:

Steeds meer Nederlanders hebben interesse in het gedeeld eigenaar zijn van zo’n coöperatieve boerderij die in hun dagelijkse voedsel voorziet. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) is partner van Herenboeren en helpt Herenboeren Brabant mee opschalen.

Ben je nieuwsgierig en wil je alvast meer weten? Bekijk dan deze animatievideo of promotiefilm van Herenboeren.
En wil je je nu al aanmelden om Herenboer te worden, ga dan naar de website van Herenboeren.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen