Van Ut Rooie Bietje naar Un Bietje Groen

05-01-2021
1814 keer bekeken

Een nieuw initiatief in Tilburg: Un Bietje Groen. Jacqueline van Eerd van ZuiderZwam: "Een plek voor ondernemers, om te bouwen aan een lokale community op het gebied van duurzame voeding en verantwoorde land- en tuinbouw. Er is nog plaats voor groene, duurzame, circulaire ondernemers."

Op het terrein waar Ut Rooie Bietje zat gevestigd, ontspruit momenteel een nieuw groen initiatief: Un Bietje Groen. Sinds 1 januari 2021 gebruikt de stichting het terrein aan de Koningshoeven in Tilburg als een plek voor ondernemers, om te kunnen bouwen aan een lokale community op het gebied van duurzame voeding, verantwoorde land- en tuinbouw en alles wat daarmee verwant is.

ZuiderZwam

Jacqueline van Eerd van ZuiderZwam is initiatiefnemer en voorzitter van Un Bietje Groen. Zij zat met haar onderneming ZuiderZwam al op deze locatie. ZuiderZwam kweekt oesterzwammen op een duurzame, circulaire manier. Hiervoor won ze vorig jaar de Agrofoodpluim van de provincie Noord-Brabant. FoodUp Brabant (onderdeel van de provincie Noord-Brabant) werkt al langere tijd samen met Zuiderzwam omdat de oesterzwambitterballen een mooie plantaardige eiwitvervanger vormen op de Beste Brabantse Borrelplank

Meerwaarde

Un Bietje Groen (UBG) is er voor ondernemende mensen die zich herkennen in kernwaarden als groen, duurzaam, lokaal, circulair, educatief en maatschappelijk betrokken en levert daarmee een bijdrage aan een duurzame, groene stad. Naast het op- en uitbouwen van het eigen bedrijf gaan de ondernemers een gezamenlijk programma ontwikkelen waarin educatie en de belangstelling voor de natuur en de mens centraal staat. Het geheel is meer dan de som der delen, of zoals we het zeggen: 1 en 1 is 3 in deze samenwerking en daarin ligt vooral de meerwaarde van UBG. UBG is als ondernemerstuin in de eerste plaats een broedplaats waar ondernemers elkaar versterken en inspireren.

Ondernemers

Er wordt sinds oktober 2020 door een aantal ondernemers en vrijwilligers al volop gewerkt om het terrein aan de Koningshoeven gebruiksklaar te maken. Deze ondernemers van het eerste uur zijn: Marcel Horck (stadsimker Beezzzz), Nina Hovers (Te Gekke Etentjes), Jacqueline van Eerd (ZuiderZwam oesterzwammenkwekerij), Wieke Bout (Samen De Tuin In), Brigitte van Schooten (Art of Tea), Erik Cornelissen (Het Kerstbomenhotel), Kamil Elver en Hanna Tollenaar (imkers) en Marieke Donders &Tamira Waszink (De Pronktuin - voedingscoaching, schooltuin en bijzondere gewassen).

Er is nog plaats voor groene, duurzame, circulaire ondernemers. Hieronder staat een plattegrond van het terrein met de vrije kavels. Daarnaast kunnen de ondernemers gebruik maken van de (nieuw ingerichte) kantine om workshops, lezingen e.d. te organiseren en van de winkel waar de producten van de gezamenlijke ondernemers verkocht kunnen gaan worden.

Interesse of wil je meer informatie? Neem contact op via unbietjegroen@gmail.com

Het Andere Normaal

Zie ook het item uitgezonden bij Het Andere Normaal van Omroep Tilburg: https://youtu.be/_tQfHAUAc6M

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen